Web Analytics

Muhabbet kuşu sürekli ağzını açıp kapatıyor

• Kullanıcı Ahmet Kaan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu

Ahmet Kaan

Kullanıcı
Foruma yeni üye oldum ve tecrübelerinize danışmak istediğim bir konu var. Yaklaşık 2 aylık bir muhabbet kuşum var. Son birkaç gündür gözlemlediğim bir hareket beni biraz endişelendirdi. Muhabbet kuşum sürekli ağzını açıp kapatıyor. Sanki esner gibi ya da bir şey çiğniyor gibi bir hareket yapıyor ama bunu gün içinde çok sık tekrarlıyor.

Genel durumu iyi görünüyor, iştahı ve neşesi yerinde. Ancak bu hareket normal mi bilemedim. İnternette biraz araştırdığımda " muhabbet kuşu sürekli ağzını açıp kapatıyor " diye aratınca farklı yorumlar gördüm. Bazıları sıcakladığı için olabileceğini, bazıları ise bir solunum yolu rahatsızlığının belirtisi olabileceğini yazmış.

Özellikle benimki daha küçük olduğu için merak ediyorum, yavru muhabbet kuşu sürekli ağzını açıp kapatıyor ise bu durum normal bir davranış mıdır? Benzer bir durumu yaşayan veya bu konuda bilgisi olan tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

Kuşunuzun videosunu çekip ekleyebilir misiniz. Hoş geldiniz bu arada.

Genelde esner gibi hareketler yapmaları, uyumaya yakın ya da sakin olduklarında vıcırdamaları normal ve huzurlu olduğunu gösterir. Fakat geviş getirir gibi bir hareketse ve yetişkin erkek değilse dikkatle incelemekte fayda var. @Nur Nevra hahnımın dediği gibi bir video ve hatta bir peçeteye taze dışkısının fotoğrafını çekmenizde fayda var.

Kursak mantarı olabilir. Video eklendikten sonra daha iyi tahmin yapılacaktır.

Merhaba, papağanlar sitemize hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Anlattığınız durum, özellikle yeni kuş sahiplenmiş birçok kişinin yaşadığı oldukça yaygın bir tecrübedir, o yüzden endişenizi anlıyorum.

İçinizi rahatlatacak şekilde söyleyebilirim ki, yavru muhabbet kuşunuzun ağzını sürekli açıp kapatması çoğunlukla normal ve zararsız bir davranıştır. Bu hareketin en bilinen sebebi, kursağındaki yemleri düzenlemesi ve sindirime hazırlamasıdır. Yani aslında yediği yemleri midesine göndermek için bir nevi yutkunma ve yerleştirme hareketi yapar. Bunun dışında, tıpkı bizler gibi onlar da gün içinde esnerler ve bu bazen art arda olabilir.

Yazınızdaki en önemli detay, kuşunuzun genel durumunun iyi, iştahının ve neşesinin yerinde olduğunu belirtmeniz. Bu, durumun büyük olasılıkla bir rahatsızlık belirtisi olmadığını gösteren en güçlü işarettir.

Yine de içinizin tamamen rahat etmesi için gözlem yaparken şunlara dikkat edebilirsiniz: Bu harekete eşlik eden bir hırıltı, nefes alırken kuyruğunun belirgin bir şekilde aşağı yukarı sallanması, halsizlik veya burun deliklerinde bir akıntı var mı? Eğer bu belirtilerin hiçbiri yoksa, gördüğünüz bu hareketin tamamen normal bir sindirim faaliyeti veya basit bir esneme olduğunu düşünebilirsiniz.

Kısacası, anlattıklarınıza göre endişe etmenizi gerektirecek bir durum görünmüyor. Keyifle minik dostunuzu izlemeye devam edebilirsiniz. Aynı zamanda arkadaşlarımın dediği gibi kuşunuzun videosunu eğer yayınlarsanız elimizden gelen desteği esirgemeyiz hiçbir şekilde. Durumu çok kötü ise, kanatlı dostlarımızdan çok iyi anlayan veteriner hekime götürmeniz çok iyi olacaktır.

Çözüm
daha detaylı bilgi verebilmek için video + resim ile kuşun dışkısını eklemenız şarttır.

kursak mantarı olabilir tedavisi bilinçli yapılırsa basittir

orni hastalıklar yani üst solunumla ilgili olabilir.

cigerle ilgili olabilir. bknz: ciger tozu kullanım gerekliligi

geçmiş olsun

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri