Web Analytics

Sultan papağanı ne yer

• Kullanıcı Nur Nevra
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Sultan Papağanı
5,00 yıldız
1 Değerlendirme - Değerlendirenler

Nur Nevra

Kullanıcı
Herkese selamlar, hayırlı sabahlar. Kuş besleyenler için en kafa karıştırıcı konu şüphesiz beslenme konusu: Yeni kuş aldım, ne vermeliyim? Hangi yem daha iyidir? Yavrusu olan kuşlar ne sıklıkla bunu yer? Bu ürün mü şu mama mı..? Bu kafa karışıklığına bir çare olur mu emin değilim ama en azından örnek olabileceğini düşündüğüm için böyle bir konu açmak istedim. Belli bir süresi sınırlaması olmadan; kuşlarıma verdiğim yiyecekleri, hazırladığım yemekleri paylaşarak biraz da hangi dönemde veya ne için verildiğinden bahsetmek istiyorum. Aslında sizler de bu başlık altında hazırladığınız öğünleri paylaşırsanız arşiv şeklinde, farklı beslenme sistemlerini içinde barındıran çok daha kalifiye bir konu hâline gelebilir.

Bu konunun ilk menüsü:

Serin bir sonbahar gününde, yuvalık takılı olan sultan papağanına (kuluçkadan önceki üremeye hazırlık dönemi içerisinde) hazırlanmış bir öğün:

IMG_20251101_075136.webp

• Yeşil kabak
  • Havuç
  • Kuru vişne
  • Spirulina
  • Kekik-zencefil (toz)
  • Keten, aspur, çekirdek, chia tonumu
  • Moringa
Haftanın günlerinde, kuşlara sebze vereceğim zaman genelde sabahları sebzeyi doğrayıp yemliğe koyar, onunla beraber yemlerini de kafese koyarım (alışkın olmadıkları ilk zamanlar yemi akşam verirdim ki önce sebzeyi bitirsinler). Ama bugün, biraz da kuş besleyenler arasında "mama" şeklinde tabir edilebilecek şekilde bir karışım yaptım.

Spirulinayı temelde bitkisel protein ve çeşitli vitaminler sağladığı için tercih ediyorum. Dönemsel olarak değil de haftada 1, bazen biraz daha seyrek, bu şekilde yiyeceklerinin üzerine serpip veririm.

Kekik ve zencefil antimikrobiyal etkisi olan güçlü tıbbi bitkiler. Tazesi olsa kesinlikle önceliği ona veririm. Çok küçük miktarlarda ve belli bir periodu olmadan kullanıyorum. Demlenip çay şeklinde de verilebilir ama çoğu zaman birşeyi yemekle karıştırıp verebiliyorsam içme sularına koymayı tercih etmem.

Bugün verdiğim tohumlar oldukça yağlı bir karışım oluşturuyor. Temel yemlerinde olmayan (o yem darı çeşitleri, aspur ve yulaf içeriyor) bu yağlı tohumların verilme sıklığını dönemsel olarak düzenliyorum. Şuanda havaların soğumasıyle beraber - kapalı balkonda ısıtıcısız duruyorlar - biraz yağlanmaları için beslenmedeki total yağ miktarını arttırdım.

Moringa ise bir süredir kalamar kemiği, yumurta kabuğu gibi kalsiyum kaynakları yerine kullandığım bir kalsiyum desteği. Üreme dönemi sürecinde, özellikle dişi kuş yumurta oluştururken kabuğuna kullanacağı için kalsiyumun miktarını arttırmak gerekiyor. Bu moringa otu içerdiği A vitamini ile papağanların yatkın olduğu A vitamini eksikliğini engelliyor, E vitamini ile üreme sürecinin verimini destekliyor ve diğer vitamin-mineraller sayesinde de tam bir beslenme sunmama yardımcı oluyor.

Harika bir makale olmuş eline emeğine sağlık @Nur Nevra direkt olarak portala gönderdim yazıyı :)

IMG_20251105_162255.webp

İkinci menü, ve yine aynı kuşlara:

• Kereviz sapı-yaprağı
  • Biber
  • Yeşil kabak
  • Islanmış nohut
Tohum, bakliyat, tahıl; bunları kuşlara sunarken mümkün olduğunca ıslanmış veya filizlenmiş şekilde vermeye çalışıyorum. Bu işlemler tohumun içindeki fitik asit, tanen gibi antinutrientlerin parçalanmasını sağlar, vitamin içeriğini arttırır ve sindirimi kolay hâle getirir. Normal yemlerini verirken de buna uygun bir sistem kurmaya çalışıyorum. Her akşam, ertesi günün yemini ıslayarak belki biraz da filizlendirerek kuşlara sunmanın en pratik ve faydalı yolunu bulunca tamamen buna geçme düşüncem var.

Ekli dosyayı görüntüle 338

İkinci menü, ve yine aynı kuşlara:

• Kereviz sapı-yaprağı
  • Biber
  • Yeşil kabak
  • Islanmış nohut
Tohum, bakliyat, tahıl; bunları kuşlara sunarken mümkün olduğunca ıslanmış veya filizlenmiş şekilde vermeye çalışıyorum. Bu işlemler tohumun içindeki fitik asit, tanen gibi antinutrientlerin parçalanmasını sağlar, vitamin içeriğini arttırır ve sindirimi kolay hâle getirir. Normal yemlerini verirken de buna uygun bir sistem kurmaya çalışıyorum. Her akşam, ertesi günün yemini ıslayarak belki biraz da filizlendirerek kuşlara sunmanın en pratik ve faydalı yolunu bulunca tamamen buna geçme düşüncem var.

Nohut hep beni korkutmuştur mayalanma özelliğinden dolayı.

Bugün yine çeşitli bir menü var. Haftada 1 veya 2 kere bu şekilde biraz daha karışık bir yiyecek hazırlıyorum. Diğer günler ise sultanlara 1 çeşit taze besin veriyorum. Buraya özellikle daha detaylı birşeyler hazırladığım günlerin menüsünü paylaşıyorum.

IMG_20251216_170355.webp

• Ispanak
  • Muz
  • Kurutulmuş kabak parçaları
  • Kuşburnu
  • Besin takviyeleri
Ispanak maksimum haftada 1 veriyorum. Güzel bir besin ama oksalat içeriğinden ötürü çoğu yeşilliği çok sık vermem. Özellikle şuanda yumurta yapma sürecindeki bir dişi kuşu beslediğim için, kalsiyum bu dönemde özellikle önemli.
Muz vb. meyveleri haftada 1-2 kere veriyorum.
Kabak parçaları esasında kemirsinler diye, yiyecek birşey değil 🙂
Kuşburnu kuşlar için güzel bir C vitamini kaynağı. 3-5 tanesini yarıya bölüp çekirdekleri ile birlikte verdim.
Besin takviyeleri biraz çeşitli: Moringa otu, spirulina, üzüm çekirdeği ekstaktı ve bira mayası. Çok ama çok düşük dozlarda kullanıyorum.

@Nur Nevra oldukça güzel bir liste insanın bile canı çeker :) Bende muhabbet kuşuma son dönemlerde kırmızı pancar ve havuç ile mama hazırlayıp veriyorum. Severek yiyor, bayağı hoşuma gidiyor sıpanın yemesi :)

Gerçekten kuşlar verdiklerimi yerken onları izlemek çok zevk veriyor. Yememeleri ise ayrı sinir bozucu 😄 annelerin niye çocukken bu kadar yedirme peşinde koşturduğunu anlayabiliyorum

Gerçekten kuşlar verdiklerimi yerken onları izlemek çok zevk veriyor. Yememeleri ise ayrı sinir bozucu 😄 annelerin niye çocukken bu kadar yedirme peşinde koşturduğunu anlayabiliyorum
Kesinlikle, bu konuda hemfikirim. Sokakta veya evde beslediğim hayvan sorunsuz verdiğimi tüketiyorsa benden mutlusu yok. :) Son dönemlerde sokakta beslediğim kedilerden birisi hiç yemek yemiyordu, onu muayeneye götürdüm bir ilaç verdi (ilacı söyleyemiyorum) yaş mama ile karıştırıp veriyorum şimdi şükür düzeldi :)

Çocukluğumda yemek yemediğimde dedemler boğazı sağlam çocuk gördüklerinde "yesin yesin, yemek yiyen çocuktan zarar gelmez" derlerdi :) rahmetli dedemi şimdi çok daha iyi anlıyorum bende.

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri