Web Analytics

Sultan papağanı cinsiyeti nasıl anlaşılır

• Kullanıcı Gülşah
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Sultan Papağanı

Gülşah

Kullanıcı
Uzun zamandır forumu takip ediyorum ama bugün içinden çıkamadığım bir konuyu sizlere danışmak istedim. Evde can yoldaşım olan bir dostum var ancak kafamı kurcalayan en büyük mesele cinsiyet ayrımı konusu. Bir türlü emin olamıyorum ve internette çok fazla bilgi kirliliği olduğu için işin uzmanlarına, yani sizlere sormak en mantıklısı geldi.

Gerçekten bu sultan papağanı cinsiyeti nasıl anlaşılır noktasında net bir yöntem var mı merak ediyorum. Kanat altındaki beneklerden tutun da ötüş şekline kadar bir sürü şey söyleniyor ama benim kuşumda durum biraz karışık. Bazen çok melodik ötüyor, bazen sadece tek tip ses çıkarıyor. Yanaklarındaki turunculukların koyuluğu bir kriter midir yoksa tamamen bir şehir efsanesi mi onu da çözemedim. Özellikle henüz çok küçük olan dostlarımız için durum daha da zorlaşıyor. Henüz tüy dökümüne girmemiş bir yavru sultan papağanı cinsiyeti nasıl anlaşılır kısmında tecrübesi olanlar paylaşabilir mi? Çünkü kuşum henüz çok genç ve o karakteristik özellikleri tam olarak sergilemiyor olabilir diye düşünüyorum.

Daha önce bu konuda yanılan ya da kuşunun cinsiyetini kesin olarak şu yöntemle öğrendim diyen varsa çok sevinirim. Gözlemlerime dayanarak bir tahminde bulunmaya çalışıyorum ama her defasında kafam daha çok karışıyor. Davranışsal belirtiler mi daha ön plandadır yoksa fiziksel özelliklere mi bakmalıyım? Genel olarak genel hatlarıyla bu sultan papağanı cinsiyeti nasıl anlaşılır sorusuna detaylı bir cevap alabilirsem ona göre ben de kuşumun karakterini ve gelişimini daha iyi takip edebilirim. Şimdiden vereceğiniz bilgiler ve yardımlar için çok teşekkür ederim, değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Sultan papağanlarında cinsiyet meselesi, gerçekten de hobinin en "bilgi kirliliğine" açık konularından biri. Öncelikle şunu söyleyeyim; kafanızın karışması çok normal çünkü kuşunuz henüz ilk tüy dökümünü tamamlamamış bir yavruysa, fiziksel özellikler yanıltıcı olabilir.

Kendi tecrübelerime dayanarak size net bir yol haritası çizeyim:

1. Yanaklardaki Turunculuk Şehir Efsanesi mi?​

Tam olarak efsane diyemeyiz ama tek başına asla bir kriter değildir. Genellikle erkeklerin yanakları daha parlak, dişilerin ise daha mat olur derler. Ancak kuşun mutasyonu (rengi) bu durumu tamamen değiştirir. Örneğin bir Lutino veya Pied mutasyonunda yanak rengine bakarak karar vermek yazı tura atmaktan farksızdır.

2. Kanat Altı Benekleri (Genç Kuşlarda Dikkat!)​

Yavru sultanlarda hem erkek hem dişi kanat altında benekli veya çizgili bir yapıya sahiptir. Eğer kuşunuz 6-9 aylık olup ilk büyük tüy dökümünü tamamladıktan sonra bu benekler kayboluyorsa kuşunuz erkektir. Eğer benekler kalmaya devam ediyorsa dişidir. Ama yavruyken buna bakıp "bu dişi" demek en büyük yanılgılardan biridir.

3. En Sağlam Gözlem: Ötüş ve Davranış​

Kuşunuzun "bazı melodik ötüyor, bazen tek tip ses çıkarıyor" demesi aslında en büyük ipucu.
  • Erkekler: Islık çalar gibi uzun, çeşitli ve melodik öterler. Kapı gıcırtısı, ıslık veya çevredeki sesleri taklit etmeye meyillidirler. Ayrıca "ayaklarını yere vurma" (tapping) ve kanatlarını kalp şeklinde açarak kur yapma davranışı sergilerler.
  • Dişiler: Genelde tek düze, çığlık benzeri sesler çıkarırlar. Melodik ötüş yetenekleri neredeyse yok denecek kadar azdır.

4. Kesin Çözüm Nedir?​

Eğer "benim için ismi, eğitimi veya yanına eş almam açısından cinsiyeti hayati önem taşıyor" derseniz; gözlemle vakit kaybetmeyin. En kesin yöntem DNA Testi (tüy analizi) yaptırmaktır. Bunun dışındaki her yöntem (çatı kemiği kontrolü dahil) %100 sonuç vermez.

Kuşunuz henüz çok genç olduğu için şu an yaptığı o ara sıra melodik ötüşler, onun bir "erkek adayı" olduğuna dair güçlü bir sinyal veriyor olabilir. Biraz daha sabredip tüy dökümünü beklemenizi ya da ötüşlerini videoya çekip bizlerle paylaşmanızı öneririm.

Dostunuzla beraber keyifli, sağlıklı günler dilerim. Aklınıza takılan herhangi bir soru olduğunda konu açmaktan lütfen çekinmeyin.

Çözüm

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri