Web Analytics

3d yazıcı ile kurabiye kalıbı

sahin_tutus

Kullanıcı
Adamlar sonunda basmışlar kurabiye kalıbını. @Tevfik sonuçları görmek istemişti aşağıda.
1000009879.webp

Aslında 3d yazıcıdan çok ürün çıkarttırdım fakat bir resim üzerinden 3d'ye ilk defa çevrim yaptım. benim için de farklı bir tekniğin pratiği olmuş oldu.

Bununla yapılmış bir kurabiyeyi görmek isterdim, değişik duruyor
Valla ben de merak ediyorum. Normalde kolay kısmının yanında adidas sembolü var fakat 10 cm boyut bile küçük kalmış çıkmamış tamam. Bir de normalde yapılan uygulamalara baktım konturları daha kalın gibi ve etrafını dikdötgen yapmamış da dış konturun taklidini yapmışlar şekil olarak. Demek ki sektörel standartlar var. 😂😂

Hemfikirim, cidden değişik duruyor ben de kurabiyeleri merak ettim şimdi :D

Kargo yola çıkmış yarın elimde olur muhtemelen. Yapan adam ince oldu biraz dedi. Umarım kargoda kırılmaz. Ben de merak ediyorum bakalım. Ama anladığım kadarıyla arka yüzeye bir tabla yapıştırıp sağlamlaştırmam lazım. Hamur daha derin olursa da dış dikdötgene çıta ile derinlik vermem lazım ki kağıt gibi bir şey olmasın. 😂

Kargo yola çıkmış yarın elimde olur muhtemelen. Yapan adam ince oldu biraz dedi. Umarım kargoda kırılmaz. Ben de merak ediyorum bakalım. Ama anladığım kadarıyla arka yüzeye bir tabla yapıştırıp sağlamlaştırmam lazım. Hamur daha derin olursa da dış dikdötgene çıta ile derinlik vermem lazım ki kağıt gibi bir şey olmasın. 😂
Ağabey kurabiyeleri yaptığında açık adresimi gönderiyorum :D

Bu arada açık adres demişken kolay mama için teşekkür konusu açacağım :)

3d kurabiyeler hazır. 😂 Ama derinliği çok az vermişim fazla bastırmaya gelmiyordu. 😂 Çocuğun gönlü oldu en nihayetinde.
1000009903.webp

Yine de harika olmuş ağabey çok güzel duruyor :D

Allah kabul etsin artık çocuğun gönlünü ettik ama yeğende şu an o zaman herşeyi tasarlayabiliriz diye ampül yandı. Fellik fellik yeni ne tasarlsnabilir diye aranıyordur şimdi. 😂😂

Allah'tan elektronikle ilgili yaptıklarımı bilmiyor da o konuda başıma ekşimiyor. 😂 İşin şakası bir yana o hiç mikroişlemci programladığım zamanlara denk gelmedi. Şöyle anlatayım kabaca. ardunio denilen programlama kartlarını duymuşsundur. Bu kartlar çok fazla elektronik bilgisine ihtiyaç duymadan son kullanıcıya devreler yapma imkanı sunan bir kart. Özellikle c dilinin kütüphaneleri sayesinde çok kafa yormadan kütüphanelerden de yararlanıp radardan minirobota bir sürü şey yapabiliyorlar.

Ben ardunio kullanmayı bilmem. Fakat ben o laetın içindeki mikroişlemciyi direkt programlayabilirim. Aradaki tek fark ardunio içinde atmel var. ben microchip firmasının pic mikroişlemcilerini kullanıyordum. Yeğen mikroişlemci ile uğraştığım dönemlere denk gelmedi.

Neler yapılabilir mesela? Kafayı kırsan mesela kafesteki sulukta su bittiğinde sana mesaj atan bir ardunio sistem yapabilirsin. Ya da kuşların kuluçka döneminde nem oranı önemli olduğundan düştüğünde nemlendiren, çıktığında nemi azaltan bir sistem yapabilirsin bir kümeste. Veya kuşların akşam ya da sabah olduğunda ışıkları yavaş yavaş açan ya da yavaş yavaş kapatan bir aydınlatma sistemi kurabilirsin. Benim mesleğim ışık olduğu için ışık efektleri yazardım. Kesin yeğen musallat olurdu. 😂

Allah kabul etsin artık çocuğun gönlünü ettik ama yeğende şu an o zaman herşeyi tasarlayabiliriz diye ampül yandı. Fellik fellik yeni ne tasarlsnabilir diye aranıyordur şimdi. 😂😂

Allah'tan elektronikle ilgili yaptıklarımı bilmiyor da o konuda başıma ekşimiyor. 😂 İşin şakası bir yana o hiç mikroişlemci programladığım zamanlara denk gelmedi. Şöyle anlatayım kabaca. ardunio denilen programlama kartlarını duymuşsundur. Bu kartlar çok fazla elektronik bilgisine ihtiyaç duymadan son kullanıcıya devreler yapma imkanı sunan bir kart. Özellikle c dilinin kütüphaneleri sayesinde çok kafa yormadan kütüphanelerden de yararlanıp radardan minirobota bir sürü şey yapabiliyorlar.

Ben ardunio kullanmayı bilmem. Fakat ben o laetın içindeki mikroişlemciyi direkt programlayabilirim. Aradaki tek fark ardunio içinde atmel var. ben microchip firmasının pic mikroişlemcilerini kullanıyordum. Yeğen mikroişlemci ile uğraştığım dönemlere denk gelmedi.

Neler yapılabilir mesela? Kafayı kırsan mesela kafesteki sulukta su bittiğinde sana mesaj atan bir ardunio sistem yapabilirsin. Ya da kuşların kuluçka döneminde nem oranı önemli olduğundan düştüğünde nemlendiren, çıktığında nemi azaltan bir sistem yapabilirsin bir kümeste. Veya kuşların akşam ya da sabah olduğunda ışıkları yavaş yavaş açan ya da yavaş yavaş kapatan bir aydınlatma sistemi kurabilirsin. Benim mesleğim ışık olduğu için ışık efektleri yazardım. Kesin yeğen musallat olurdu. 😂
Ağabey verdiğin örnekleri yapsanda bizlerde kullansak, cidden harika bir sistem oluşturuluyormuş onu iyi anladım. Açıkçası ben işin biraz web tarafındayım ama bu yazılıma sahip olup kullanan kişilere çok saygı duyuyorum. Benim akvaryum içinde yaz-kış sabit 26 derecede kalacak bir sistem ayarlasan ağabey :D ısıtıcı, fanlar vs. uğraştırıyor bayağı :)

Ağabey verdiğin örnekleri yapsanda bizlerde kullansak, cidden harika bir sistem oluşturuluyormuş onu iyi anladım. Açıkçası ben işin biraz web tarafındayım ama bu yazılıma sahip olup kullanan kişilere çok saygı duyuyorum. Benim akvaryum içinde yaz-kış sabit 26 derecede kalacak bir sistem ayarlasan ağabey :D ısıtıcı, fanlar vs. uğraştırıyor bayağı :)

termostatlı değil mi ısıtıcılar zaten? fan dediğin deniz akvaryumunda mı kullanılıyor?

Ya aslında ben de uğraşmak istemiyor değilim bu yazılım işiyle. özellikle şu ardunio, esp32 ve daha fazlası olan şeyle. Şöyle ki ilk yazıda anlattığım ardunio'yu sank dandik gibi anlatmışım. Evet benim kullandığım pic mikroişlemci ile uaptığın yazılımda kaynakları çok daha verimli kullanırsın ama çok daha fazla kafa yorman gerektirir. Ardunio bir de bu esp32 denilen şeylerle akıllı sistemler yapıyor millet. ardunio'yu öğrenmek adına satın alıp yapılabilir.

Akvaryumda sabit 26 derece için yazılım değil standart bir termostat yeterli :) akcaryum ısıtıcıları zaten kenfi öyle diye biliyorum.

Aşağıda çeşitli ardunio projeleri olan bir oynatma listesi var hocam.mMerak edersen incelersin. :)

Ya aslında benim bilgiler de güncel değil o kadar. o kadar çok daldan dala atladım ki. Şimdi bak geçen sene ya dedim hani gömülü yazılım biliyoruz 3-5 bir şey. Ben buna bilgisayardan arayüz yazıp bilgisayardan kontrol yapayım. Derdim elektrikli cihazları bilgisayardan aç kapa yaptırabileyim. Bilgisayarda arayüz hangi programlama dili ile yazılır diye merak ettim. C# dili uygun gibi geldi. Pek de değil anladığım kadarıyla ama girişmiş oldum bir kere. 😂 Hayal kuruyoruz ya şimdi, lan dedim mobil çağda yaşıyoruz, evin lambasını açmak için bilgisayar mı açacağım? 😂 dedim bunun mobil app versiyonu vardır. Onu hiç beceremedim. apk bir deneme app yapayım dedim hiç yapamadım.

Fakat bu arada şirketlerin depo, iş yönetim sistemleri için (kısaca erp yazılımları) falan c# ile yapıldığını gördüm. Aaa dedim lan hobi olsun diye bilgisayardan aç kapa yapacağıma iş için bununla uğraşırım. 😂😂 Yaptım da ha. Hatta mesela depoya bir ürün girdiğinde excel gibi olan (sen zaten biliyorsundur) SQL falan da öğrendim. (tabi şimdi yarısını unuttum ama hatırlarım tekrar başlasam). Fakat iş için profesyonel kullanımda güvenlik, şifreleme kısımlarında takıldım. Bir de mesela bir işyerinde ben bunu yapacağım diye niyetlensen bile bu iş fatura kesmeye kadar gidiyor. Orada xml mi ne öyle bir dil, sonra ilgili bakanlıkların prosedürleri, ve bunların onaylanması için ilgili bakanlıkların yetkilenlendirdiği şirketlere kadar gidiyor olay. 😂😂😂 Tabi uğraşmak anlamsız kaldı böyle olunca. Yine de mesela sektöre özel depo yazılımı yapabilirim gibi. 😂 Ah keşke yaptığım hesap makinesine salak gibi sesi içine gömmek yerine dışarda link vermemiş olsaydım atardım sana hesap makinesi yazılımı. 😂

Velhasıl kelam daldan dala atlayıp durdum öyle. Fakat yine de kendi adıma lazım olduğunda basit yazılımlar yaparım gibi. Bu arada adamlar benim aklımdaki düşünceyi yapmış satıyor zaten.

Telefondan uygulamaya istediğin kadar akıllı cihaz ekleyebiliyorsun. Yapıldığını görünce hevesim kaçmadı ama profesyonel anlamda buna uğraşmak anlamsız hale geldi. Hani oyun yazılımcılarına soruyorlar"neden türk bir GTA oyunu yapılmıyor?" diye. Onlar da gta zaten yapılmış ve sektör lideri, para kazandırmaz bir şey yapmaz deniliyor ya, o hesap benimki de. Bir projede lazım olsa oturup bunu yazmaya mı uğraşacağım? Tabii ki hayır. Gider paşa paşa son off'tan alır kullanırım. 😂 Fakat şu esp32 muhabbetini hala anlamaya çalışıyorum o ayrı.

Peki bu uğraştan elimize ne geçti? Hala bilgisayardan bir şeyi açıp kapatmanın yazılımını bilmiyorum. sebebi usb-rs232-rs485 çevrimi aslında basit bir mevzu ama uğraşmama gerek kalmadı. Gösterilen örnek yazılımlar hep seri port çıkışından devreye veri göndermeli. Fakat laptopta aeri port mu kaldı? 😂😂 Ama usb çeviriciler var. Her neyse uğraşmıyorum bana ne. 😂 Buna mukabil bizim sektörde en çok karşılaşılan depo yönetimi ve üretim yönetimi sorununa yazılım üretebilirim. Tek bir şartla. Muhtemelen firmanın kendi erp yazılımı olacaktır ve onun muhasebe kısmına entegre etmek gerekecektir. İşte onu artık şirketin bilgisayarcısı mı ayarlar, yoksa erp firmasından adam mı görevlendirirler bilmem o entegre edecek. 😂

Şimdi burada diyebilirsin ki sana ne be adam bu sana mı kaldı? Ego tatmini yapmıyorum aslında. Bütün aydınlatma sektöründe bir sıkıntı var. Bizim ürünlerimiz standart değil. aynı ürünün binlerce versiyonu var. bunları kategorilendirmek, isimlendirmek ve faturaya yansıtmak sıkıntılı muhasebe açısından. onlar da gidip sallama isimleri faturaya yazıyorlar. Onlar sallama isimleri faturaya yazınca depo sapıtıyor. Depı sapıttığında üretim ayağı sekteye uğruyor çünkü depodan girdi çıktı yapmak anlamsızlaşıyor. Ayrıca her özel ürünün bitmiş halini bir kişinin sanal ortamda da üretmiş olması gerekiyor. E onlarca müşteri olunca sırf bunun için personel istihdam etmen gerekiyor. E maalesef şirketler o ile genellikle üretim şefini atıyor. Şef işleele mi uğraşsın bilgisayarda çiftlik oyunu gibi muhasebenin ürün yazabilmesi için üretim mi yapsın sanal ortamda? 😂 E haliyle personel de buna yanaşmıyor. 😂

Günün sonunda patronun dükkana ne giriyor ne çıkıyor görelim, zarar etmeyelim, stoklarımızı bilelim, kurumsallaşalım diye aldığı erp yazılımı bu işlere derman olmadığı gibi sene sonu stoklar falan alakasız görünüyor. 😂 İşte bu sektör problemine derman olmak derdim.

Fekaaat günün sonunda youtube'dan öğrendiklerimle birşeyler yaparım zannetmeme rağmen yok mikroservisler yok bilmem ne mimarileri falan büyük projelerde profesyonel uygulamalarda yapılanlar youtube'da öğretilenlerden farklı anladığım kadarıyla.

Yine de bu iyi bir şeye derman oldu. Üstelik tam da ben bunları öğrenmeye çalışırken. Şimdi ben bunlara uğraştığım dönem patronların da böyle bir arayışı vardı. Sektörde büyük bir firmalar. Fakat bu işi kuran babaları yaşlanıp ölmüş adam Allah rahmet eylesin. Oğulları ne maliyetini biliyor ürünlerin ne zarardalar mı ne kardalar mı biliyordu.

Ben satıştayım o dönem. Patron beni çağırdı dedi şahin maliyetleri çıkartmak için nasıl bir şey yapabiliriz? O dönemde de malum biliyosun bir iki sene önce herşeyin fiyatının uçtuğu, fiyarların belirsizleştiği dönemdi. Ben de dedim bunun için yazılımcılarla çalışmaya ilk etapta gerek yok. basit excel ile maliyet çıkarılır. Değişen maliyetler için de ortak hücreden veri alınır. Örneğin plastiğin kilo fiyatı 100 liradan 120 lira olduysa sadece bu ortak hücredeki plastik kg birim fiyatı değiştirilerek 2500 ürünün hepsine maliyeti yansıtırsın. O ara c#falan bilmiyorum ama. 😂

Neyse aradan zaman geçti. Bunlar üniversitenin birinden danışman tutmuşlar. Danışmana benim fikrimi açmışlar. Danışman demiş olmaz öyle şey siz büyük bir firmasınız. excel küçük kalır. Haklı tabii ki ama ben erp programına girilirse çıkılamayacağını biliyorum çünkü diğer işyerlerinde de aynı problem var. 😂 içimden ulan siz kaşındımız dedim. O ara tam da bu c#, mikro mimari işlerini öğreniyordum işte. Dedim buna bulaşacaksanız üretim modülleri eklenir, bütün departmanlara bilgisayar koyulur, her sipariş aynı hastanelerdeki gibi barkodlana barkodlana takibi yapılır hatta bu online sisteme dökülür, müşteri sipariş numarasını girip ürününün hangi aşamada olduğunu görür, böylece pazarlama departmanında personel bile azaltırsınız. kurumsallık istiyorsanız maliyet hesaplama falan dert değil. Bir anda danışman da buz kesti çünkü aylardır kurumsallık kurumsallık başımızın etini yiyordu. Ulan biz de biliyoruz bu kurumsallığı da maliyet hep. Artı personeli eğiteceksin falan siatemin oturması 2 sene.😂😂 Patron yapabilir miyiz dedi? Parayı bastırdıktan sonra üretim elinde tablet her aşamayı girer, odanızdan takip bile edersiniz. Hatta bu kısım fasafiso. Asıl siz oradan çıkacak data ile istatistik tutarsınız ki en önemli kısım bu. Hangi mal ne kadar satılıyor, hangi pazarlamacı ne kadar iş yapmış, zararda mısın karda mısın, üretim proseslerinde nerede tıkanma oluyor hepsi dökümante edilir dedim. 😂😂 Danışmanın beni boğmak istediğine yemin edebilirim ama ispatlayamam. Çünkü bu aklı onun vermesi gerekiyor. 😂

Yani velhasıl kelam insanın öğrendiği her şey birgün bir yerde işine yarıyor.

Ağabey aslında kışın ısı ile bir sorunum yok, yaz aylarında 26 derece olması gereken akvaryum 36-38 dereceleri buluyor. Bir gün işten geldim, baktım ki balıklar neredeyse ters dönecek; iki güne bir sularını değişiyordum. Eve vantilatör aldım akvaryumun karşısına koydum, çok fazla emek veriyorum ve heba olsun istemem. Bir de sonuç itibarı ile can, hiçbir canın ölmesini istemem...

Asla sana ne demem ağabey ama gerçekten ego tatmini bir yandan da muhteşem duygu, kendimizi kendimize ispat ediyoruz ve o an aşırı mutlu oluyoruz :) danışmana verdiğin ayar ise aşırı keyiflendirdi. :D sonuna kadar yine okudum aşırı keyif aldım ağabey eline emeğine sağlık :)

Ağabey aslında kışın ısı ile bir sorunum yok, yaz aylarında 26 derece olması gereken akvaryum 36-38 dereceleri buluyor. Bir gün işten geldim, baktım ki balıklar neredeyse ters dönecek; iki güne bir sularını değişiyordum. Eve vantilatör aldım akvaryumun karşısına koydum, çok fazla emek veriyorum ve heba olsun istemem. Bir de sonuç itibarı ile can, hiçbir canın ölmesini istemem...

Asla sana ne demem ağabey ama gerçekten ego tatmini bir yandan da muhteşem duygu, kendimizi kendimize ispat ediyoruz ve o an aşırı mutlu oluyoruz :) danışmana verdiğin ayar ise aşırı keyiflendirdi. :D sonuna kadar yine okudum aşırı keyif aldım ağabey eline emeğine sağlık :)
Cevabını giç düşünmediğim bir soru bu. akvaryum nasıl soğutulur?

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri