Web Analytics

Muhabbet kuşu neden ucamaz

• Kullanıcı Gülşah
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu

Gülşah

Kullanıcı
Bir süredir kafamı kurcalayan ve işin içinden tam olarak çıkamadığım bir durumu paylaşmak istiyorum. Evdeki küçük dostumla ilgili son zamanlarda gözlemlediğim bazı şeyler beni biraz endişelendirdi açıkçası. Normalde oldukça hareketli olan, kafes dışına çıktığında odanın altını üstüne getiren kuşumun son günlerde eski neşesi yok gibi. Özellikle dikkatimi çeken şey ise kanat çırpışlarındaki o eski kuvvetin kalmamış olması. Eskiden istediği her yere rahatça konabilirken, şimdi sanki mesafe katetmekte zorlanıyor ya da havalanırken çok çabuk yorulup hemen bir yere tüneme ihtiyacı hissediyor.

İnternette biraz araştırma yapmaya çalıştım ama herkes çok farklı şeyler söylemiş. Kimisi beslenme düzeninden kaynaklı aşırı yağlanmanın buna sebep olabileceğini, kimisi ise tüylerindeki bir sorunun uçuş kalitesini doğrudan etkilediğini belirtmiş. Acaba gerçekten beslenmesinde yaptığım bir hata mı buna yol açıyor yoksa fark edemediğim fiziksel bir sıkıntısı mı var diye düşünmeden edemiyorum. Kanat yapısında gözle görülür bir kırılma ya da zedelenme fark etmedim ama yine de muhabbet kusu neden ucamaz sorusu zihnimi meşgul etmeye devam ediyor. Belki de bulunduğu ortamdaki hava akımı ya da stres gibi psikolojik faktörler de etkili olabilir diye tahmin ediyorum.

Daha önce benzer bir durum yaşayanlar var mı aranızda merak ediyorum. Acaba bu geçici bir halsizlik durumu mudur yoksa daha ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir mi? Kuşumun kanatlarını eskisi gibi özgürce çırpabilmesi için ne yapmam gerektiği konusunda tecrübelerinize ihtiyacım var. Bu durumun nedenleri ve çözüm yolları hakkında bilgi sahibi olanlar yardımcı olabilirse çok sevinirim, çünkü onun bu durgun hali beni gerçekten üzüyor.

Selamlar, çok geçmiş olsun. Küçük dostumuzun o neşeli hallerinden uzaklaşması insanı gerçekten huzursuz eder, o nedenle elimden geldiği kadar sana yardımcı olmaya çalışacağım. Yazdıklarından yola çıkarak, bu durumun birkaç farklı sebebi olabilir. Benzer durumlarla karşılaşan bir dostun olarak şunlara bir bakmanı öneririm:

Neler Oluyor Olabilir?​

• Yağlanma Meselesi: Eğer kuşun son zamanlarda çok fazla darı ya da çekirdek gibi yağlı tohumlar tükettiyse ve kafes dışında az vakit geçirdiyse göğüs bölgesinde yağlanma (lipom) oluşmuş olabilir. Bu da uçağa binen ağır bir yük gibi onu çabuk yorur.
  • Tüy Dökümü Dönemi: Şu sıralar tüy dökümündeyse vücudu bütün enerjiyi yeni tüyler çıkarmaya harcar. Bu dönemde uçuş tüyleri eksildiyse dengesini kuramaz ve çok çabuk yorulur.
  • Gizli Enfeksiyonlar: Kuşlar hastalıklarını saklamakta ustadırlar. Kanat çırpışındaki kuvvetsizlik, solunum yoluyla ilgili bir sıkıntının veya halsizlik veren bir enfeksiyonun belirtisi olabilir.
  • Kalsiyum ve Vitamin Eksikliği: Özellikle B vitamini ve kalsiyum eksikliği kanat kaslarının güçsüzleşmesine neden olur.

Ne Yapabilirsin?​

1. Kilosunu Kontrol Et: Elinle göğüs kemiğini hafifçe yokla. Eğer kemiği hiç hissedemiyorsan veya o bölge sarımtırak, yumuşak bir tabaka gibiyse yağlanma başlamıştır. Bu durumda beslenme düzenini sade kanarya yemi ve taze sebzeyle dengelemen gerekir.
  2. Gözlem Yap: Nefes alırken kuyruğu aşağı yukarı çok sallanıyor mu? Dışkısında renk veya kıvam değişikliği var mı? Eğer bunlar varsa durum fiziksel bir rahatsızlıktır.
  3. Takviye Şart: Sularına birkaç gün kaliteli bir multivitamin veya tüy dönemindeyse B vitamini takviyesi yapman kas gücünü toplamasına yardımcı olabilir.
  4. Hava Akımı ve Stres: Dediğin gibi, kafesin yeri çok önemli. Kapı veya pencere ağzındaysa cereyanda kalıp hafif üşütmüş olabilir.
Özetle; Eğer kuşun iştahı yerindeyse ve dışkısı normalse muhtemelen ya tüyde ya da biraz fazla kilo almış demektir. Ama tünekte kabarık duruyor ve yem yemiyorsa, hiç vakit kaybetmeden kanatlılardan anlayan bir veterinere göstermeni tavsiye ederim. Fakat veteriner hekim tercihini kesinlikle kanatlı hayvanlardan anlayan biri olarak yap. Aksi hâlde kanatlı hayvanlara bakmayan çok fazla veteriner hekim var, geçmiş yıllarda forumlarda bu duruma çok şahit oldum.

Çözüm

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri