Web Analytics

Muhabbet kuşu halsiz ve gözlerini kapatıyor

• Kullanıcı gzdaksz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu

gzdaksz

Kullanıcı
Foruma yeni üye oldum, umarım konuyu doğru yere açmışımdır. Birkaç hafta önce bir muhabbet kuşu aldım, adı Boncuk. Daha çok acemiyim bu konularda ve şu an ne yapacağımı bilemediğim için size danışmak istedim.

Bugün eve geldiğimde Boncuk'u kafeste tüylerini kabartmış bir şekilde buldum. Sabahtan beri pek sesi çıkmıyor ve sürekli gözlerini kapatıyor. Neredeyse bütün gün uyuyor gibi. Normalde çok hareketli olurdu, şimdi elime almaya çalıştığımda bile tepki vermiyor, sadece duruyor.

Yem yiyip yemediğinden de emin olamıyorum, sanki yemliğine hiç dokunmamış gibi. Aşağı eklediğim fotoğraftaki kuş gibi duruyor. Telefonumun kamerası bozuk olduğundan dolayı böyle bir görsel ekleyip sizlere göstermek istedim.

hasta-muhabbet-kusu.webp

Bu normal bir durum mu? Kuşlar bazen böyle durgunlaşır mı yoksa hasta mı oluyor? Çok korkuyorum, ona bir şey olmasını istemiyorum.

Ne yapmam gerekiyor? Evde yapabileceğim bir şey var mı? Sıcak tutmam falan işe yarar mı? Lütfen bana bir akıl verin.

Telefonunuzun hem ön hem de arka kamerası mı bozuk?

İshali varsa yakınlarında veteriner varsa ivedi götür yoksa petshopa git ilaç verirler

İshali varsa yakınlarında veteriner varsa ivedi götür yoksa petshopa git ilaç verirler
Veterinerlerin birçoğuna kuşlar için güven olmuyor, araştırıp egzotik alanda başarılı olan bir yere gidilmeli. Petshop ise sadece satıcı, ilaç veremez.

Kuşun geçmişini bilmeden birşey söylemek zor. Ama siz olabildiğince muayene edip şu konular hakkında bilgi verir misiniz:

Gagadan gelen herhangi bir koku var mı?
Kusma, yem çıkarma veya hapşırma benzeri birşey var mı?
Dışkıda koku var mı? Başkasının telefonu ile de olsa kuşun gün içinde yaptığı birkaç dışkı fotoğrafını çekip konuya ekler misiniz.
Dışkıda sünme, macunumsu bir kıvam var mı?
Dışkıdan gelen ekşi, çürümüş veya yoğun bir amonyak kokusu var mı?
Kuş kaç gram, günlük olarak tartıp buraya yazar mısınız.
Yem tüketimi ve su içmesi nasıl? Az veya çok.
Akşam 19.00-20.00 arasında yemini alın (yem yediğinden emin olun), ertesi gün sabah 6-7 gibi elinizle kursağı kontrol edin. Boş mu, dolu mu, sıvı veya gaz var mı bi' kontrol edin.

Merhaba, aramıza hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Öncelikle Boncuk için duyduğunuz endişeyi çok iyi anlıyorum. Bir kuşun aniden durgunlaşması her zaman korkutucudur ama doğru bilgiyle paniğe kapılmadan hareket edebiliriz. Durumu bu kadar net anlattığınız için teşekkürler, doğru yere yazdınız.

Anlattığınız belirtiler - tüylerini kabartması, sürekli uyuklaması, iştahsızlık ve sessizlik - ne yazık ki bir muhabbet kuşunun hasta olduğunun en net işaretleridir. Kuşlar doğaları gereği hastalıklarını gizlemeye çalıştıkları için bu belirtileri gördüğümüzde durumu ciddiye almamız gerekir. Bu durumun arkasında genellikle ani ısı değişimlerinden kaynaklanan bir üşütme, çeşitli enfeksiyonlar veya bazen de stres gibi birçok sebep olabilir.

Şu an evde Boncuk için yapabileceğiniz en önemli şey, ona acil olarak sıcak bir ortam sağlamaktır. Hasta bir kuş, vücut ısısını korumak için çok fazla enerji harcar ve bu onu yorar. Kafesin bir köşesine, onu doğrudan rahatsız etmeyecek şekilde bir masa lambası yaklaştırarak ortamı biraz ısıtabilirsiniz. Ancak mutlaka kafesin içinde daha serin bir alana kaçabileceği bir yer bırakın. Bununla birlikte, bulunduğu odada kesinlikle hava akımı (cereyan) olmamasına çok dikkat edin. Halsiz olacağı için yemine ve suyuna kolayca ulaşması da çok önemlidir; bu yüzden yemliği ve suluğu kafesin tabanına, yakınına koymanız iyi olur. Bu süreçte onu mümkün olduğunca dinlenmeye bırakın, elinize alarak veya oyunla yormayın.

Ancak lütfen unutmayın, bu anlattıklarım sadece onu destekleyici ve rahatlatıcı ilk yardım adımlarıdır. Hastalığın asıl sebebini bulmak ve doğru tedaviyi uygulamak için asıl çözüm, vakit kaybetmeden kanatlı hayvanlardan anlayan bir veteriner hekime danışmaktır. Yanlış bir müdahale durumu kötüleştirebilir, bu yüzden uzman görüşü almak hayati önem taşır.

Umarım Boncuk en kısa zamanda o eski neşeli haline geri döner. Lütfen durumuyla ilgili bizi de bilgilendirin, gelişmeleri bekliyoruz. Ayrıca foruma yeniden giriş yaptığınız vakit arkadaşlarımın söylediği gibi fotoğraf ve/veya video eklerseniz elimizden gelen desteği esirgemeyeceğimizden emin olabilirsiniz.

Papağanlar ailesine yeniden hoş geldiniz. :)

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri