Web Analytics

Sultan papağanı kaç yıl yaşar

• Kullanıcı strake
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Sorum Var

strake

Kullanıcı
Foruma yeni üye oldum ve bir süredir aklımda olan bir soruyu sizlere danışmak istedim. Yakın zamanda bir sultan papağanı sahiplenmeyi düşünüyorum ve bu konuda doğru bilgilerle yola çıkmak en iyisi olur diye düşündüm.

En temel merakım şu: sultan papağanı kaç yıl yaşar?

İnternette farklı kaynaklarda değişik sayılar gördüm. Tabii bu süre yaşadığı ortama göre de değişiyordur diye tahmin ediyorum. Örneğin, iyi bakılan bir sultan papağanı evde kaç yıl yaşar? Beslenmesi, ilgilenilmesi ömrünü ne kadar etkiliyor?

Bir de şu var; günün büyük bir bölümünü geçireceği yer olan kafes faktörü... Yani sultan papağanı kafeste kaç yıl yaşar? Sürekli kafeste kalmasıyla düzenli olarak dışarı çıkarılması arasında ömür açısından büyük farklar olur mu? Kısacası, sultan papağanı kaç yıl yaşar evde veya sultan papağanı kaç yıl yaşar kafeste diye düşündüğümüzde bu süreler nasıl değişiyor?

Bu konuda tecrübeli olan arkadaşlar kendi papağanlarının yaşını ve bakım tecrübelerini paylaşırsa çok mutlu olurum.

İyi bakılan bir sultan papağanı ortalama 15-20 yıl yaşar ve 20 üstü de görülebilir.

Sizin de değindiğiniz gibi ev ortamındaki bir kuşun yaşam süresi kafes şartlarına ve aslında başka birkaç faktöre daha bağlı. Yaşam süresinden bahsederken beslenme ve zihinsel uyarımdan bahsetmezsek olmaz. Özellikle beslenme kuşların yaşam süresini belirleyen temel faktördür.

Kafesten bahsederken bir ayrım yapmamız gerekir. Çoğu kuş sahibinin tercih ettiği kafes boyu 40-60 cm civarı kafesler ve esasında bu boyuttaki bir kafes yalnızca kısa süreli kullanım için uygun olur. Kuş kanatlarını rahatlıkla çırpamaz, tırmanıp zıplayamaz. Yani haraketleri kısıtlanır. Bu kafeste beslenen, gün içinde uzun süreli kafes içinde kalan kuşlarda kas atrofobisi; tendon, kemik gibi iskelet elemanlarında zayıflama, karaciğer yağlanması (hepatolipidoz), obezite, sindirim sistemi bozukluklarına sebep olabilir. Ayrıca dar alan stresi beraberinde getirir. Bu anlık bir durum olmadığı için kronik strese sebep olur. Ve kronik stresi her türlü hastalığa kapı açmak gibi düşünebilirsiniz. Sonuç, günün genelini küçük kafeste geçiren sultan papağanlarının ortalama ömrü 8-12 yıl denebilir. Eğer kafes dışına çıkış çok sınırlıysa daha da az yaşayabilir.

Gelelim ideal boya, kafes ölçülerini 70-120 cm olduğu kafesler. En az iki ölçüsü 100 cm'den büyük olmalı. Bu kafeslerde yaşayan kuşların da haraketleri kısıtlıdır, çok geniş bir alan yoktur ama en azından kanat çırpmaya ve gezinmeye yer vardır. Küçük kafeslerin vereceği zararı büyük ölçüde azaltsa da bu boyuttaki kafesten çıkartılmadan bakılan kuşlar, özellikle başka olumsuz koşullar da birleştiğinde ortalama 12-15 yıl yaşar. Burada yaşı kısıtlayan temel şey uçuş imkanının olmamasıyla beraber en başta bahsettiğim beslenme ve zihinsel uyarımdaki eksiklikler olur. Kafes dışına çıkartma sadece fiziksel değil zihinsel bir aktivitedir aynı zamanda.

Ve salma kafesler. Veya diğer tabirle uçuş kafesleri. Sultan papağanı için bu kafesi ölçüleri en az 100-150 cm olur (genişlik 70-80 olabilir). Bu kafes kuşun en azından 2-3 kanat çırpıcı ile uçmasını, teller arasında zıplamasını, yere atlamasını, tırmanmasını; yani yemel fiziksel aktiviteleri yapmasını sağlar. Bu kafeslerde kafes dışına çıkarmak fiziksel aktive olsun diye değil de kuşun sosyalleşmesi için olur. Olası bir senaryo, bir çift kuş uygun çevresel zenginleştirmeyle bu kafeslerde bakılırsa günlük kafes dışı salınım (diğer olasılıklara kıyasla) pek gerekmez. İdeal bir beslenme düzeni, zihinsel uyarım ve sosyallik ile aslında en uzun ömürlü kuşlar (20 yıla yaklaşan veya +20 yıl yaşayan) genelde bu şartlarda yaşayan kuşlardır.

Çözüm
Bu arada hoş geldiniz ^^

Kendinizi "tanışalım" kategorisinden tanıtabilirsiniz. Umarım hayalinizdeki gibi bir sultan papağanı besleyebilirsiniz.

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri