Web Analytics

Muhabbet kuşunda gelişen anormallikler

• Kullanıcı kutay
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu

kutay

Kullanıcı
Herkese merhaba bu forumdaki ilk konum olacak epey uzun ve detaylı bir yazı olacak yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler.
Muhabbet kuşum 24 eylül tarihinde
videodaki gibi (videoda bulunan kuş benim kuşum değil aynı hareketi yaptığı için hareketi anlatabilmek için paylaştım)
bir kez tıksırdı bunu bir daha yapmadı
Onun dışında dışkıları https://hizliresim.com/51cjeua
Eskiden yeniye dışkı fotoğrafları ben tıksırmadan kaynaklı endişe duymuştum ama bir kez yaptı dışkılarında sorun var
Ayrıyeten yaklaşık 1 yıldı geçmeyen ayak yarası da var(2 ayağında) yakın zamanda fucidin krem sürmüştüm ancak geçmedi güncel resimleri
https://hizliresim.com/6aol4pp
Yaklaşık 1 yıl önceki resimi

Yarın güncel dışkı fotoğraflarını paylaşırım

@kutay merhaba öncelikle hoş geldin sefalar getirdin ve çok geçmiş olsun. Dışkılardan gördüğüm kadarı ile ishal görünüyor, mevsim geçişlerinde maalesef bu durum çok fazla yaşanıyor. @sahin_tutus bu konu hakkında oldukça bilgili diyebilirim size kesin yardımcı olacaktır.

Kuşunuzun ve kafesin tam olarak fotoğrafını çekip yükleyebilir misiniz? Bu arada hızlıresim'e yüklemenize gerek yok direkt olarak sitemize yükleyebilirsiniz görselleri hem daha hızlı olur, hem de kalıcı olur sunucularımızda.

@kutay merhaba öncelikle hoş geldin sefalar getirdin ve çok geçmiş olsun. Dışkılardan gördüğüm kadarı ile ishal görünüyor, mevsim geçişlerinde maalesef bu durum çok fazla yaşanıyor. @sahin_tutus bu konu hakkında oldukça bilgili diyebilirim size kesin yardımcı olacaktır.

Kuşunuzun ve kafesin tam olarak fotoğrafını çekip yükleyebilir misiniz? Bu arada hızlıresim'e yüklemenize gerek yok direkt olarak sitemize yükleyebilirsiniz görselleri hem daha hızlı olur, hem de kalıcı olur sunucularımızda.
Şu an uyuduğu için yakın zamandaki linki paylaşıyorum
Eklemem gereken bir şeyler var kuş 54 gram maalesef kilolu ve bu aralar biraz fazla su içiyor hava sıcaklığı normal olmasına rağmen

Son düzenleme:
Çok geçmiş olsun kutay bey çok üzüldüm yavruma aslında son fotoğrafta oldukça sağlıklı duruyor?

Teşekkürler çok şükür başka bir belirtisi ve halsizliği yok gayet normal
Dışkısı böyle sıvı olduğunda abim kanarya yemi verirdi kuşlarına oradan hatırlıyorum ama çok nadir verirdi sanırım ishali kesiyor kanarya yemleri?

Herkese merhaba bu forumdaki ilk konum olacak epey uzun ve detaylı bir yazı olacak yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler.
Muhabbet kuşum 24 eylül tarihinde
videodaki gibi (videoda bulunan kuş benim kuşum değil aynı hareketi yaptığı için hareketi anlatabilmek için paylaştım)
bir kez tıksırdı bunu bir daha yapmadı
Onun dışında dışkıları https://hizliresim.com/51cjeua
Eskiden yeniye dışkı fotoğrafları ben tıksırmadan kaynaklı endişe duymuştum ama bir kez yaptı dışkılarında sorun var
Ayrıyeten yaklaşık 1 yıldı geçmeyen ayak yarası da var(2 ayağında) yakın zamanda fucidin krem sürmüştüm ancak geçmedi güncel resimleri
https://hizliresim.com/6aol4pp
Yaklaşık 1 yıl önceki resimi

Geçmiş olsun. @Tevfik beni bilgili olarak bahsetmiş fakat hastalıklar konusunda maalesef çok bilgim yok. Fakat 1 yıldır geçmediğine göre bakım koşulları ile alakalı olabilir diye düşünüyorum. Kullanılan tünek tahta tünek mi plastik mi? Gerekirse tüneği değiştirebilirsiniz ilk adım olarak.

Aklıma gelen ikinci durum ilgili ayakta enfeksiyonun yayılması problemi. Allah esirgesin şimdiye kadar ilerlememiş ama ilerleyebilir. fucidin kremi incelediğimde aşağıdaki alıntı ile karşılaştım.

Fucidin krem, enfekte egzama, dermatit ve diğer iltihaplı, enfekte cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan, reçeteli, topikal bir ilaçtır. Fucidin krem, bir tür antibiyotik olan fusidik asit içerir. Bu, bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde oldukça etkili olduğu anlamına gelir.

Bu tür enfeksiyon durumlarında daha çok rif ampul önerildiğini çok duydum. Rif ampulü araştırabilirsiniz. Ampulü kırıp yaraya sürün sonra ampülü hemen kapatın bir şeyle eğer kullanmaya karar verirseniz.

Ama dediğim gibi normal şartlarda bir enfeksiyon iyileşmeyip 1 yıl gibi uzun süredir devam ediyorsa orada ben olsam bakımla ilgili şüphelenirim. Bunu sadece tahta ya da plastik tünek olarak da düşünmeyin. Mesela kafesin bir noktasında ayağa zarar veren bir çıkıntı da olabilir. Bir de iyileşmeyen bir yara yaşa bağlı da olabilir. Eğer kuşunuz 4 yaşından büyükse belki yaşa bağlı kendini iyileştiremiyor olabilir.

Beslenme rutininiz nedir, kafes dışında vakit geçiriyor mu ve kuşun yaşı nedir biraz yazar mısınız? Mesela yetersiz beslenme belki kuşun vücudunu yenileyememesine neden oluyor olabilir. İlk aklıma gelen eğer o kuşta enfeksiyon olsa giderek ağırlaşan bir tablo da olurdu muhtemel senaryoda. Öyle bir şey de görünmüyor.

Diğer aksırmayı artık görmüyorsanız demek ki iyileşmiş gibi. Dışkı zaten gittikçe toparlanmış görünüyor. En sonki 1 ekim fotosunda biraz alttaki kağıt emdiğimden biraz da daha toparlanmaya ihtiyacı olduğundan sıvı çıkmış. Kuş toprağı sipariş edebilirsiniz. Dışkıyı toparlar. Probiyotik kullanmıyorsanız tavsiye ederim. Kuşun bağırsak florasını yerine getirir.

Beslenme konusuna girersem bir bu kadar daha yazarım. Kabaca,özellikle kışa girdiğimiz şu dönem yeme katacağınız %30 aspur ile, Haftada 1-2 defa yapacağınız sade yumurta maması ile, işlenmemiş buğday filizlendirmesi ile kuşunızun bağışıklığını sağlam hale getirebilirsiniz. Ben sizden suya verdiğiniz takviyeleri ve aralıklarını, beslenme, egzersiz düzenini ve kafes görüntüsünü rica ediyorum. geçmiş olsun.

Dipnot: Kendimi doktor gibi hissettim. 😂😂 Nolacak bu döner sermayenin hali. 😂

Dışkısı böyle sıvı olduğunda abim kanarya yemi verirdi kuşlarına oradan hatırlıyorum ama çok nadir verirdi sanırım ishali kesiyor kanarya yemleri?
Öneriniz için teşekkürler kuşum güncel olarak daha düzgün dışkılar yapıyor buradakiler gibi sıvı değil

Öneriniz için teşekkürler kuşum güncel olarak daha düzgün dışkılar yapıyor buradakiler gibi sıvı değil
Rica ederim akıl verdiğimi düşünmeyin lütfen abimin o dönemde kuşlarına yaptıkları aklıma geldi sadece :) geçmişte bilgiliydim çok yardım ederdim kendisine fakat insan unutuyor... artık zamanla burada hatırlarım :D

Rica ederim akıl verdiğimi düşünmeyin lütfen abimin o dönemde kuşlarına yaptıkları aklıma geldi sadece :) geçmişte bilgiliydim çok yardım ederdim kendisine fakat insan unutuyor... artık zamanla burada hatırlarım :D
Bence doğru bir öneri. Aspur işte o kanarya yemindeki tohumunun adı. Ben de bu konuda bir önceki mesajımda aspur tavsiye ettim. Hem kolay kırılması ile hasta kuşa kolaylık sağlar hem kıia girerken biraz daha yağlandırır enerji verir hem de dediğiniz gibi dışkıyı biraz toparlar.

Bence doğru bir öneri. Aspur işte o kanarya yemindeki tohumunun adı. Ben de bu konuda bir önceki mesajımda aspur tavsiye ettim. Hem kolay kırılması ile hasta kuşa kolaylık sağlar hem kıia girerken biraz daha yağlandırır enerji verir hem de dediğiniz gibi dışkıyı biraz toparlar.
Yazarken tereddüt ediyordum acaba doğru mu biliyorum diye gerçekten doğru bilmişim :D ben burayı çok sevdim yarın dersim erken bitiyor direkt buraya gelirim artık :D şimdilik bana müsaade kendinize çoookk cici bakın :)

@Nur Nevra @sahin_tutus Dün ve bugün yaptiğı dişkılar ne diyebilirsiniz dışkıyla alakalı
1000082923.webp
1000082921.webp

Son düzenleme:
Genel olarak bir sorun olduğu belli, verdiği küçük belirtileri iyi yakalamışsınız. Süreci ve sebebini daha iyi yorumlayabilmek için kuşunuz hakkında biraz daha bilgiye ihtiyacım var.

1) Genel beslenmesi nasıl kuşunuzun, yem harici ne yiyiyor? Kullandığınız yemin markası nedir?

2) Düzenli verdiğiniz ilaç veya besin takviyesi var mı?

3) Ne zamandır besliyor sunuz?

4) Dengesizlik gibi birşey gözlemlediniz mi hiç: Uyuklarken, tek ayak üzerindeyken düşecek gibi olma, toparlanma.

5) Dışkıda koku, mukus, yapışkanlık veya safra renginde sarımsılık var mı?

6) Beyaz kısım (ürat) sert ve topaklı mı, yoksa daha çok kremsi ve geniş alan kaplayan bir yapıda mı?

7) Dışkı çevresindeki idrarda hafif bir yeşil renk var, bu her zaman olan birşey mi yoksa özellikle mesela yemek yedikten sonra mı oluyor, bunu takip edebilir misiniz.

8) Temizlikte dezenfektan, sabun, kolonya gibi kimyasallar kullanıyor musunuz?

9) Dengesiz bir tüy dönemi veya stresli bir dönem (eş kaybı, ortam değişimi vb) oldu mu?

10) Anladığım kadarıyla önce ayaktaki yara oluşmuş, yakın zamanda da dışkıdaki anormallikleri gördünüz. Ayakta, eklem bölgesinde veya çevresinde herhangi bir sertlik var mı?

Son düzenleme:
@Nur Nevra
1- versele laga tohum yem yiyor yaklaşık 2 haftadır pelet yeme alıştırmaya çalışıyorum ancak yemiyor zaten yeşillik sebze meyve de bir düzen var diyemeyeceğim fazla olmadıkça sık sık veriyoruz
2-tüy döneminde veya dışkıda hareketlerde bozukluk gördükçe duruma göre gervit-w entrobac bt amin forte veriyorum
3-yaklaşık 2,2.5 yaşında yem yemeye başladığından beri yaklaşık 2 yıldır bizle yaşıyor
4-dengesizlik durumu gözlemlemedim
5-dışkıda koku yapışkanlık gözlemlemedim
6-
7-takip edeceğim
8-genel ev için soruyorsanız veya kafes için soruyorsanız kullanmıyorum bulunduğu odada deodorant parfüm sıkılmıyor çok nadir kolonya solunum sis. hassas old. için dikkat ediyoruz.
9- eş ve tüyle alakalı bir şey olmadı oda değişikliği oldu ancak onunla alakalı bir üzüntü yaşamadı 2 odada bildiği ve daha önce yaşadığı odalardı iki odaya da aktif olarak uçar oynar
10-ayaktaki yara yaklaşık 1 senedir var ilk başladığındaki ve şimdiki fotoğraflarını eklemiştim zaten sertliği kontrol edeceğim

dışkı analizini yapacağım daha farklı fotoğraflar yükleyeceğim hapşırık başladı dışkısı da sağlıklı olmadığı için veterinerden(uzm. kuş veterineri değil) ilaç aldım(doksisiklin etken mad.) onu kullanmaya başlayacağım

eklemem gereken bir şey var kuş yaklaşık 53-54 gr iken şu an 49-50 gram halsizlik kabarma kusma vs. yok ben hareketini artırmaya ve yağlı tohumlar vermemeye çalışıyorum ama kısa sürede bu kadar azalışın bunlarla alakalı olacağını düşünmüyorum

Doksisiklin kullanmayın, şu noktada kuşa zararı olur. Devamını müsait olunca yazacağım.

@Nur Nevra merhaba müsait olabildiniz mi acaba
Dün biraz yorgun olduğum için yazmayı gözüm kesmedi.

Öncelikle şuanki kilo kaybı, pelet yeme geçiş sürecinde besin tüketimi azaldıysa bundan kaynaklı olabilir. Yağlı tohumların tüketimi azalıp kalori alımının düşmesi, bağırsak floarasındaki dengesizlik yüzünden besin emiliminin azalması gibi sebepler de kilo kaybına sebep olmuş olabilir. Ama beslenme dışı sebeplerden de meydana gelmiş olabili. Ani gelişen bir hastalık yok (halsizlik, iştahsızlık vb). Dolayısıyla bu kilo kaybı eğer bir sağlık sorunu kaynaklıysa subklinik (belirti göstermeyen, dışarıdan fark edilmeyen) metabolik yük sebebiyle olabilir. İçten içten, karaciğer veya böbreği zorlayan bir durum yaşanıyor olabilir yani.

Tohum ağırlıklı beslenmeler, karaciğerin folat ve antioksidan açısından yeterince desteklenmemesine ve düşük metiyonin-kolin alımına sebep olarak karaciğer sorunlarına yol açabiliyor. Bu mikrobesinler eksik olduğunda karaciğer yeteri kadar yağ dışarı atamaz ve karaciğeri yağlanması dediğimiz hepatik lipidoz gelişir. Antioksidan eksikliği de karaciğer hücrelerini olumsuz etkiler. Her iki durum da karaciğer fonksiyonunun azalmasına, işini yeterince yapamamasına sebep olur. Her iki durumda da karaciğer yeteri kadar çalışamaz hâle gelir.

Karaciğerde yaşanan sorunların neden çok ciddi bir problem olduğunda kısaca bahsetmek istiyorum:

Karaciğerin temel görevi yağ, toksin, ilaç artıkları gibi maddeleri suda çözünebilir hale getirmek. Böbrek, bu çözünebilie formdaki artık maddeleri idrar vasıtasıyla vücuttan uzaklaştırır. Dışkıda gördüğünüz şeffaf sıvı kısım da, beyaz katı kısım da bu metabolik olayın sonucunda oluşan atık maddelerdir. Karaciğer yeteri kadar çalışmazsa toksik temizleme kapasitesi düşer. Bu, yeşil dışkı şekilde bir belirti verebilir (artan safra pigmentleri dışkıda yeşil renge sebep olur). Toksin birikimi arttığında bu durum da böbreği etkiler, daha çok yük binmesin sebep olur; dışkıdaki beyaz kısım ve idrar miktarı artar.
Böbreğe yük binip filtrasyon azaldıkça, idrar miktarı arttıkça bu sefer su kaybı artar. Vücut bunu dengelemek için daha çok su içer - kuşunuzdaki artan su tüketimi bunu gösteriyor olabilir. Dolaşım ve bağışıklık düşeceği için yaraların iyileşmesi zorlaşır, kronikleşebilir; ayağındaki geçmeyen yaranın da açıklaması bu olabilir.

Kuşunuzudaki sorunun karaciğer veya böbrek fonksiyonlarındaki bir dengesizlik olduğunu düşünüyorum. Yaşadığı sorunlar bununla örtüşüyor. Bu durumda iki ihtimal var: Yağlanmış bir karaciğer veya fonksiyonel bir sorun yaşayan böbrek olabilir. İkinci ihtimal, geri dönüşü olan anlık bir yüklenme kaynaklı olabilir (örneğin dengesiz bir diyet, toksin maruziyeti, hormonal dengesizlik, kronik düşük düzeyde enfeksiyon). İkinci ihtimalin ilerleyelip ilk ihtimale sebep olma durumu da söz konusu.

Veteriner eşliğinde bir tedavi pek mümkün görünmüyor. Sizin yapabileceğiniz en iyi şey, karaciğer destekleyici fitoterapik besin, probiyotik ürün ve düşük yağlı bir diyet uygulamasına başlayarak kuşunuzun dışkı ve ağırlık takibini yapmak. Devedikeni tohumu ile slymarin (karaciğeri koruyan bir bileşik) desteği sağlanabilir, kuşlar için üretilen L-karnitin takviyesi kullanılabilir, beslenmesindeki yağlı tohumlar çıkartılabilir, metiyonin-kolin alımı için beslenmenin %50'si pelet yem olacak şekilde ayarlanabilir ve yeşillik, sebze, filizlendirme beslenmeye yavaş yavaş eklenebilir. Bunu dilerseniz daha da detaylandırıp uygulamaya dökebilirim.

Dipnot: Kronik düşük düzeyde enfeksiyon, vücutta uzun süredir devam edem ancak belirgin bir belirti göstermeyen patojen (hastalık yapıcı organizmalar, bakteri mantar vs) varlığını ifade eder. Bu patojenler vücuttan tamamen atılamaz, bağışıklık sürekli ve düşük seviyede bunları baskılar. Hayvan hasta görünmez ama böbrek ve karaciğere yük biner, yemden yararlanma azalır, bağışıklık zayıflar ve stres altında olur. Bu durumda antibiyotik tedavisi pek doğru adım olmaz, sınırlı etkisi vardır. Yine beslenme üzerinden; organik asit, bitkisel ekstakt, probiyotik+prebiyotik kombinasyonu ve bağışıklık desteği eklenerek kuşun durumu izlenebilir.

Son düzenleme:
@Nur Nevra Merhaba yazdığınız için teşekkürler
Ben bu forumdan daha önce başka bir forumda yazmıştım konumu sanırım sizde bulunmuşsunuz o forumda orada da güvendiğim tecrübeli bir üye karaciğerin yorgun veya daha kötü olduğunu ve kilolu olduğunu söylemişti o yüzden Carnisspeed sedochol önerdi bende temin ettim dışkısından ve hapşırmasından dolayı doksisiklin maddeli ilaç kullanmaya başladım
Genel olarak daha fazla uçurmaya başladım. Çekirdek gibi yağlı tohumları vermiyorum bol yeşillik sebze meyve veriyorum pelet yeme alıştırmaya çalışıyorum yeni yeni tohum çimlendirme yapmaya başladım ancak çok seçici bir kuş yemin içerisindeki yulafları dahi yemiyor

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri