Web Analytics

Muhabbet Kuşu Çiftleştikten Kaç Gün Sonra Yumurtlar?

• Kullanıcı Cicikuş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu

Cicikuş

Kullanıcı
Daha önceki konumda kuşlarımın çiftleşme belirtileri hakkında soru sormuştum ve tecrübeli arkadaşların yardımcı olmalarını bekliyorum. O garip seslerin ve hareketlerin ne olduğunu anlamama yardımcı olacağınızdan hiçbir şüphem yok:love:

Şimdi ise bir sonraki aşamaya geçtik sanırım. Dün akşam ilk defa çiftleştiklerini gördüm. Çok heyecanlandım ve hemen yeni bir yuvalık taktım. Şimdi de aklımdaki en büyük soru şu: Muhabbet kuşları başarılı bir çiftleşmeden sonra ne zaman yumurtlar?

Yani ilk yumurtanın gelmesi için ortalama kaç gün beklemem gerekiyor? Bu süreçte dişi kuşun davranışlarında ne gibi değişiklikler olur? Mesela sürekli yuvaya girmesi, daha agresif olması gibi durumlar yaşanır mı? Ayrıca bu dönemde onlara özel olarak vermem gereken bir mama veya vitamin var mı?

Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Bu süreçte yanlış bir şey yapmak istemiyorum. @sahin_tutus hocamın konularını görüyorum tecrübelerinden yararlanmak isterim :)

Şimdiden değerli cevaplarınız için teşekkür ederim.

Hayırlı olsun güzel haber. :) Önce ufak bir düzeltme yapayım. Ben çok yazıyorum diye bilgili zannediliyorum fakat benden çok çok çok daha bilgili insanlar var. :)

Çiftleşme gördükten sonra yuvalık taktıysanız süreç biraz uzar. Dişi çok kızışmışsa daha kısa da olabilir. Çünkü normal süreçte dişi yuvalıkla ilgilenir önce 10-15 gün. İçine girip çıkmalar başlar. Sonra uzun süreler yuvalıkta takılır dişi. Erkeğin çiftleşme çabalarına yuvalık hazırlarken pek ilgi göstermez hatta kovalar. Yuvalığı kazma sesleri gelebilir. İçinde malzeme varsa atmaya çalışabilir.

Yuvalık olmadan gördüğünüz çiftleşme dişi henüz kızışmamış ama erkeğe de boyun eğdiği için olmuş olabilir. Erkek sperm salgılasa bile dişi cloaktan (popo) speemi emmeyebilir. Yani dişi istemedikten sonra yumurta olmaz diyebiliriz. Fakat dişinin kuyruk kaldırdığını gördüyseniz yuvalık olmamasına rağmen yumurta da hazırlayabilir. Gider yemliğin içine, tabana yumurtlar çok kızıştıysa, ortama güvendiyse.

Normal şartlarda yuvalığı hazırsa ilk çiftleşmeden 10-15 gün sonra ilk yumurta gelir. Yumurta gelmesine yakın kuyruğun aşağı yukarı oynadığını görebilirsiniz. Popo kısmı şişer yumurta olduğu için. Uçmak yerine tırmanarak yuvaya gitmeyi tercih edebilir. Bir de tavanda tutunarak gezer bazıları. Farklı tonda bir ses çıkardığını duyabilirsiniz. En önemli belirti kalamar kemiğini deli gibi tüketir dişi. Bu yumurtlayacağının en önemli belirtisidir. Normal bir kalamar kemiği tırtıklama olmaz. Aç gibi saldırır anlarsınız.

Yuvalıkta olduğu sürece dişi yuvalığa pislemez. Tutar gider dışarı büyük dışkı yapar. Çünkü orada yavru bakacak. Anormal büyük dışkı görünce şaşırmayın dişide. Hatta niş bir bilgi olarak dişi gider kafesin en uzak noktasına dışkılar. Sebebi yuvanın mümkün olduğunca mikroplardan uzak olmasını istemesi.

Yumurta gelene kadar siz yuvalığı kurcalamayın. Kendine göre bir düzen yapıyor. Yine yumurta gelene kadar 2-3 günde bir mama yapın. iki günde bir yumurtlayacak dişi. Kimi dişi kuş ilk yumurtadan itibaren yatar yumurtaya. Yavrular da 18 gün sonra iki günde bir çıkar. Kimi dişiler 2-3 yumurta yaptıktan sonra yatar yumurtaya. Böyle olduğu zaman yattıktan itibaren o 2-3 yumurtadan beraber yavru çıkar. 6-7 yumurtadan sonra mama yapmayı haftada bir bile yapabilirsiniz. İçine havuç, pancar gibi kızıştırıcı malzeme koymayın ama. Hesaplayabiliyorsanız ilk yavrunun gelmesinden 1 gün önce artık her gün mama yapmanız gerekli kızıştırıcı olmayan mamadan. Hesaplayamıyorsanız ilk yavru çıktıktan sonra her gün mama yapın.

Yumurtalar geldikten sonra yuvalığa müdahale etmeyin, bakmayın yuvalığa. Kuşunuzun karakterini bilmediğiniz için bakmayın diyorum. Dişi kuş stres yapıp yumurtaları kırabilir. Hele ilk kuluçkası ise daha stresli olabilirler. Ola ki cesaret ettiniz yumurtaya 7-8 gün sonra alttan ışık tutarak baktınız damarlaşma gördünüz. Hemen koyun yerine. Damarlaşma görmediniz boş olduğunu anladınız. Boş yumurtayı da atmayın. Boş yumurtalar çıkan yavrulara yastık oluyor. Bunun bir faydası da yükseklik yarattığı için çıkan yavruya annenin fazla baskı yapıp çarpık bacak olmasını bir nebze engelliyor.

Elinizde hazır kalsiyum takviyesi yoksa haşladığınız yumurtaların kabuğunu atmayın biriktirin. Sonra onları ev hanımlarının sarımsak ezdiği şeyde (adını bilmiyorum) güzelce ezin. Elekten geçirip iyice toz olan kısmını ayırın. Sonra 150 derece önceden ısıtılmış fırında 3-4 dakika fırınlayıp soğutun. Sterilize etmiş olursunuz. Soğuduktan sonra mamalara bu yumurta kırıklarını katabilirsiniz. Özellikle yavruların kemik gelişiminde çok önemlidir. Mamalara bulabilirseniz brokoli katın.

Çözüm
@sahin_tutus hocam iyi ki bilgili değilsiniz :D bu bilgiler çok işime yarayacak benim tüm kalbimle çok teşekkür ediyorum size elinize emeğinize sağlık. Bu arada yumurtanın kabuğunun bu kadar steril edildiğini bilmiyordum. Bekletmeden hemen versem yumurtayı? Haşlasam ve kabuğu ile servis etsem nasıl olur?

@sahin_tutus hocam iyi ki bilgili değilsiniz :D bu bilgiler çok işime yarayacak benim tüm kalbimle çok teşekkür ediyorum size elinize emeğinize sağlık. Bu arada yumurtanın kabuğunun bu kadar steril edildiğini bilmiyordum. Bekletmeden hemen versem yumurtayı? Haşlasam ve kabuğu ile servis etsem nasıl olur?

Bunlar öyle ahım şahım bilgiler değil inan. Bu işin abc'si şeyler. :)

Yumurta kabukları genelde dışkıya bulandığı için çoğu kişi sterilize edip verir. Ama yıkayıp kurutup veren de var, direkt yumurta kabuğuyla veren de var.

Mama yapmak konusunda mama yapmak bir sanat gerçekten. Ustalar bunu şöyle tarif ederler; mamayı eline alıp elinden bıraktığında tel tel dökülecek aşağı bırakınca. Ama bu genelde çok zengin mamalar yapınca böyle oluyor.

Yumurta sıcaklığı konusunda ben onu sana komple anlatmaya çalışayım. Hatta video çekeyim.

Son düzenleme:
Eveet sözümü tuttum video hazırladım ama çok hızlı konuşuyormuşum onu farkettim:ROFLMAO: İlk defa youtube'a içerik hazırladım after effects ile, o da senin şansına. Videoyu farklı format çekmişim o yüzden biraz sıkıntı çıkardı. Bazı kısımlar convert'te gitti. Her neyse umarım konuyu anlamana yardımcı olur. En azından bir daha video çekersem ne yapacağımı biliyorum. İlginç bir tecrübe oldu.İyi seyirler.

@sahin_tutus ağabey çok çok güzel olmuş, burada görmedim diğer yerde video istemiştim ama cidden çok iy olmuş video eline emeğine sağlık.

@sahin_tutus ağabey çok çok güzel olmuş, burada görmedim diğer yerde video istemiştim ama cidden çok iy olmuş video eline emeğine sağlık.

Teşekkürler. O videoyu yaptıktan sonra Adobe premiere'in derdi neymiş buldum. Mikrofon kapalıymış. Basit de bir sorunmuş. 😂

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri