Web Analytics

Muhabbet kuşu nefes alırken ses çıkarıyor

• Kullanıcı Gülşah
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu

Gülşah

Kullanıcı
Yaklaşık bir haftadır fark ettiğim bir sorunla ilgili sizlere danışmak istedim. Muhabbet kuşum nefes alırken ses çıkarıyor ve bu durum beni oldukça endişelendiriyor. Özellikle sakin olduğu zamanlarda veya uyurken daha net duyuluyor.

Bu ses tam olarak hırıltı gibi değil, sanki muhabbet kuşu nefes alırken tık tık ses çıkarıyor gibi bir his veriyor. Kuşumun genel keyfinde, iştahında veya hareketliliğinde gözle görülür bir problem yok. Yemini yiyor, suyunu içiyor ve gün içinde de aktif. Ancak bu nefes sesi normal gelmiyor.

İnternette "muhabbet kuşu nefes alırken ses çıkarıyor" şeklinde aramalar yaptığımda soğuk algınlığı veya solunum yolu enfeksiyonu gibi ihtimallerden bahsedildiğini gördüm.

Daha önce böyle bir durumla karşılaşan veya bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar var mı? Ne yapmamı önerirsiniz? Veterinere götürmeden önce sizlerin de fikrini almak istedim.

Selamlar, öncelikle geçmiş olsun. Muhabbet kuşlarında bu tarz nefes sesleri, biz kuş sahiplerini haklı olarak her zaman telaşlandırır. Kuşunun iştahının yerinde olması ve neşesini kaybetmemiş olması çok pozitif bir işaret olsa da o duyduğun "tık tık" sesi genellikle hava keselerinde veya üst solunum yollarında bir tıkanıklığın ya da zorlanmanın belirtisi olabiliyor. Kuşlar doğaları gereği hastalıklarını son raddeye kadar gizlemeye programlı canlılardır; bu yüzden her şey yolunda görünse bile o ses aslında vücudun verdiği erken bir alarm olabilir.

Bu durum bazen sadece ortamdaki aşırı tozdan, parfüm ya da temizlik malzemesi gibi keskin kokulardan kaynaklanabileceği gibi, daha ciddi bir solunum yolu enfeksiyonunun veya astım benzeri bir durumun başlangıcı da olabilir. İnternette karşılaştığın soğuk algınlığı ihtimalleri de masada duruyor ancak kesin teşhisi koymak için kuşun kuyruk hareketlerini gözlemlemeni öneririm; eğer nefes alırken kuyruğu aşağı yukarı sertçe sallanıyorsa bu nefes almakta gerçekten zorlandığını gösterir.

Şu aşamada yapabileceğin en iyi şey, onu hava akımından yani cereyandan tamamen uzak, sabit sıcaklıkta tutmak ve kafes temizliğine ekstra özen göstermektir. Ancak bu tür sesli solunumlar kendi kendine geçme eğiliminde değildir ve ilerlediğinde tedavi süreci çok daha zorlaşır. Bu yüzden, kuşun enerjisi henüz yerindeyken ve direnci düşmemişken kanatlı uzmanı bir veterinere göstermen en sağlıklısı olacaktır. En azından bir ciğer dinlemesi yapılması içini rahatlatır ve erken müdahale şansı verir.

Çözüm

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri