tekrardan teşekkür ederim birkaç facebook grubuna ve petshopa başvurmakla başlicam.ama pionus papağanının da dışında aynı boyutlarda bir papağan türüne açığım çok büyük veya çok ufak olsun istemiyorum bu tarz bir papağan ararken pionus a denk geldim ve biraz araştırdıktan sonra tam aradığım papağan olduğuna karar verdedim.hem çok aksi olmaması hem de yeterince sosyal olması beni cezbetti.
Bence bakış açın gerçekten çok mantıklı. “Tür takıntısı” değil de karakter + boyut odaklı bakman seni üzmeyecek bir kuşa götürür;
Pionus’u sevmende haklısın;
orta boy, nispeten sessiz, çok agresif olmayan ama tamamen de kendi halinde olmayan bir tür. Tam “ev arkadaşı” kuşu diyebiliriz.
Pionus dışında aynı segmentte bakabileceğin birkaç türü yazayım, belki ararken önüne düşer:
• Senegal Papağanı (Poicephalus)
Boyut olarak Pionus’tan biraz küçük ama karakter olarak çok yakın. Sahibiyle çok bağ kurar, aşırı bağırmaz. Tek kişiye bağlanma ihtimali var ama doğru sosyalleştirilirse çok keyifli.
• Meyers Papağanı
Yine Poicephalus ailesi. Senegal’e göre biraz daha sakin, sessizdir. Türkiye’de nadir ama Pionus’tan daha kolay bulunabiliyor bazen.
• Red-bellied (Kırmızı karınlı) Papağan
Karakter olarak yumuşak, sosyal ama abartı gürültücü değil. Boyut olarak tam aradığın sınıfta.
• Caique (kısmen)
Çok sosyal ve eğlenceli ama enerji seviyesi yüksektir. “Aksi değil” kriterine bazen uymaz, o yüzden yazıyorum ama temkinli olmak lazım.
Amazon, Jako gibi türleri özellikle yazmıyorum çünkü
✔ daha büyük
✔ daha gürültülü
✔ karakter olarak daha zorlayıcı olabiliyorlar
Şunu da ekleyeyim:
Pionus’u sana “tam oturan” şey denge. Ne çok sessiz ne çok bağıran, ne aşırı dominant ne de silik. O yüzden ararken bu saydığım türlerden biri denk gelirse paniğe kapılma, aynı kafa kuşlar.
Facebook gruplarında ilan açarken şunu yazman işini kolaylaştırır:
“Pionus / Senegal / Meyers / Red-bellied gibi orta boy papağan arıyorum. Acelem yok.”
Bu cümle bile doğru insanların sana ulaşmasını sağlıyor.
Sabır + doğru kuş = uzun yıllar mutlu birliktelik.
Gelişme olursa mutlaka yaz, merak ederim