Web Analytics

Sultan Papağanı Dişi Erkek Ayrımı

• Kullanıcı BayBaykuş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Sultan Papağanı

BayBaykuş

Kullanıcı
Foruma yeni üye olmadım fakat siz tecrübeli arkadaşların bilgisine danışmak istediğim bir konu var. Yaklaşık iki ay önce bir sultan papağanı sahiplendi kuzenim. Petshop'taki arkadaş erkek olduğunu söylemiş fakat bir türlü emin olamamış. Kendisini buraya davet ettim forum işlerinden anlamadığını dile getirdi (sosyal medya gençliği).

İnternetten yaptığım araştırmalarda yanak renginin canlılığı, kuyruk altı desenleri ve ötüşüyle ilgili birçok bilgi okudum. Fakat bizimki bazen çok güzel melodik ötüşler yapıyor dedi, bazen de sadece tek düze bağırdığını söylüyor. Yanak renkleri de bana oldukça canlı geliyor ama belki de bütün sultanlarınki öyledir, karşılaştırabileceğim başka bir sultan görmedim. :) diye ifade etti.

Kısacası kafamız epey karıştı. Sizler kendi papağanlarınızda cinsiyet ayrımını net olarak nasıl yapıyorsunuz? Özellikle dikkat etmemiz gereken belirgin bir davranış veya fiziksel bir özellik var mı? "Şunu yapıyorsa kesin erkektir" veya "Şu deseni varsa dişidir" diyebileceğiniz püf noktaları nelerdir?

Yardımcı olan herkese şimdiden çok teşekkür ederim. Fotoğrafını eklemek isterdim fakat kuşun kafasını bir türlü sabit tutamadığını söylüyor kuzenim.

Bence en önemli etken melodik ötüş ve hareketlilik. Bende yıllar önce 2 dişi 1 erkek vardı. Dişiler çok sakin ve tek bir cırk diye ötüşe sahipken erkek çok hareketli, korumacı ve melodik ötüşlüydü aşırı. Kendi deneyimlerim bu yöndeydi.

En başta ötüşten anlamak için kuş en azından 3-4 aydan büyük olmalı. Tüy yapısı 6 aydan sonra oturur, yani tüy desenine bakıp cinsiyet ayrımı yapabilmek için de kuşun 6 aydan büyük olması gerekir.

Yanak rengi neden öyle biliniyor bilmiyorum ama cinsiyeti belli etmez. Grey, lutino, pearl, wf mutasyonu sultanlara tüy rengi kesin cinsiyet verir (dediğim gibi 6 aydan büyükse). Her mutasyon kendi içinde farklılığa sahip. Örneğin grey ise yüzü gri olanlar dişi, pearl ise tüyde noktalı desen 1 yaşına yaklaştıkça siliniyor o kuş erkektir. Kanat altı deseni genelde en hızlı cinsiyet gösteren desen. Albino veya pied sultanlarda ise biraz daha karışık anlaşılıyor.

Fotoğrafı var mı acaba ya da mutasyonu nedir?

Çözüm
En başta ötüşten anlamak için kuş en azından 3-4 aydan büyük olmalı. Tüy yapısı 6 aydan sonra oturur, yani tüy desenine bakıp cinsiyet ayrımı yapabilmek için de kuşun 6 aydan büyük olması gerekir.

Yanak rengi neden öyle biliniyor bilmiyorum ama cinsiyeti belli etmez. Grey, lutino, pearl, wf mutasyonu sultanlara tüy rengi kesin cinsiyet verir (dediğim gibi 6 aydan büyükse). Her mutasyon kendi içinde farklılığa sahip. Örneğin grey ise yüzü gri olanlar dişi, pearl ise tüyde noktalı desen 1 yaşına yaklaştıkça siliniyor o kuş erkektir. Kanat altı deseni genelde en hızlı cinsiyet gösteren desen. Albino veya pied sultanlarda ise biraz daha karışık anlaşılıyor.

Fotoğrafı var mı acaba ya da mutasyonu nedir?
Albinolarda cinsiyet ayrımında ötüş olmadan sanırım belli tahmin yapılamıyor. Siz albinolarda cinsiyet için ne önerirsiniz?

Albinolarda cinsiyet ayrımında ötüş olmadan sanırım belli tahmin yapılamıyor. Siz albinolarda cinsiyet için ne önerirsiniz?
Doğrusu albino, renk açısından farklılığa sahip olmadığı için diğer mutasyonlar gibi dış görünüşten cinsiyet ayrımı yapılamıyor. Melanin pigmenti olmadığı için lutino gibi kuşlarda kullanılan uv fener testi de kullanılamıyor. DNA veya hormon testi gibi laboratuvar yöntemlerini yok sayarsak, cinsiyet ayrımında ötüş en güvenilir gözlem. Kızgınlık haraketleri bazen kuşun hormonel durumuna göre yanıltıcı olabiliyor, kızgınlık yumurtası olmadığı sürece herhangi bir davranışın kesin cinsiyet belirttiğini söylemek zor bu yüzden. Belki yetişkin bir kuşta pelvik kemiklerine bakılabilir, dişi kuşlarda yumurtlama süreci gereği pelvik kemikleri arası daha açık olur. Karnın altında elle dokunulduğunda hissedilir bu kemikler. Ama hiç yumurtlamadıysa kemik yapısı kapalı durabileceği için yine yanıltıcı olabilir. Yani dönüp dolaşıp albinolar için cinsiyet ayrımında ötüşe geliyoruz.

Doğrusu albino, renk açısından farklılığa sahip olmadığı için diğer mutasyonlar gibi dış görünüşten cinsiyet ayrımı yapılamıyor. Melanin pigmenti olmadığı için lutino gibi kuşlarda kullanılan uv fener testi de kullanılamıyor. DNA veya hormon testi gibi laboratuvar yöntemlerini yok sayarsak, cinsiyet ayrımında ötüş en güvenilir gözlem. Kızgınlık haraketleri bazen kuşun hormonel durumuna göre yanıltıcı olabiliyor, kızgınlık yumurtası olmadığı sürece herhangi bir davranışın kesin cinsiyet belirttiğini söylemek zor bu yüzden. Belki yetişkin bir kuşta pelvik kemiklerine bakılabilir, dişi kuşlarda yumurtlama süreci gereği pelvik kemikleri arası daha açık olur. Karnın altında elle dokunulduğunda hissedilir bu kemikler. Ama hiç yumurtlamadıysa kemik yapısı kapalı durabileceği için yine yanıltıcı olabilir. Yani dönüp dolaşıp albinolar için cinsiyet ayrımında ötüşe geliyoruz.
Çok teşekkür ederim. Bugün erkeğim yine dişiye kur ötüşlerine başladı. Aslında 2 gün önceden başlamıştı. Erkekle dişiler cidden birbiri ile aynı renkte. Ben bile cidden bazen karıştırıyorum. Umarım işk yavrularımı 2026da alıcam. Bu sürecide sizlerle paylaşmakta isterim.🥰

Çok teşekkür ederim. Bugün erkeğim yine dişiye kur ötüşlerine başladı. Aslında 2 gün önceden başlamıştı. Erkekle dişiler cidden birbiri ile aynı renkte. Ben bile cidden bazen karıştırıyorum. Umarım işk yavrularımı 2026da alıcam. Bu sürecide sizlerle paylaşmakta isterim.🥰
Yavrularınızı aldığınızda ilk burada tanıtmanızı rica edeceğim hocam, mutlaka bekliyorum :)

Ekimin başında wifi sultan papağanı aldım ileride eş almak istiyorum ama cinsiyetini çıkaramadım acaba cinsiyeti nedir
WhatsApp Image 2025-10-31 at 08.18.05 (1).webp

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2025-10-31 at 08.18.05 (2).webp
    WhatsApp Image 2025-10-31 at 08.18.05 (2).webp
    634,7 KB · Görüntüleme: 117
Erkek muhtemelen ama yaş bilgisi verirseniz daha kesin konuşulabilir.

Bu arada genel bir bilgilendirme olsun diye yazmak istedim. Bu mutasyonun ismi WF pearl. WF kelimesinin açılımı White Face, pearl ise kanat üstündeki beneklerden ötürü söylenir. Bu beneklerle beraber kanat-kuyruk altındaki benekler dişilerde olurken erkek sultanlar da 6-7 aydan sonra silinmeye başlar. Cinsiyet ayrımında yaşın önemli olma sebebi budur.

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri