Web Analytics

Renk nedir?

5,00 yıldız
1 Değerlendirme - Değerlendirenler

sahin_tutus

Kullanıcı
Merak ettiğim bir konu var. Bir ışığın rengini kaç renk tonuna ayırabilirsiniz? Mesela yeşil ışığı kaç renk yeşil tonuna ayırabilirsiniz? Ben konuyu biliyorum da insanlar ne düşünüyor onu merak ediyorum. Atış serbest, saçma mı oldu diye düşünmeyin fikrinizi belirtirseniz sevinirim.

Ağabey sanırım bu soruyu bir renk körü olarak mümkün değil cevaplayamam, bana tek renk olarak görünüyor hepsi :D ama ne kadar olabilir ki? Cidden ben de merak ettim.

Renkler ana ve ara renkler olarak ikiye ayrılır :D
Aklıma hababam sınıfındaki hostesler repliği geldi :D

Sonsuz gibi geldi bana ve evet, tamamen salladım. :D Gidip araştırayım bari.

Beyin egzersizi yapalım o zaman. Işık bir enerji. Eğer yeşili ikiye böldükten sonra iki aralıktan birini seçip sürekli yani sonsuza kadar ikiye bölebilseydim bu sonsuz enerji olmaz mıydı? :)
Renkler ana ve ara renkler olarak ikiye ayrılır :D
Aklıma hababam sınıfındaki hostesler repliği geldi :D

Az önce yazdığım şey burada da geçerli. o ara rengi de ara renklere bölersem ışık bir enerji diyorsak sonsuz bir enerji oluyor. Böyle bir şey olabilir mi? 😂

Amacım doğru cevap değil zaten. Maksat beyin egzersizi olsun. :)

Sonsuz bir enerji olmadığını öğrendik. Sonsuz değilse bir noktada demek ki bölemiyoruz. Ama hangi noktada bölemiyoruz?

Hadi ışığı biraz inceleyelim. Işık enerji ise, miktarı var ise bu miktarlara gösteren bir cetvelimiz var.
1000009646.webp

Görsel kaynak: https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/isik-tayfi-nedir

Yukarıdaki cetvelde ışığın enerjisine göre verdiğimiz kategorik isimleri görüyorsunuz. Ben size görünür ışık bölgesinden bir soru sormuştum fakat diğer bölgeler için de sorabilirdik. Ne var ki biz sadece görebildiğimiz ışıklara isimler vermişiz doğal olarak. Göremediklerimiz sayıdan ibaret. :)

Konumuza dönelim. Cetvelin ortasında sinüs dalga da denilen düşükten yükseğe doğru sıklaşan dalgalar görüyorsunuz. Orada gittikçe sıklaşan bir dalga görsek de tek bir renk seçtiğimizde kendini aynı boyda tekrar eden bir frekans görürüz. ve o dalgalar yatay olarak ölçülür. Hem de yabancı olmadığımız birimden metre cinsinden ölçülür.

1000009290.webp

Her frekansın bir dalga boyu var dedik. Görebildiğimiz ışıklar tabloda baktığımızda 1 mikro metre ile 100 nanometre arasındaymış. Dalgaboyunun neresi olduğunu anlayamadıysanız aşağıdaki görsel yardımcı olacaktır.

1000009647.webp

Işığın enerjisi 1 saniye içine kaç adet dalgaboyu sıkıştırdığınıza göre değişiyor. Buna da frekans diyoruz. 3 petahertz civarı imiş görünür ışık. Yani 1 saniyede 1¹⁵ adet dalga yayınlanıyormuş yani.

Müthiş cevabımız şu. Renkleri iki ayrı tona bölüyoruz dediğimizde 1 saniyenin içine sıkıştırılmış 1¹⁵ adet dalgayı ikiye bölmüş oluyoruz. Tekrar tekrar böldüğümüzde Bir üzeri 7.5, bir üzeri onun iki yarısı diye diye gidiyor. Fakat böle böle böle gittiğimizde en sonunda o 1 adet sinüs dalgasından da aşağı iniyoruz. Bir dalganın boyu 100 nanometre görünür ışık için fakat bşz böle böle böle 80 nanometreye düştüğümüzde artık o dalga anlamını yitiriyor. Yani o renk matematiksel olarak renk olmuyor artık. Bir ölçüm cihazı düşünün ya da bir bilgisayar programı. Program 1 saniye içindeki dalgayı böle böle 100 nanometrenin altına düştüğünde artık hata verecektir çünkü o en küçük birimin altına düşecektir. 😂😂

Aynı şey bütün ışık spektrumdaki dalga boyu için geçerli. Yukarda anlattığım bütün şeyler ışığın dalga özelliği ile yapılan hesaplardı. Peki ya parçacık olarak hesaplandığında durum ne? Bu daha basit biraz daha nesnelere benzediği için. Çünkü atomdaki foton belli, elektron belli, bunların enerji seviyeleri belli. Bunu anlamak için atomu anlamak gerekiyor çok kabaca. Foton nedir? Bir atoma enerji verildiğinde verdiğiniz enerjiye göre elektronlar bir üst yörüngeye çıkar o enerji ile. enerji bitince de hemen kendi yörüngesine döner. Enerjisini harcama şekli de foton ortaya çıkarmaktır. Yani elektron bir alt yörüngeye geçebilmek için ışık atar.

Belli foton sayısı belli enerji demektir. Çok teknik detaya girmeden biraz analoji ile anlatayım. 10 foton yeşil renk çıkarıyor diyelim. ikiye böldün 5 foton çıkıyor. açık yeşil oldu bu da. fakat yine ikiye bölünce 2.5 foton oldu. Bir foton ikiye bölünebilir mi? elbette bölünemez. Kabaca bu yüzden renk özelliğini yitiriyor. Fakat her anolojide olduğu gibi bu da yanlış bir analoji. Sadece tarif edebilmek için yapılmış bir şey. O en bölemediğimiz kısımı hesaplayabilmek için kullandığımız sabitin adı sıkı durun bildiğiniz bir şey. Planck sabiti. 😂 Planck sabiti işte o en küçük enerji paketçiğini hesaplamak için kullanılan eşiğin adı. Hani teee yukarda söylediğimiz dalganın dalga özelliğinş ne zaman kaybetmesi gerektiğini gösteren eşik. 😂

1000009648.webp

Yukardaki grafikte işte o eşiğin geçilme değeri gösteriliyor. Dikey ince çizgiler planck sabitine göre düzenlenmiş. Ruhun şad olsun Max Planck. 😂😂

Bir dahaki yazımda size belediyede elektrik tasarrufu yapmak isterkrn kuantumun bulunmasını açıklayacağım. Kuantum tam olarak bu sebepten çıkmıştır. Belediye tasarruf etsin diye. 😂😂

Çözüm
@sahin_tutus harika bir açıklama olmuş emeğinize sağlık. Ben sizin öğretmen olmanızı isterdim :)

Çok teşekkür ederim ama öğretmenlik bir sanat. Ve benim yapamayacağım bir şey. Yazmak konusunda çok iddialı değilim fakat 2006'dan beri sözlükler de yazarım. O kadar sürede insan istet istemez düzgün yazmayı öğreniyor. Fakat konuşma fecaat. Aslında istediğimde biraz düzgün anlatabiliyorum ama her zaman olmuyor. Geçen yumurta maması videosu çektim. Ooo çok hızlı konuşmalar mı dersin, lafı bir başından bir sonundan anlatmalar mı dersin her şey vardı. Bunu da mütevazilik olsun diye anlatmıyorum. Ki hiç sevmem mütevaziliği. 😂

İşin şakası bir yana yardımseverimdir. İşyerinde aman şu konuyu saklayayım kimseye söylemeyeyim de ben değerli kalayım gibi şeylerim yoktur. Aksine yeni girmiş birisi de en az benim kadar bilgili olsun hatta beni geçsin benden bilgili olsun ben ona sorayım derim. Gel gelelim anlatma konusu fecaat. Bu aşmaya çalıştığım bir konu hala.

Hatta aldığım tavsiyeler falan var. Bir eğitmen karşınızdaki kişiye bilgiyi aktarırken onun henüz hiçbirşey bilmediğini hatırda tutun demişti. Çünkü insan aklı çok iyi bildiği bilgilerin basit kısımlarını beyin otomatiğe bağladığı için atlarmış. Bu da hiçbir şey bilmeyen insana temeli anlatmayınca ileri aşamadaki konuyu anlamamasına sebep olurmuş. Buna baya alıştım aslında yazarken. Yazılarımda bazen detaya girmemin sebebi de bu. Mesela yukarda da "dalgaboyunun altına düşen enerji seviyesinde renk bilgisi anlamını yitirir" deyip bitirebilirdim" Fakat dalga boyu ne, enerji seviyesi ne belli değil. Kendi egomu beslemekten başka işe yaramaz. Ben istiyorum ki anlasın karşı taraf. Gerçekten samimi düşüncem bu. Kendimce insanlar fiziğe ilgi duysun istiyorum. 😂

Kendime düstur edindiğim bir konu daha var. Eğer bir konuyu karşı tarafa basitçe anlatamıyorsan sen de o konuyu anlamamışsındır. Bu fikri çok severim. Bugüne kadar bu kuralı ihlal eden tek bir konu var o da kuantum. Kuantum anlatmaktan çekinirim ya da bir noktaya kadar anlamadığım halde anlatırım. Çünkü biliminsanları da henüz atomaltı parçacıkların davranışlarını anlasalar da onlar da nedenini bilmiyor henüz. 😂 Onlar bile ışık niye hem dalga hem parçacık açıklayamazken ben nasıl açıklayayım. 😂

Çok sevdiğim bir abim benim hakkımda şöyle demişti bu konuyu karışık anşatma ya da anlatamama konusuyla ilgili. 25 yaşlarımdayken (şimdi 40'ım) İşyerindekilere döndü dedi ki bu herif konuyu anlasa da peşini bırakamıyor. Bu yüzden dünya bir toz bulutuydu detayına kadar inmeden yapamıyor. Sorun aslında bu da değil de konuyu anlatmak için kafasında 20 çeşit çekmeceyi açıp konuyu dağıtmasa iyi çocuk demişti. 😂😂

İşte bahsettiğim önce emeklemeyi öğret kısmı bu. Benim yaptığım çocuk emeklemeyi öğrenmeden çocuğun karşısına geçip yürümek için şu kasların kasılması lazım demek gibi bir şey. 😂😂 En azından hatamı biliyorum fakat konuşurken bunları hesap edemiyorum. 😂

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri