Web Analytics

Muhabbet kuşu kanat titremesi

• Kullanıcı okutan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu

okutan

Kullanıcı
Yaklaşık 1 yaşında olan dişi muhabbet kuşumda son birkaç gündür dikkatimi çeken bir durum var. Kafesindeyken veya dışarıdayken durduğu yerde kanatlarını hafifçe aşağı indirip titrettiğini görüyorum. Bu bariz bir muhabbet kuşu kanat titremesi durumu.

Genel olarak keyfi yerinde, yemesinde içmesinde bir sorun yok, dışkısı da normal görünüyor. Ama bu titreme beni biraz endişelendirdi. Merak ettiğim konu şu; muhabbet kuşu kanat titremesi neden olur?

İnternette biraz araştırma yaptığımda muhabbet kuşlarında kanat titremesi ile ilgili farklı yorumlar gördüm; üşüme, korku, kızgınlık belirtisi ya da bir hastalık habercisi olabileceği yazıyor. Benim kuşum dişi olduğu için özellikle dişi muhabbet kuşu kanat titremesi farklı bir anlama geliyor olabilir mi diye de düşünüyorum.

Sizlerin tecrübelerine dayanarak sormak istiyorum, bu durumla karşılaşan oldu mu? En önemlisi muhabbet kuşu kanat titremesi nasıl geçer? Bir veterinere götürmeden önce sizlerin de fikrini almak istedim.

Selamlar, öncelikle miniğe çok geçmiş olsun ve hoş geldiniz papağanlar ailemize. Forumlarda bu tarz durumlar sıkça konuşulur, endişeni çok iyi anlıyorum ama anlattıklarına bakılırsa hemen korkmana gerek yok gibi duruyor. Muhabbet kuşlarında, özellikle de seninki gibi 1 yaş civarındaki dişi kuşlarda bu kanat titretme hareketi genellikle hastalık dışı sebeplere dayanıyor. Kuşunun yemesi, içmesi ve dışkısının normal olması en büyük rahatlatıcı etken; çünkü gerçek bir hastalık durumunda kuşlar genellikle ilk önce iştah kaybeder ve kabarık durmaya başlarlar.

Senin durumunda en güçlü ihtimal, kuşun artık yetişkin bir dişi olması sebebiyle kızgınlık dönemine girmiş olmasıdır. Dişi muhabbet kuşları hormonları yükseldiğinde vücut ısılarını dengelemek ya da bir nevi kur yapmak amacıyla kanatlarını hafifçe düşürüp titretebilirler. Eğer cereyan alan bir yerde değilse veya oda ısısı aniden düşmediyse, bu durum tamamen gelişimsel ve doğal bir süreçtir. Bazen de sadece dışarıda olmanın verdiği aşırı heyecan ya da uçuş öncesi kasları ısıtma isteği bile bu görüntüye neden olabilir.

Bu durumun geçmesi için aslında özel bir tedaviye gerek yoktur, eğer sebep kızgınlıksa bu dönem geçtiğinde titreme de kendiliğinden azalacaktır. Ancak içinin rahat etmesi adına ona taze sebze meyve takviyesi yapabilir (çok olmaması gerekiyor), suyuna haftada bir vitamin ekleyebilirsin. Yine de kuşunu gözlemlemeye devam et; eğer titremeye halsizlik, sürekli uyuma isteği veya kuyruk sektirme gibi nefes darlığı belirtileri eklenirse o zaman vakit kaybetmeden kanatlı uzmanı bir veterinere danışman en doğrusu olur. Şimdilik keyfi yerindeyse bu durumun sadece onun büyüme sancıları ya da heyecanı olduğunu düşünebilirsin.

Kuşunun gaga renginde bir koyulaşma veya kahverengileşme fark ettin mi? Bu bize kızgınlık dönemi hakkında daha net bir ipucu verebilir. Allah korusun çok kötü sonuçlar olursa eğer buraya yinede görselini ekle, elimizden geleni yapmaya çalışalım.

Çözüm
Çok teşekkür ederim cevabınız için :)

Merhabalar, "titreme" durumu farklı ama benzer davranışlar için kullanılabilir. Kuşundaki durumu tam anlayabilmek için bir videosunu paylaşabilir misiniz.

Yakın zamanda video çekip ekleyeceğim.

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri