Bu bilgiler çok hoşuma gitti. Peki gidip petshop içerisinden almam mantıklı olur mu? Çünkü burada yazılarınıza denk geldim petshop yerine üretimhaneleri tercih ederim demişsiniz bir de nasıl bir kuş almalıyım? Aklımda çok fazla soru var o nedenle önce kendimi hazırlayıp sonra kuşu almak istiyorum
Bir de nasıl bir kuş almalıyım? Zayıf mı? Biraz şişman olanlar falan var onlar mı? Şişman olanlar çok tatlı duruyor ama ağır hareket ediyorlar bir kaç videolarını izlemiştim youtube üzerinden
Üretimhaneler elbette daha iyi. Facebook, instagram gruplarından elden teslim edilmek koşuluyla (parası da alışveriş esnasında) bulabilirsiniz Kars'ta üreticiler.
Tombul dediğiniz kuşların parası da biraz tombul olur.

Ama yine de petshoplar bile boyutlarına göre ayırabiliyor.
Burada kısa kısa bir bilgi geçeyim. tombul dedikleriniz yani iri kuşları muhtemelen youtube'dan gördünüz. Onlar show ya da jumbo diye geçen kuşlar. Vasıflarına (yani irilikleri, duruşları gibi özellikler) göre ayrılırlar. Kabaca düşük, orta, yüksek vasıf diye geçerler. en dandikleri 1000 ile 3000 tl arasıdır kabaca. Ağır kanlı olayı değişebiliyor. Ben hiç vasıflı kuş beslemediğim için çok bilgim yok.
@Tevfik hareketlilik ve bakımı konusunda benden daha bilgili.
Bir de petshoplar bile iriliklerine göre ayırabiliyor. Eskiden ingiliz, çekoslavak derlerdi show ya da jumbo kadar iri olmayan kuşlara. Ufaklara yerli derlerdi. Ama şimdi o da kalmadı pek. Sebebi yerli kuşlar bile irileşti.
Fakat şöyle küçük de bir detay var. Diyelim petshopa gittiniz. Aralarda iri kuş da var normal de var. İri ve hareketliyi tercih edin. Çünkü muhtemelen kuluçkanın ilk yumurtadan çıkan kuşudur o. Bir kuluçkada ilk yumurtadan çıkan kuşlar genellikle daha iyi beslenir. Muhabbet kuşlarında çoğunlukla yumurtadan hep beraber çıkmaz yavrular. 2 gün arayla çıkarlar. İlk kuşlar yavru sayısı az olduğu için annenin kursak sütünden daha çok faydalanırlar. O yüzden aynı anne babadan büyüdüklerinde farklı boylarda kuşlar çıkabilir. Ayrıca sadece boy meselesi değil. anneden sağlam kursak sütü alan yavru kuş da hayatı boyunca bağışıklığı daha iyi olur. Üreticiden alırım dememizin sebebi bu. Kuluçkanın ilk yavrusundan almayı garabti altına almak. Ha bu demek değil ki diğer yavrular tü kaka. Ben üretim sevdiğim için bu kadar detaylı ince eleyip sık dokuyorum. Yoksa ben de dişi kuşumu petshoptan hiçbir özelliğine bakmadan sırf hoşuma gitti diye aldım geçtim.
Türler olarak ise rainbow'u araşturabilirsiniz. Kuşta her çeşit renk oluyor.

Albino ve lutino dediğimiz kırmızı gözlü sadece beyaz ya da sadece sarı kuşlar görüntü olarak güzeldir ama çekinik genlere sahip olduğu için hastalanmaları nispeten daha kolaydır. Aynı şekilde iri dediğiniz vasıflı kuşlarda da çok tüylü olanları tüy parazitlerine daha yatkındır bol tüylü oldukları için.
Biliyorum çok karışık anlattım. Aklınıza takılanı sorun. Hazmede hazmede ayrıştırırız bilgileri. Buradaki amaç tamamen sağlıklı bir kuş alabilmek başka bir şey değil.