Web Analytics

Muhabbet kuşunda gelişen anormallikler

• Kullanıcı kutay
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu
Doksisiklin verdiğiniz süreçte vitamin takviyesini kesin o zaman, probiyotiği sürdürürsünüz. Sedochol da karaciğer koruyucu ama onun yerine Röhnfried Carni-Speed daha iyi olabilir kuşunuz için. Avicar markasının Slymarin ve Digestive ürününlerini bulabilirseniz onların da faydası olur (bitkisel ürünler, dozunda dikkat ederseniz karaciğere yük olmaz). Pelet yeme alıştırmaya başlamışken onu belirttiğim gibi %50 oranına getirebilirseniz iyi olur, %25 civarı filizlendirme ve kalan da sebze-yeşillik-tohum ve takviyeler olabilir. Bu düzene yakın bir beslenme alışkanlığı kazanır ve diğer ürünler düzenli kullanılırsa toparlaması hızlanır.

Ayağındaki yara için halihazırda kullandığınız krem yerine şöyle bir rutin tavsiye edebilirim. Günlük olarak serum fizyolojik ile yara yüzeyini silin. 2-3 günde bir %0.2 povidon iyot sürün. Antibiyotik krem kullanacaksanı nano-günüş içerikli bir yara kremi alabilirsiniz (veterinerden veya eczaneden). Özellikle akıntı, iltihap yaşanırsa 2-3 gün peş peşe krem kullanabilirsiniz. Sürdüğünüz kremi yalayarak vücuduna almadığından emin olun. Aleo vera jeli olursa elinizde onu da sürebilirsiniz, yarayı yatıştırır.

Doksisiklin verdiğiniz süreçte vitamin takviyesini kesin o zaman, probiyotiği sürdürürsünüz. Sedochol da karaciğer koruyucu ama onun yerine Röhnfried Carni-Speed daha iyi olur. Avicar markasının Slymarin ve Digestive ürününlerini bulabilirseniz onların da faydası olur (bitkisel ürünler, dozunda dikkat ederseniz karaciğere yük olmaz). Pelet yeme alıştırmaya başlamışken onu belirttiğim gibi %50 oranına getirebilirseniz iyi olur, %25 civarı filizlendirme ve kalan da sebze-yeşillik-tohum ve takviyeler olabilir. Bu düzene yakın bir beslenme alışkanlığı kazanır ve diğer ürünler düzenli kullanılırsa toparlaması hızlanır.

Ayağındaki yara için halihazırda kullandığınız krem yerine şöyle bir rutin tavsiye edebilirim. Günlük olarak serum fizyolojik ile yara yüzeyini silin. 2-3 günde bir %0.2 povidon iyot sürün. Antibiyotik krem kullanacaksanı nano-günüş içerikli bir yara kremi alabilirsiniz (veterinerden veya eczaneden). Özellikle akıntı, iltihap yaşanırsa 2-3 gün peş peşe krem kullanabilirsiniz. Sürdüğünüz kremi yalayarak vücuduna almadığından emin olun. Aleo vera jeli olursa elinizde onu da sürebilirsiniz, yarayı yatıştırır.
Pelet yeme alıştırma için tavsiyeniz var mı? Çok inatçı yemiyor yem kabından yulaflafı ve peletleri seçiyor ufalayıp koyuyorum öyle de yiyor mu anlayamıyorum

Pelet yeme alıştırma için tavsiyeniz var mı? Çok inatçı yemiyor yem kabından yulaflafı ve peletleri seçiyor ufalayıp koyuyorum öyle de yiyor mu anlayamıyorum
Sabah 1/4 ölçek pelet 1 ölçek yem şeklinde (peleti ezmeden veya toz olmayacak şekilde biraz kırarak) verip ikindi saatlerinden sonra sadece pelet yem verebilirsiniz. Filizlendirme vb besinler için de bu şekilde, bir öğün sadece o olacak şekilde verilebilirsiniz. Ama öyle özel bir yöntem yok. Esasında kuşun yabancı olduğu besine önce alışıp sonra tadına bakıp ardından tüketimini arttırması için sabırlı olmak gerek. Halihazırda yediği şeylerin üzerine toz halde pelet dökerek tadını almasını sağlayabilirsiniz. Eğer sizin elinizden birşeyler yemeye alışıksa gün içinde 2-3 tane de olsa elinizle pelet yedirmeyi deneyebilirsiniz.

Doksisiklin verdiğiniz süreçte vitamin takviyesini kesin o zaman, probiyotiği sürdürürsünüz. Sedochol da karaciğer koruyucu ama onun yerine Röhnfried Carni-Speed daha iyi olur. Avicar markasının Slymarin ve Digestive ürününlerini bulabilirseniz onların da faydası olur (bitkisel ürünler, dozunda dikkat ederseniz karaciğere yük olmaz). Pelet yeme alıştırmaya başlamışken onu belirttiğim gibi %50 oranına getirebilirseniz iyi olur, %25 civarı filizlendirme ve kalan da sebze-yeşillik-tohum ve takviyeler olabilir. Bu düzene yakın bir beslenme alışkanlığı kazanır ve diğer ürünler düzenli kullanılırsa toparlaması hızlanır.

Vay be bu ve bir önceki yazılarınızı okudum ufkum açıldı. Bende de carni speed yok ama sedochol kullanıyorum.

Vay be bu ve bir önceki yazılarınızı okudum ufkum açıldı. Bende de carni speed yok ama sedochol kullanıyorum.
Ufuk açacak kadar iyi mi söylediklerim bilmiyorum ama bazen sorunlara bir bütün olarak bakıldığında sebebi daha net anlaşılabiliyor. Keşke kan sayımı gibi testler yapacak bir veteriner olsa da bu tahminler ne kadar tutarlı, görme imkanımız olsa.
Sedochol de iyi bir ürün aslında. Sadece zayıf bir karaciğer için metabolik yük oluşturabileceğini düşündüğüm için L-karnitin içerikli olan diğerini söyledim. İkisi aynı anda fazla olur ama belki dönüşümlü kullanım daha ideal olabilir.

@Nur Nevra @sahin_tutus merhaba kuşum ilaçlı su içmediği için ağzına damlatmaya çalişırken tıksırmaya başladı
Burnuna kaçırmadım gagasına damladı birazı ağzına girdi. çoğu gagasınin üzerindeydi sildim peçeteyle sonra tıksırdı şu an tıksırma yok ara ara gagasının yanlarını kaşıyor su içer gibi ses çıkarıyor

@Nur Nevra @sahin_tutus merhaba kuşum ilaçlı su içmediği için ağzına damlatmaya çalişırken tıksırmaya başladı
Burnuna kaçırmadım gagasına damladı birazı ağzına girdi. çoğu gagasınin üzerindeydi sildim peçeteyle sonra tıksırdı şu an tıksırma yok ara ara gagasının yanlarını kaşıyor su içer gibi ses çıkarıyor

İlaç dediğiniz nedir? Sedochol mü?

Bu tıksırma su içirme esnasında sadece değil mi

Bu tıksırma su içirme esnasında sadece değil mi
Tam anlayamadım dediğinizi tıksırma günde 1 2 kez oluyordu ilacı damlattıktan hemen sonra fazla fazla tıksırdı şu an tıksırma yok hareket ederken vik vik ses çıkarıyordu şuan kolumda uyuyor olay olalı 2 saati geçti ciddi bir sorun olsaydı şimdiye kadar olur muydu?

Tam anlayamadım dediğinizi tıksırma günde 1 2 kez oluyordu ilacı damlattıktan hemen sonra fazla fazla tıksırdı şu an tıksırma yok hareket ederken vik vik ses çıkarıyordu şuan kolumda uyuyor olay olalı 2 saati geçti ciddi bir sorun olsaydı şimdiye kadar olur muydu?
Tıksırma durumu genelde dediğiniz gibi ciddi bir sorun ifade etmez tek başına. İlaç soluk borusuna kaçıyor olduğu için tıksırıyor olabilir. Bi takip edin, özellikle yarın artma azalma var mı gözlemleyip yazarsınız.

@Nur Nevra merhaba ilaç tedavisini tamamladık hapşırık ve tıksırma geçti çok şükür bağırsak florasını desteklemek içn probiyotik aldım onu vereceğim sizde yorumunuzu ve önerinizi belirtir misiniz?
İlaç ismi vermek yasak mı bilmediğim için süreli olarak hızlıresim linki veriyorum https://hizliresim.com/igrdmqq

Ekli dosyalar

• 20251015_194133.webp
    20251015_194133.webp
    4,7 MB · Görüntüleme: 78
ilaç ismi vermenizde sıkıntı yok. Bu platform esnek bir platformdur. Uymamız gereken kurallar elbette had sınırlarını aşmadan konuşmak ve canlı hayvan satışının yasal olarak yasak olması. Onun haricinde kullandığınız ilacın ismini yazmanız sorun teşkil etmez.

Kuşunuz için iyileşmesine sevindim. Probiyotik biraz daha toparlayacaktır.

@Nur Nevra merhaba ilaç tedavisini tamamladık hapşırık ve tıksırma geçti çok şükür bağırsak florasını desteklemek içn probiyotik aldım onu vereceğim sizde yorumunuzu ve önerinizi belirtir misiniz?
İlaç ismi vermek yasak mı bilmediğim için süreli olarak hızlıresim linki veriyorum https://hizliresim.com/igrdmqq
Fotoğrafını eklediğiniz şey ilaç sınıfına girmez, probiyotik takviyesi yem katkı maddesi olarak geçer. Terim hatası olmasın diye söylemek istedim.

Şuanki temel hedep antibiyotiğin öldürdüğü faydalı bağırsak bakterilerini (yani probiyotikleri) yeniden kazanmak. Kullandığınız üründeki suş (Saccharomyces Boulandi) bu amaç için etkili bir tür, yani faydalı olacaktır. Ama ürünün içerdiği diğer şeyler (E kodlu katkılar ve aroma verici) kuş için gereksiz dolgu maddesi.

Eğer farklı birşey kullanmak isterseniz:

https://akyolkardesler.net/naturem-...-sivi-probiyotik-100ml?utm_source=chatgpt.com (site örnektir, ürün için link paylaştım)

İçerik olarak ideal türler içeriyor. Probiyotik takviyelerinde önemli olan toplam canlı organizma sayısı ve suç çeşitliliği. Bu ürünü özellikle çok suşlu olduğu için tercih edebilirsiniz. En çok kullanılan Röhnfried ve Versele Laga'nın organizma yoğunluğu yüksek ama tek suşlu probiyotikler. Bu yüzden onların dönemsel veya destek olarak kullanımları daha iyi oluyor, antibiyotik sonrası toparlama için yetersiz kalabilir.

Ek olarak bazı fitokimyasal içerikli, mikrobiyal etkili veya prebiyotik lif içeriği ile bağırsak florasını destekleyecek bazı besinler yazıyorum. Kuşunuza verebilirsineniz güzel olur:
  • Aleo vera jeli (çok düşük doz)
  • Zencefil veya rezene çayı (çok düşük doz)
  • Spirulina (elinizde varsa, zorunlu değil)
  • Buğday filizi ve çimi
  • Muz (özellikle hafif yeşil olanlar)
  • Hindiba kökü (çok düşük doz)
  • Elma kabuğu (pektin içeriği bağırsağı yatıştırır)
Probiyotiği 5-7 gün kullandıktan sonra bırakabilirsiniz. Diğer saydığın besinleri belli döngüye düzenli verebilirsiniz.

@Nur Nevra doğrusu mesleğinizi merak ettim bu kadar terimleri bilmeniz ve önemsemeniz mesleksel bir durum mu sizin kendi tarzınız mı? (Merak ettiğim için sordum cevaplamayabilirsiniz)
-Bende attığım probiyotiğin orijinalliğinden şüphe ettim iade etmeyi düşünüyorum
-en kolay ve sık verilebilir muz ve elma kabuğu ancak Elma kabuğu tarım ilaçlarından vs. Vermem faydadan çok zararlı olur gibi ne düşünürsünüz
-benim elimde probiyotik olarak entrobac var o da bildiğim kadarıyla amino asit ve başka vitaminler de içerdiği için sık verilmez diye biliyorum
Bildiğiniz önerdiğiniz başka probiyotikler varsa söyleyebilir misiniz?

@Nur Nevra doğrusu mesleğinizi merak ettim bu kadar terimleri bilmeniz ve önemsemeniz mesleksel bir durum mu sizin kendi tarzınız mı? (Merak ettiğim için sordum cevaplamayabilirsiniz)
-Bende attığım probiyotiğin orijinalliğinden şüphe ettim iade etmeyi düşünüyorum
-en kolay ve sık verilebilir muz ve elma kabuğu ancak Elma kabuğu tarım ilaçlarından vs. Vermem faydadan çok zararlı olur gibi ne düşünürsünüz
-benim elimde probiyotik olarak entrobac var o da bildiğim kadarıyla amino asit ve başka vitaminler de içerdiği için sık verilmez diye biliyorum
Bildiğiniz önerdiğiniz başka probiyotikler varsa söyleyebilir misiniz?
Henüz öğrenciyim ama aday olduğum mesleğin getirisi olabilir. Ya da tam tersi, benim böyle oluşum meslek tercihimi etkilemiştir 😊

Aslında yazığım her cevap öncesinde bazen 10 bazen 20-30 dk birşeyler okuyup öyle cevap yazıyorum. Genel taslaktan emin olsam da detayları hakkında aklıma takılan bir kısım, eksik bir taraf oluyorsa cevap yazmadan gidermek için. Bir süre sonra faydalandığım kaynakların dili yazdıklarıma geçiyor ister istemez.

Muz ve elmayı haftada 2-3 kere minik bir parça şeklinde verin. Faydalı olsa da çok sık verip kuşun fazla şeker almasına yol açmamak lazım.
Meyve kabuğundaki pestisiti arındırmada en iyi ve ulaşılabilir ürün karbonat. Ölçü verirsem 2 bardak suya 1 çay kaşığı kadar karbonat koyup kuşa vereceğiniz meyve-sebzeyi bunda 10-15 dk bekletip ardından durulayarak kullanabilirsiniz.
Entrobac amino asit değil de vitamin ağırlıklı bildiğiniz gibi. Ve evet, özellikle depolanan vitaminleri içerdiği için kullanımı dönemsel olursa daha güvenilir oluyor. Belki tüy dönemi, yorgunluk gibi toparlama gereken süreçlerde kullanılabilir.
Çok geniş çaplı bir araştırma yapmadım ancak piyasadaki yaygın birkaç probiyotiği inceleyince linkte paylaştığım Naturem-bird ürününü tavsiye edebilirim.

Bu arada bahsi geçmişken, meyve sebzelerde minimal düzeyde de olsa pestisit kalıntısı olur mutlaka. Bunların karaciğer ile vücuttan atmasını kolaylaştıran, baskılayan, bağlayan bazı mekanizmalar var. Yani vücuda girdiğinde etkisini ortadan kaldıran. Bunlar için şöyle bir tablo yapabilirim:

Etki ŞekliBileşenİlgili Besin
Antioksidan etki ileC vitamini*, E vitamini, polifenol vb.kuruyemiş, kuşburnu, biber, nar, orman meyveleri
Enzim aktivitesi ileenzim üretimini sağlayan bazı bileşiklerbrokoli filizleri, zerdeçal
Glutatyon**kükürtbrokoli, enginar, sarımsak***
Bağırsak florasıprebiyotik lif, probiyotik, polifenol bileşiklermuz, probiyotik takviyesi, hindiba kökü, zeytin yaprağı
Pestisit bağlamaklorofil, montmorillonit vb.spirulina, buğday çimi, bentonit kil, kuş kömürü (veya tüketimde uygun odun kömürü), zeolit

*C vitamini: Stres durumu yaşanmıyorsa kuşlarda C vitamini sentezlenir. Bu yüzden dışarıdan özel olarak karşılamak pek gerekmez.

**Glutatyon: Bu bileşiği antioksidanların komutanı gibi düşünebilirsiniz. Antioksidanların çalışmasını denetleyen dolayısıyla bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir bileşik. Tablodaki besinler bu bileşiğin sentezini arttıran besinler, direkt olarak glutatyon içermez.

***Sarımsak: Sarımsak belli bir dozdan fazlası kuşlarda toksik etki gösteren bir besin. Kullanımında çok dikkatli olmak gerekiyor.

Bu tablo harfi harfine uyulması, kuşa verilmesi gereken bir tablo ddğil. Zira yazan herşeyi aynı anda bir kuşun beslenmesine dahil etmek oldukça zor. Sadece bahsi geçen besinleri verirken bilinçli haraket etmek, belki kimisini özellikle tercih edip kuşun beslenmesine dahil etmek için faydalı olabilir.

Henüz öğrenciyim ama aday olduğum mesleğin getirisi olabilir. Ya da tam tersi, benim böyle oluşum meslek tercihimi etkilemiştir 😊

Aslında yazığım her cevap öncesinde bazen 10 bazen 20-30 dk birşeyler okuyup öyle cevap yazıyorum. Genel taslaktan emin olsam da detayları hakkında aklıma takılan bir kısım, eksik bir taraf oluyorsa cevap yazmadan gidermek için. Bir süre sonra faydalandığım kaynakların dili yazdıklarıma geçiyor ister istemez.

Muz ve elmayı haftada 2-3 kere minik bir parça şeklinde verin. Faydalı olsa da çok sık verip kuşun fazla şeker almasına yol açmamak lazım.
Meyve kabuğundaki pestisiti arındırmada en iyi ve ulaşılabilir ürün karbonat. Ölçü verirsem 2 bardak suya 1 çay kaşığı kadar karbonat koyup kuşa vereceğiniz meyve-sebzeyi bunda 10-15 dk bekletip ardından durulayarak kullanabilirsiniz.
Entrobac amino asit değil de vitamin ağırlıklı bildiğiniz gibi. Ve evet, özellikle depolanan vitaminleri içerdiği için kullanımı dönemsel olursa daha güvenilir oluyor. Belki tüy dönemi, yorgunluk gibi toparlama gereken süreçlerde kullanılabilir.
Çok geniş çaplı bir araştırma yapmadım ancak piyasadaki yaygın birkaç probiyotiği inceleyince linkte paylaştığım Naturem-bird ürününü tavsiye edebilirim.

Bu arada bahsi geçmişken, meyve sebzelerde minimal düzeyde de olsa pestisit kalıntısı olur mutlaka. Bunların karaciğer ile vücuttan atmasını kolaylaştıran, baskılayan, bağlayan bazı mekanizmalar var. Yani vücuda girdiğinde etkisini ortadan kaldıran. Bunlar için şöyle bir tablo yapabilirim:

Etki ŞekliBileşenİlgili Besin
Antioksidan etki ileC vitamini*, E vitamini, polifenol vb.kuruyemiş, kuşburnu, biber, nar, orman meyveleri
Enzim aktivitesi ileenzim üretimini sağlayan bazı bileşiklerbrokoli filizleri, zerdeçal
Glutatyon**kükürtbrokoli, enginar, sarımsak***
Bağırsak florasıprebiyotik lif, probiyotik, polifenol bileşiklermuz, probiyotik takviyesi, hindiba kökü, zeytin yaprağı
Pestisit bağlamaklorofil, montmorillonit vb.spirulina, buğday çimi, bentonit kil, kuş kömürü (veya tüketimde uygun odun kömürü), zeolit

*C vitamini: Stres durumu yaşanmıyorsa kuşlarda C vitamini sentezlenir. Bu yüzden dışarıdan özel olarak karşılamak pek gerekmez.

**Glutatyon: Bu bileşiği antioksidanların komutanı gibi düşünebilirsiniz. Antioksidanların çalışmasını denetleyen dolayısıyla bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir bileşik. Tablodaki besinler bu bileşiğin sentezini arttıran besinler, direkt olarak glutatyon içermez.

***Sarımsak: Sarımsak belli bir dozdan fazlası kuşlarda toksik etki gösteren bir besin. Kullanımında çok dikkatli olmak gerekiyor.

Bu tablo harfi harfine uyulması, kuşa verilmesi gereken bir tablo ddğil. Zira yazan herşeyi aynı anda bir kuşun beslenmesine dahil etmek oldukça zor. Sadece bahsi geçen besinleri verirken bilinçli haraket etmek, belki kimisini özellikle tercih edip kuşun beslenmesine dahil etmek için faydalı olabilir

Çok güzel ve faydali bir yazı. Bir iki ekleme de ben yapmak isterim.

Probiyotik olarak ben de toz entrobac kullanıyorum memnunum fakat sıvı probiyotik daha çok öneriliyor. Fakat sıvı probiyotiğin kullanım ömrü entrobac gibi 2 seneleri falan bulmuyor. Aslında bu iyi bir şey. Sıvı probiyotiğin daha faydalı olarak görülmesinin sebebi toz probiyotikte bakteriyi canlı tutabilmek için bir koruma kalkanı ile kaplanıyor kabaca. Sıvı probiyotikte ise sıvı içinde yüzdürülüyor. Hiç kullanmadığım için marka öneremeyeceğim.

Sarımsak da kuşa direkt verilmiyor elbette. Aslında sarımsak kürü tavuklardan güvercinlere kadar uygulanan yaygın bir bağışıklık uygulaması. Standart bir içme suyu bardağı içme suyu ile doldurulur. 1 diş sarımsak ikiye ya da üçe bölünür içine atılır ve 1 gün beklenir. 1 gün sonra sarımsaklar sudan uzaklaştırılır. 100 ml standart suluğun yarısı bu sarımsaklı su ile doldurulur yarısı normal içme suyu ile doldurulur. Sabah verilir akşam çekilip normal taze su konulur. Bu uygulama ayda bir kez yapılabilir sadece. Yavrularda denemedim hiç. Yetişkindi benim denediğim kuşlar.

@Nur Nevra merhaba kuşda bugün biraz halsizlik ve uyku var gibi dışkı fotoğrafını ve videosunu paylaşıyorum bakabilir misiniz?

Ekli dosyalar

• 20251108_134153.webp
    20251108_134153.webp
    1,6 MB · Görüntüleme: 62
@kutay merhaba, öncelikle geçmiş olsun. İshal olmuş gibi duruyor, kanarya yemi ilave edebilir misin? Yem yemesinde herhangi bir sıkıntı var mı? Eğer kanarya yemi tedarik etmem biraz zor dersen haşlanmış patates verebilirsin. Kafesin altına kağıt vs. koyma. Bir de naçizane tavsiyem eğer kuşu eğiteceksen ayna olmasın.

Kafes içerisinde kalamar kemiği ve kum var mı? Bunlar önemli detaylar.

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri