Web Analytics

Sultan papağanı gagası kesilir mi?

• Kullanıcı gzdaksz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Sultan Papağanı
5,00 yıldız
1 Değerlendirme - Değerlendirenler

gzdaksz

Kullanıcı
Bir süredir aklıma takılan bir durum var ve tecrübeli arkadaşlardan bilgi almak istedim. Evdeki sultan papağanımın gagası bana biraz fazla uzamış gibi geliyor. İnternette bazı yerlerde müdahale edilmesi gerektiğini, bazı yerlerde ise bunun riskli olduğunu okudum.

Merak ettiğim asıl konu şu: Sultan papağanı gagası kesilir mi? Eğer gaga gerçekten çok uzadıysa bunu evde kendimiz mi halletmeliyiz yoksa mutlaka bir uzmana mı götürmek gerekir? Kendi kendine törpülemesi için gaga taşı ve tünek var ama bazen yetersiz kalıyor gibi hissediyorum.

Daha önce bu durumla karşılaşan veya gaga bakımı konusunda bilgisi olanlar yardımcı olursa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Önce uzunluk konusunu netleştirmek gerekir. Göze hafif uzun gelen, diğer kuşlara kıyasla biraz daha sivri duran gagaya müdahale gereksizdir. Gaga uzunluğu kuşa zorluk, fonksiyonel sorun çıkartıyorsa o zaman dış müdahale ile gaga kısaltılır.

Kısaltma işlemi sizin de sorunuzda yer verdiğiniz gibi bir veteriner (kuş hekimi) tarafından yapılmalı. Çünkü gaga içinde hem sinir hem damar bulunur. Törpüleme veya kesme esnasında bunlara zarar vermemek adına ev ortamında yapılmaması gerekir.

Ama tüm bunların yanında, genellikle sultan papağanları gagalarını doğal olarak aşındırır. Tünek ve gaga taşı ile doğal yolla gagayı sağlıklı uzunlukta ve işlevsel tutar. Çoğu zaman sizin müdahaleniz aslında gerekmez.

Tünek ve gaga taşının (boyasız ve aromasız olmalı) yanında sert ağaç dallarından kemirme oyuncakları hazırlayıp kullanabilirsiniz. İyi temizlenmiş kozalak, Hindistan cevizi kabuğu gibi materyaller de iyi olur. Kuş kumundan hazırlanan mineral bloklardan da koyabilirsiniz gaga taşının yanına. Ayrıca lav taşları oluyor, onlardan temiz ve keskin yüzeyi olmayan 2-3 tanesini kuşunuza verebilirsiniz. Aynı gaga taşına yaptığı gibi bunu da kemirip oynarken gagasını doğal olarak törpüleyecektir. Sadece kırılıp parçalanmıyor olmasına dikkat edin.

Çözüm
Çok güzel bir cevap oldu teşekkür ederim. O zaman çok az kısaltmaya gideyim bunun içinde sanırım kuzenimden destek almam gerekiyor :sick:

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri