Web Analytics

Türkiye'de Neden İşini Yapan Petshop Sayısı Çok Az?

• Kullanıcı Parrot
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Sorum Var

Parrot

Kullanıcı
Uzun zamandır içimde biriktirdiğim bir konuyu artık yazıya dökmem gerektiğini hissediyorum. Hayvansever biri olarak özellikle kuşlara, hele hele papağanlara özel bir ilgim var. Bu canlıların zekası, duygusal bağ kurma becerileri ve kişilikleri beni hep büyülemiştir. Fakat Türkiye'de bir papağan sahibi olmak istiyorsanız, karşılaşacağınız zorluklar o kadar fazla ki, bazen keşke hiç bulaşmasaydım diyorum.

Geçtiğimiz yıl yaşadığım bir olay bu konuda bardağı taşıran son damla oldu. İsmini vermek istemiyorum ama İstanbul'un oldukça merkezi bir semtinde, dışarıdan bakıldığında "elit" bir petshop'tan konuşan bir Sultan Papağanı almıştım. İlk başta her şey çok güzel başladı. Kuş gerçekten sağlıklı gibi görünüyordu, renkleri parlak, sesi yerindeydi. Ama evime getirdikten birkaç gün sonra anladım ki bu hayvan uzun zamandır ilgi görmemiş, stresten tüylerini yolmaya başlamış ve en kötüsü de… eğitilmemiş bile.

Petshop’u arayıp durumu anlattığımda aldığım cevap beni şoke etti:
"Abla, papağan işte ne bekliyorsun? Onu da sen eğiteceksin!"

Bu cevabı duyunca önce sessiz kaldım. Sonra fark ettim ki bu sadece bir işletme sorunu değil, bir zihniyet sorunu. Çünkü sadece bu dükkân değil, gezdiğim diğer yerlerde de benzer ilgisizlik, bilgisizlik ve para odaklı yaklaşım hâkim. Hayvanların gerçek ihtiyaçları umursanmıyor. Bilgi desen yok, ilgi desen yok. Sadece vitrinde iyi görünsün yeter!

Çok az sayıda gerçekten işini bilen, hayvanları seven ve bu işi sadece kazanç değil bir sorumluluk olarak gören petshop var. Onlara denk gelmek ise neredeyse piyango gibi bir şey.

İşin trajikomik tarafı, bu petshop’lardan bazıları papağanları hala "konuşturmak için plak dinletin" gibi 90’lardan kalma tavsiyelerle pazarlamaya çalışıyor. Bilimsel eğitim yöntemlerini bırak, papağanın temel ihtiyaçlarını bile bilmeyen kişiler "uzman" diye ortalıkta dolanıyor.

Ben artık her şeyimi internetten alıyorum. En azından hangi mama ne işe yarar, hangi vitamin ne zaman verilir, neyin zararı neyin faydası var; bunları araştırarak doğru bilgiye ulaşabiliyorum. Ama ya bu konuda tecrübesiz, yeni başlayan bir hayvansever olsaydım? Belki de çok daha büyük travmalar yaşardım, hem ben hem hayvan.

Bu yazıyı okuyan biri petshop sektöründe çalışıyorsa lütfen üstüne alınsın. Çünkü bu bir serzeniş değil sadece; aynı zamanda bir çağrı. Bu işi gerçekten layıkıyla yapacak insanlara ihtiyacımız var. Hayvanların oyuncak değil, canlı olduğunu; papağanların sadece "konuşsun" diye alınmadığını; onların da ruh sağlığı, sosyal ihtiyaçları olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Bu ülkede hayvan sevgisini konuşuyoruz ama hayvanların yaşama hakkını, kalitesini konuşmuyoruz. Belki de önce bunu değiştirmeliyiz.

Son dediğiniz kısma özellikle katılıyorum. Uzun süredir kendimi "hayvansever" olarak tanımlamayı bıraktım çünkü bu tanımlamayı üzerine alınan kişilerle bazen çok zıt düşüyoruz. Papağanların ihtiyaç duyduğu şey sevgi değil, ona ne kadar bağlı olduğumuz da değil. Çok rasyonel veya katı bir bakış açısı gibi gelebilir ancak hayvanlar için önemli olan şey temel ihtiyaçları. İçinde uçabileceği kadar geniş bir kafes, doğadaki beslenmesinden referans alınarak hazırlanmış bir beslenme ve sosyallik.

Petshoplar konusunda, bu işletmelerin hala tamamen ticari amaçla işletildiğini düşünüyorum. Bu yüzdendir ki oradaki hayvanlar hayatta kalabilecekleri kapasitedeki ortamlarda satılmayı bekliyor. Bunun, ülkemizdeki insanları henüz bir evcil hayvan besleme kültürüne sahip olmamasına bağdaştırdım. Kedi ve köpek bizim için sadece sokakta yaşayan hayvanlar veya duruma göre işlerimize yardımcı olan canlılar. Sürüngen ve kemirgen besleyen zaten az ama hakkaniyetli besleyenleri istisna edersem özenme ve ilgi ile başlayan ve devamı getirilmeyen bir süreç olarak kalıyor. Bi akvaryum hobisinin farklı olduğunu düşünüyorum, o alanda ilgili ve bilgili kişiler çok daha fazla. Ancak kuşlar hala büyük çoğunluğun yabancı olduğu canlılar. Bu yüzden küçük bir kafeste ve yem-su vererek yeyerince iyi bakıldığı düşünülüyor olabilir. Hayvan beslerken henüz, onların gerçek ihtiyaçlarını düşünüp haraket etmeyi bilmiyoruz. Elbette bu zamanla kırılacaktır. "Bunun tek yolu öğrenmek" desek yanlış olur, öğrendiğini anlatmadan gelişebilmek pek mümkün değil. Bu yüzden kendince araştırıp birşeyler okuyanlara değer veriyorum ancak okuduğunu yaymaya çalışanlar çok daha değerli bana kalırsa

Açıkçası petshoplar ile fazla samimi olmuyorum, tanıdığım bir petshop var ve arkadaşın dürüstlüğünü seviyorum. Evimde 100 litre akvaryum var, geçtiğimiz günlerde kendisinden çöpçü ve vatoz alacaktım. Bana söylediği şey; hiç bulaşma burası hastalıklı, istesende satmam.

Bu şekilde işini dürüst yapan esnaf olduğu zaman her türlü kazanmasını isterim. Geçtiğimiz yıllarda beta alacaktım yeğenime, kuyrukları o kadar kötü durumdaydı ki anlatamam... diyorum ki fiyatı ne kadar? Sana 100 lira olur. Ee ben kimim ki bana 100 lira olacak? Balıkta herhangi bir hastalık vb. şeyler var mı diyorum, hiçbir şeyi yok tertemiz hayvan diyor. Ezel dizisindeki kör Meliha karakteri bile o balıkta hastalık olduğunu anlar.

O ve ona benzer kişiler maalesef insanı hobiden soğutuyor. Ben yeğenlerime hayvan sevgisi aşılamaya çalışırken (bu arada betayı yarım metrelik akvaryuma canlı bitkiler ile koyacaktım) bu tarz esnaflar maalesef soğutuyor. Mustafa Göktepe benim bu zamana kadar tanıdığım en dürüst esnaflar arasında yerini alır. Kayseri'de yolu düşen olursa eğer mutlaka yanına ziyarete gideriz :)

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri