Hoş geldiniz, umarım sizin içib faydalı bir deneyim olur.
"Kolay" bakım biraz göreceli bir kavram. Zira esasında tüm papağanların beslenmesi benzer sorumluluk yükü getirir: Kafes temizliği, oyuncak ihtiyacı, temizliği temelde benzerdir. Yüm papağanlar sosyaldir ve bu yüzden gün içinde birebir vakit geçirmek gerektirir, kafes dışında uçması ve o esnada gözlemlemesi gerekir.
Ama bir zorluk-kolaylık olayından bahsedeceksek olursa burada her kuşun kendi kişiliğini incelemek, gürültücü bir kuş mu (apartmana uygun mu), beslenmesinde özel bir zorluk var mı bakmak lazım.
Mesela bakımı genel olarak kolay kabul edilen, deyim yerindeyse "başlangıç papağanı" olan birkaç tür şöyle sıralanabilir:
- Muhabbet kuşu
- Sultan papağanı
- Cennet-sevda papağanı
Muhabbet kuşu en yaygın beslenilen papağan zaten. İsmini hak edecek şekilde geveze bir tür, aktif ama apartmana için gayet uyumlu ve beslenmesi de özel bir zorluk barındırmayan bir tür. Sosyal olsa da bağımlılığı biraz düşük.
Sultan papağanı da yine en yaygın beslenen papağandır. Muhabbete kıyasla daha sakin ama bağımlılık ve ilgi ihtiyacı daha fazla, zor seviyede değil. Uyumlu bir tür, apartman içinde sorunsuz beslenebilir.
Cennet ve sevda papağanları renkli, cıvıl cıvıl tanımına uyan enerjik kuşlar. Ötüşleri biraz tiz, muhabbet kuşundan daha sesli ama yine de apartmana uygun. Tek bakıldığında ilgi ihtiyacı yüksek olur, bu yüzden çift beslemeyi tercih edebilirsiniz.
Orta seviye, papağan bakımında deneyim gerektiren kuşlara dair bir liste yapılsa ben şunları bu listeye koyardım:
- Monk papağanı
- Rozella papağanı
- Forpus papağanı
- Pakistan papağanı
Monk papağanı kıskanç ve inatçı olabilen bir tür. Sahibine bağlı ve insan veya diğer hayvanlara karşı kıskançlık sebebiyle agrasif tavır sergileyebilir ve ayrıca ilgi talebi de yüksektir. Bu, daha önce papağan bakmamış birisinin yönetmesini zorlaştırabilecek bir durum. Konuşkan da denebilir, yüksek sesinden dolayı apartman ortamında sorun çıkartıp çıkartmayacağı biraz yalıtım kalitesine ve komşulara bağlı.
Rozella papağanı ağırbaşlı bir tür. Sahibi ile çok aktif bir ilişki kurmaz, kendi halinde ve sakin. Bu yüzden uyum sağlaması zor olabilir. Özellikle sabah saatleri fazla öter ama gün içinde çok gürültü yapmaz, bu yüzden apartmana uygun. Ancak beslenmesi biraz detaylıdır, beslenme sistemine hakim olup uyumlu bir diyeti uygulamak gerekli.
Forpus papağanı muhabbet kuşundan da küçük bir papağan. Boyutundan ötürü bakımı da kolay gibi gelse de biraz fazla sosyal ve bağ kuran bir tür. Dominant, kıskanç ve biraz "ben merkezci"

. Yani boyutu küçük ama huy olarak büyük papağanları andırıyor. Tek bakımı zordur sosyalliğinden dolayı, çift halinde beslenmesi tavsiye edilir.
Pakistan papağanı da ülkemizde tanınan bir tür çünkü doğamızda yaşayan bir papağan türü. Sesi gürdür, apartmandaki kimsenin rahatsız olmayacağından emin olmak gerekir. Sosyal ve ilgi isteyen bir tür, oyuncu ve konuşma yeteneği iyi. Aslında bu listenin en büyük türü ve zevkli de bir kuş, biraz fazla dikkat ve alan gerektirebilir.
En zor tür olarak ben lori türünden bahsetmek istiyorum. Tohum yemez, temelde bir nektar-yiyici (nektarivor) türdür ve günde 2 kere taze şekilde hazırlanıp verilen nektar, polen, çiçek içerikli bir maması vardır. Bu mamanın yanında çeşitli tropikal meyveler de hazırlanıp verilir. Bu kadar sulu beslenmeden kaynaklı dışkısı da suludur ve çevreyi kirletir. Suya bayılır, suyla oynayıp durur. Sizinle de oynayıp durur, çok enerjik ve sosyal bir kuş. Renkleri ve ötüşleri tarzı muhteşem. Güzel bir gül ama dikeni de çok fazla