Web Analytics

Muhabbet kuşlarında çarpık bacak sorunu

• Kullanıcı sahin_tutus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu
Genel olarak sadece muhabbet kuşu değil tüm kuş türlerinde henüz anneye muhtaç durumdayken meydana gelen bir sorundur. Annenin ya da büyük yavruların küçük yavruya fazla baskı uygulaması, yuvalık kazaları gibi durumlarda meydana gelebilir. Bu tür durumlarda henüz gelişim aşamasındaki yavruda kalça çıkıklığı meydana gelebilir. Yavrunun kalça çıkıklığı meydana gelen taraftaki bacağı bir kurbağa gibi yana açık durur. Çok ilerlerse diğer bacağın ortopedisini de bozar. İlerleyen vakalar aşağıdaki gibi görünür.

1000008704.webp

Kaynak görsel: https://forum.donanimhaber.com/carpik-bacak--106111242

Bu yüzden bakıcıya (yani size) erken teşhis için büyük rol düşer. Erken teşhiste büyük oranda düzelir.
Önemli not: Tam anlayamıyor ya da müdahale etmekten korkuyorsanız kesinlikle bir veterinere danışınız.

İlk defa yavru bakanlarda ya da daha önce başına gelmemişlerde (benim gibiler) bunu en iyi diğer yavrularla kıyaslayarak (kontrol için çok ipucu sağlar) sağlarsınız. Özellikle kendinden küçük yavru bile bacaklarını normal bir pozisyonda karnının altına toplayabiliyorsa çarpık bacak bileziği gerektirebilir. Çarpık bacak bilezikleri 3 numara, 4 numara gibi boy boy ölçülerdedir.

1000008705.webp

Kaynak: https://akyolkardesler.net/white-ro...cin-carpik-bacak-tedavi-bilezigi-seti-10-adet

Yavrunun ortopedisi düzelene kadar uygun ölçüde bilezikler takılır. Eğer müdahale edilmezse yavru büyüse bile tüneyemez, tırmanamaz ve yürüyemez. Çarpık bacak bileziği takıldığında annenin yavruyu besleyip beslemediği kontrol edilmelidir. Eğer anne beslememişse elle besleme yapılmalıdır.

Aşağıda da benim yavrular var. Akşam kontrolleri sırasında büyüklerden birinin ayağını fazla açtığını görmemle doğru teşhis için odayı uygun sıcaklığa getirip (28 derece yaptım ama en küçükler için yetersizdi aslında) düz zemine koydum.

Ağır aksak yarım yamalak da olsa canavar gibi çıktılar sanırım. Asıl küçük olan gözüme takıldı şimdi. Bir bacak gayet hareketli gibi iken diğer bacak sorunlu gibi geldi bana. Gözlem altında tutacağım. 9 günlük yavru henüz zaten dengede duramaz. Bu normal de olabilir, özellikle en küçük olduğu için altta kalıp ezilme de olabilir. duruma göre bakacağım. Çocuklar işte, büyüdükçe dertleri de büyüyor. :)

Yazacaktım ama anca müsait olabildim. Harika bilgiler içeriyor. Ben de dönüş yolundayım memleketime doğru ilerliyorum😀

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri