Web Analytics

Yine yuvalık yine ben...

• Kullanıcı koraykbl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Sorum Var

koraykbl

Kullanıcı
Arkadaşlar merhaba. Eski formdada açtıpım bir konu olam yuvalık yapma konusunu burdada açmak istiyorum. Bu yuvalıpı yanlız biraz farklı yapmak için düşündüm. Piyasada L boy yuvalık çok yok. Eskiden yaptığım yuvalığı sattığımda biraz uğraştım ama yinede güzel bir deneyimdi. Şimdi öğrencilik hayatımda biraz yardımı dokunsun diye 1 haftalık süreçte YKS'den bulabildiğim süreç bıyunca yuvalık için vakit ayırıp yuvalıpı yapıcam. Sizlere sorum şu ve aklımdaki fikir şu:
1-yuvalığı 1.2mm kalınlığı olan kontrplak levhalardan yapıyordum. Hedefim bu sefer L boy sultan papağanı yuvalıpı yapmak. Eskiden sattığımın ölçüsü 33x23x28 ölçülerindeydi ve baya genişti. Isı izolede iş görüyordu. Şimdi acaba sultan papağanı için kaça kaç ölçü ideal olur L boy için?

2-pakistan papağanı için 1.2mm mdf kemirip koparanilir diye düşünüyorum. Başka yuvalık için acaba hangi kuşlara özel yuvalık yapabilirim? Ölçü küçükse 2 adette yapabilirim.

3-sultan papağanı ve cennet papağanı için ne kadar ölçü Small Midium ve Large olur acaba?

Şimdiden teşekkürler. Umarım vakit bulurum ve bu planda çöpe gitmez. Yaparsamda ilk petshop ürünü siftahını ben yapmak isterim formda...😃

L derken ek dosyadaki L tip yuvalık kastedilir genelde ama sizin kastınız büyük boy olması. Aslında önceden yaptığınız 33×23×28 cm boyutlar orta boya girer herhalde.

Pakistan papağanı için de kullanabilirsiniz 1,2 mm'yi ama giriş deliğinin çevresi ince metal plaka ile kapatılması gerekir. O deliğin çevresini çok rahat kemirirler. Ben ekli dosyadaki gibi bir yuvalık yapmıştım Pakistan papağanlarıma, gerçi kontraplak değil de ince bir sunta kullanmıştım. Ama yuvalık içine küçük kereste parçaları sabitlemiştim, onları kemirip yuva içini kendilerince şekillendirip ve talaş oluşturmuşlardı. Belki bu şekilde ince bir malzeme kullanımı güvenli olabilir, kuşun dikkatini başka şeye çekmiş oluruz.

Pakistan için değil de daha büyük gagalı, yuvalığın kalınlığını önemsemeden kemirip delebilecek papağanlar için yuvalık dışı kareli galvaniz telle kaplanır. Ahşabı kemirip delik açsalar bile fark edilene kadar kaçmalarını engeller galvaniz tel. Pakistan için gerekmez de bu da güzel bir yöntem, bahsetmek istedim.

Cennet papağanı (ve sevda papağanı) yuva ören türler. Yuvayı doldurur, derin ama yüksek yuva gerekir. Sultanlar ise daha düzenli, geniş tabanı seven kuşlar. Uzun tüylü oldukları için taban ölçüsü önemli. Bu iki tür için 2 tip yuvalık ölçüsü şöyle yapılabilir:

Orta boy:
Cennet-sevdaSultan
Yükseklik25-28 cm20-25 cm
Derinlik20 cm25-30 cm
Genişlik20 cm25-30 cm
Giriş çapı6 cm7 cm

Cennet-sevdaSultan
Yükseklik30-35 cm30 cm
Derinlik25-28 cm30-35 cm
Genişlik25-28 cm30-35 cm

Küçük boy yazmadım çünkü o tip bir yuvalık, yani orta boydan daha küçük bir yuvalık kullanımı sağlıklı olmaz. Bir ideal (orta) boy bir de alanı olanın tercih edebileceği büyük boydan bahsetmek daha iyi.
Bu ölçüler arasında kalarak kare veya dikdörtgen şekilli yuvalıklar tasarlanabilir.

Bir de standart olmayan yuvalıklar için plastik folluk bulmak zor olur. Bu yüzden tabana ahşap bir plaka koyup ona bir folluk oyuğu oluşturmak gerekir.

Ekli dosyalar

• s-l1200.webp
    s-l1200.webp
    42,7 KB · Görüntüleme: 57
L derken ek dosyadaki L tip yuvalık kastedilir genelde ama sizin kastınız büyük boy olması. Aslında önceden yaptığınız 33×23×28 cm boyutlar orta boya girer herhalde.

Pakistan papağanı için de kullanabilirsiniz 1,2 mm'yi ama giriş deliğinin çevresi ince metal plaka ile kapatılması gerekir. O deliğin çevresini çok rahat kemirirler. Ben ekli dosyadaki gibi bir yuvalık yapmıştım Pakistan papağanlarıma, gerçi kontraplak değil de ince bir sunta kullanmıştım. Ama yuvalık içine küçük kereste parçaları sabitlemiştim, onları kemirip yuva içini kendilerince şekillendirip ve talaş oluşturmuşlardı. Belki bu şekilde ince bir malzeme kullanımı güvenli olabilir, kuşun dikkatini başka şeye çekmiş oluruz.

Pakistan için değil de daha büyük gagalı, yuvalığın kalınlığını önemsemeden kemirip delebilecek papağanlar için yuvalık dışı kareli galvaniz telle kaplanır. Ahşabı kemirip delik açsalar bile fark edilene kadar kaçmalarını engeller galvaniz tel. Pakistan için gerekmez de bu da güzel bir yöntem, bahsetmek istedim.

Cennet papağanı (ve sevda papağanı) yuva ören türler. Yuvayı doldurur, derin ama yüksek yuva gerekir. Sultanlar ise daha düzenli, geniş tabanı seven kuşlar. Uzun tüylü oldukları için taban ölçüsü önemli. Bu iki tür için 2 tip yuvalık ölçüsü şöyle yapılabilir:

Orta boy:
Cennet-sevdaSultan
Yükseklik25-28 cm20-25 cm
Derinlik20 cm25-30 cm
Genişlik20 cm25-30 cm
Giriş çapı6 cm7 cm

Cennet-sevdaSultan
Yükseklik30-35 cm30 cm
Derinlik25-28 cm30-35 cm
Genişlik25-28 cm30-35 cm

Küçük boy yazmadım çünkü o tip bir yuvalık, yani orta boydan daha küçük bir yuvalık kullanımı sağlıklı olmaz. Bir ideal (orta) boy bir de alanı olanın tercih edebileceği büyük boydan bahsetmek daha iyi.
Bu ölçüler arasında kalarak kare veya dikdörtgen şekilli yuvalıklar tasarlanabilir.

Bir de standart olmayan yuvalıklar için plastik folluk bulmak zor olur. Bu yüzden tabana ahşap bir plaka koyup ona bir folluk oyuğu oluşturmak gerekir.
Emeğiniz için teşekkürler. Dediklerinizi uygulayacağım. Eskiden yaptığım sistemde ısı izole sistemi vardı ara katmanda. Yani kemirse dahi oraya denk geliyordu. Galvaniz tel dediğiniz gibi büyğk yuvalıklara gider ama bana o kadar gerekmez. Pakistanlar için ben sadece kemirip kırabilşrmi diye düşünmüştüm ama o işten vazgeçtim. Şimdi en iyi bana göre olan sultan papağanı yuvalığı. L yuvalıktan kastım boydu evet. Large boy. Aklımda elim boş olduğunda L yuvalık şekil olarak l olanlardan yapma fikrim var ama kalın 18mm mdf den yapıcam. Tek sorun satılmaz çünki bunlar kakadu, jacko vb. Büyük türler için kullanılan yuvalıklar ve bildiğim üzere türkiyede yadal üretimleri sadece tekirdağdaki üretim çiftliğinde var. Belki üretir ve elimde saklarım. Yada petshopa veririm genellikle alan merklısı var ama piyasaya bu şekilde yasak üretim konusunda yardım etmekte içime sinmez. Şuanlık sultan papağanı için eski ölçülerimdeki yuvalık çok hoşuma gitmişti tam ölçülerinde bence. Bu sefer belki değişik bir şey yapabilirim. Tabii önce bir yks den fırsat bulayım...

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri