Web Analytics

Muhabbet kuşu renkleri

• Kullanıcı Gülşah
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu

Gülşah

Kullanıcı
Bir süredir evime yeni bir neşe kaynağı katmayı düşünüyorum ve bu konuda araştırma yaptıkça işin içinden çıkamaz hale geldim. Aslında çocukluğumdan beri bu kuşlara bir hayranlığım var ama iş sahiplenmeye gelince muhabbet kuşu renkleri konusunun ne kadar derya deniz bir alan olduğunu yeni fark ediyorum. İlk başta sadece sarı veya yeşil olurlar diye düşünürken karşıma o kadar çok varyasyon çıktı ki hangisinin doğal hangisinin daha nadir olduğu konusunda kafam epey karıştı.

İnternette fotoğraflara bakarken bazen öyle tonlar görüyorum ki insanın inanası gelmiyor; mesela geçen gün bir yerde pembe muhabbet kuşu renkleri gibi bir tabire rastladım ama doğada böyle bir renk gerçekten var mı yoksa bu sadece bir ışık yanılması mı ya da başka bir türle mi karıştırılıyor emin olamadım. Eğer gerçekten böyle egzotik bir renk varsa bakımı diğerlerinden farklı mıdır onu da çok merak ediyorum. Bir yandan da genel olarak şöyle canlı, cıvıl cıvıl renkli muhabbet kuşu arayışım devam ediyor ama her rengin karakteri de farklı olur diyorlar, bu ne kadar doğru sizce?

Hatta geçen gece çok ilginçtir, bu araştırmaların üzerine rüyada renkli muhabbet kuşu görmek gibi bir durum yaşadım. Rüyadan uyandığımda sanki bu bir işaretmiş gibi hissettim ve kararımı netleştirmem gerektiğini anladım. Özellikle gökyüzü tonlarını çok sevdiğim için sanırım tercihimi maviden yana kullanacağım. Eğer mavi bir kuş alırsam ona ne isim vereceğim konusunda da şimdiden düşünmeye başladım. Genelde mavi renk muhabbet kuşu isimleri hep benzer oluyor ama ben daha özgün bir şeyler olsun istiyorum.

Sizce bu renk mutasyonları arasında sağlık açısından bir fark oluyor mu? Yani bazı renklerin daha hassas olduğu söyleniyor, bu konuda tecrübesi olanlar beni aydınlatabilirse çok sevinirim. Hem görsel olarak beni mutlu edecek hem de karakteriyle eve neşe katacak o doğru dostu seçerken nelere dikkat etmeliyim? Uzun zamandır bu merakla yaşıyorum, tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.

Öncelikle bu tatlı heyecanını çok iyi anlıyorum; insanın içine bir kuş sevdası düştü mü o renklerin, mutasyonların içinde kaybolup gitmesi çok normal. Ben de elimden geldiğince, bir dost tavsiyesi tadında sorularını tek tek yanıtlamaya çalışayım.

Renklerin Dünyası ve "Pembe" Meselesi​

Öncelikle o kafanı kurcalayan pembe meselesine bir açıklık getirelim: Doğada safkan bir "pembe" muhabbet kuşu maalesef yok. Muhabbet kuşları genetik olarak sarı ve mavi bazlı pigmentlere sahiptir. Gördüğün o fotoğraflar muhtemelen ya "Galah Kakadu" gibi pembe tonları olan başka bir kuş türüdür ya da dijital müdahale (shop) kurbanıdır. Bazen çok açık lila veya "fallow" dediğimiz mutasyonlar belli ışıklarda pembemsi durabilir ama "pembe muhabbet kuşu" diye bir tür ararsan hayal kırıklığına uğrayabilirsin.

Renk ve Karakter İlişkisi​

"Her rengin karakteri farklı olur" sözü aslında kuşçular arasında çok döner ama bunun bilimsel bir kanıtı yok. Karakter tamamen kuşun genetiği, yetiştirilme tarzı ve seninle kurduğu bağla alakalıdır. Yeşil kuş çok uysal olabilirken, masmavi bir kuş çok hırçın olabilir. Yani rengine değil, seninle göz göze geldiğindeki o enerjiye bakmanı öneririm.

Sağlık ve Mutasyonlar​

Sağlık konusunda ise haklılık payın var. Doğaya en yakın renk olan klasik yeşil ve sarı kuşlar genelde en dayanıklı olanlardır. Çok uç mutasyonlar (albino, lutino veya çok nadir çekinik genler) bazen görme bozukluklarına veya bağışıklık hassasiyetine daha yatkın olabiliyor. Ama iyi bakılan, kaliteli yem yiyen her kuş uzun yıllar sana arkadaşlık eder.

Mavi Dostun İçin İsim Önerileri​

Gökyüzü tonlarını seviyorsan mavi mutasyonlar (özellikle spangle veya gök mavisi) seni mest edecektir. "Boncuk" veya "Maviş" gibi klasiklerden sıkıldıysan, biraz daha özgün şu isimlere ne dersin?
  • Lapis (Değerli taş renginden)
  • Okyanus
  • Poyraz
  • Indigo
  • Atlas
  • Bulut (Klasik ama hep tazedir)
  • Safir

Son Tavsiyem​

Rüyanda görmen harika bir işaret olmuş. Seçim yaparken kuşun tüylerinin parlak, dışkısının normal ve gözlerinin canlı bakıyor olmasına dikkat et. Renk bir noktadan sonra alışkanlık oluyor ama o kuşun omzuna konup kulağına fısıldaması bambaşka bir dünya.

Şimdiden yeni dostunla mutluluklar dilerim. Aklına takılan bir şey olursa papağanlar sitemizdeyim, sormaktan çekinme.

Çözüm

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri