Web Analytics

Sallabaş hastalığı nedir?

• Kullanıcı Cicikuş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu

Cicikuş

Kullanıcı
Forumda ve internetteki çeşitli kaynaklarda sık sık sallabaş hastalığı ifadesine denk geliyorum. Bu hastalığın tam olarak ne olduğu, neden kaynaklandığı ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak istedim. Sallabaş hakkında detaylı bilgi verebilirseniz çok mutlu olurum.

Bu konuyu açmamın sebebi ileride böyle bir hastalık ile karşılaşırsam nasıl tedbirler almalıyım, neler yapmalıyım onu öğrenebilmek için açıyorum. Çok şükür ki böyle bir sağlık sorunuyla karşılaşmadım. Ancak bilinçli bir kuş sever olarak bu gibi durumlar hakkında önceden bilgi sahibi olmanın önemli olduğunu düşünüyorum.

Konuyla ilgili bilgisi veya tecrübesi olan üyelerimiz aydınlatırsa sevinirim. Özellikle merak ettiklerim şunlar:
  • Sallabaş hastalığının belirgin semptomları nelerdir? Sadece kafa sallama mı, yoksa başka belirtileri de var mı?
  • Bu hastalığa ne sebep olur? Viral bir durum mu, bakteriyel mi, yoksa beslenme veya vitamin eksikliği gibi faktörler mi etkilidir?
  • Bulaşıcı bir hastalık mıdır? Eğer öyleyse, diğer kuşları korumak için nelere dikkat edilmeli?
  • Tedavisi mümkün müdür? Uygulanan yaygın tedavi yöntemleri var mı?

Bu sallabaş dedikleri illet maalesef tek bir hastalık değil. Genelde başka bir hastalığın kuşu sinir sisteminden vurmasıyla oluyor. Benim de başıma gelmişti, hayvanın boynu bir tarafa kayıyor, titriyor, dengede duramıyor. Yemini bile yiyemez hale geliyor zavallı.

Yapacağınız ilk ve en önemli şey, eğer imkanınız varsa kanatlıdan anlayan bir veterinere götürmek veya buraya fotoğrafını ekleyebilirsiniz elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırız.. Çünkü bunun sebebi salmonella da olabilir, yalancı veba dedikleri hastalık da olabilir. Kendi başınıza ilaç vermeye kalkmayın, durumu daha kötü yapabilirsiniz. Veterinere götürdüğünüz vakit ise doğru teşhisi koyup ona göre bir tedaviye başlar.

Veterinere gidene kadar acil olarak şunları yapın:
  1. Hasta kuşu hemen diğerlerinden ayırın. Ne olur ne olmaz, bulaşıcı bir şey olabilir. Ayrı bir kafese, sakin, loş ve sıcak bir yere koyun. Stres hayvanı daha da bitirir.
  2. Yem yiyip su içebiliyor mu, onu kontrol edin. Genelde kafaları döndüğü için yeme isabet ettiremezler. Eğer yiyemiyorsa aç kalmasın, gerekirse şırıngayla veya elinizle besleme yapmanız gerekebilir. Suyuna da vitamin takviyesi yaparsanız iyi olur, direnci artar.
  3. Kafesin altını sürekli temiz tutun. Dışkısı genelde yeşil ve cıvık olur bu hastalıkta, mikrop yayılmasın.
Umarım sallabaş hakkında vermiş olduğum bilgiler işinize yarar. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız buraya tekrar konu açmaktan ve görsel eklemekten çekinmeyin.

Çözüm
"Sallabaş" ifadesi halk arasında bir hastalık tanımlasa da aslında bir semptom ifade eder. Genelde sallabaş ile salmonella hastalığını eşleştirirler. Hatta bu yüzden sallabaş olan kuşa antibiyotik verilir sıklıkla. Ama merkezi sinir sistemini (MSS) etkileyen herhangi bir hastalık bu semptoma sebep olabilir.

• PMV-1 virüsü: Paramyxovirus, Newcastle hastalığı veya yalancı veba diye de geçer. Direkt olarak beyni ve denge merkezini etkilediği için nörolojik belirtiler ortaya çıkar, baş kontrolünde zorluk yaşanarak sallabaş görülebilir. Salmonella gibi sallabaşla sıklıkla bağdaştırılan bir hastalık.
  • Salmonella: İlerleyen seviyesinde sinir hasarına yol açabilir. Ama daha çok dışkı durumu, kuşun iştahı ve fiziksel durumundan anlaşılır.
  • Vitamin/mineral eksikliği: Sinir sisteminde görev alan vitamin/mineralin eksikliği yaşandığında kas kontrolü zorlaşır, baş titremesi veya felç yaşanabilir.
  • Serebellar hasar: Viral bir enfeksiyon veya travma sonucu serebellarda oluşan hasar baş-vücut koordinasyonuna zarar verir, baş sallaması görülebilir.
  • Vestibüler bozukluk: İç kulakta oluşan bir hasar kafanın dönmesine sebep olur (internete "birds vestibular disease" yazıp ilgili görselleri inceleyebilirsiniz). Bu bölgeye yayılan enfeksiyonlar, ağır metal zehirlenmeleri, toksisite, kafaya alınan darbeler (mesela duvara çarpma ânında yaşanabilir) sebebiyle olabilir.

Anlayacağınız "sallabaş"ı tek başına bir hastalık olarak tanımlamak, tedavisinden bahsetmek hatalı olur. Çünkü esasında bir tür semptomdur ve sinir sistemini etkileyen enfeksiyonları, eksiklikleri veya metabolik hasarları gösterir.

Aynı karmaşa "kuruma"da da vardır mesela. Kuşun zayıflaması, göğüs kemiğinin sivrilmesi durumunu tanımlamak için kullanılan kuruma ifadesi bir semptomdur. Ama sıklıkla kuruma hastalığı şeklinde tek bir durum olarak ele alıdnığını görürsünüz ki bu oldukça yanlış.

Bu hastalık öyle illettir ki, salmonella kaynaklı olduğunda yavruya yumurtadan gen aktarıyor. tedavisi çok zor genelde sonuç vermeyen bir takım yöntemlerdir. %60lık bir düzelme seyretmesi için boyunda toplanan ve halk arasında pis kan dedigimiz damarın bulunup orada toplanan kanın tahliye edilmesi gerekmektedir. bu işlemde bile%30-45 lik bir kalıntı olacaktır. bu durum için sarımsak tedavisi önerende olur, perimiks, ilaç v.s de en köklü çözümünün bu oldugunu dusunuyorum. ve tabiki bu işlemler uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

hatta eger salmonella kaynaklı olursa düzeldi sandıgınız kümesler gerekli işlemler yapılmazsa mevisimin belli derecelerinde yine canlanacaktır.

ilerleyen zamanda salmonella ile ilgili detaylı bir paylaşımda bulunmaya calısacagım

ayrıca güverinlerde özellikle gençlik döneminde sık görülüp kanı hızlandıracak takvıyeler yapıldıgında genellıkle 1-2 ay ıcerısınde duzelebilir.

bir öneri v.s degildir. bir sezonda bu illet durumdan çok sayıda güvercin telef ettigim için yaşadığım süreci paylaştım.

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri