Web Analytics

Muhabbet kuşları yıkanır mı?

• Kullanıcı Gülşah
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu

Gülşah

Kullanıcı
Arkadaşlar selamlar, yaklaşık bir aydır evimizde minik bir dostumuz var ama aklıma takılan bir şeyi size sormak istedim. Bizim ufaklık bazen tüylerini kabartıp gagasıyla temizlenmeye çalışıyor ama sanki tam rahatlayamıyor gibi geliyor bana. İnternette biraz baktım ama kafam karıştı, genel olarak muhabbet kuşları yıkanır mı yoksa kendi hallerine mi bırakmalıyım bilemedim. Aslında kuş yıkanır mı diye düşününce doğada yağmurda falan ıslanıyorlardır diyorum ama ev ortamı farklı tabii.

Özellikle şu dönem havalar biraz serinledi, acaba muhabbet kuşları kışın yıkanır mı yoksa üşütüp hasta mı olurlar? Bir de temizlik meselesi önemli sonuçta, biz banyoda sabun şampuan kullanıyoruz ama muhabbet kuşu şampuanla yıkanır mı ya da sadece su yeterli mi olur? Tecrübeli olanlar varsa muhabbet kuşu yıkanır mı sorusuna bir açıklık getirebilir mi? Kuşunu düzenli yıkayan ya da fısfısla su sıkan var mı aranızda, nasıl bir yol izlemeliyim?

Kısa cevap: Evet, yıkanır; hatta yıkanmalıdır! Doğada yağmur banyosu yapmak onlar için hem bir ihtiyaç hem de büyük bir keyiftir. Ev ortamında da tüylerindeki tozun atılması ve deri sağlığı için banyo yapmaları gerekir. Ancak buradaki en önemli kural; zorla yıkamamak!

Dikkat Etmen Gereken Altın Kurallar

• Şampuan ve Sabun Asla Kullanılmaz: Sorunda sorduğun o madde çok önemli; kuşlar kesinlikle sabun, şampuan veya kimyasal içeren hiçbir şeyle yıkanmaz. Bu maddeler tüylerindeki doğal koruyucu yağ tabakasını yok eder ve hastalanmalarına sebep olur. Sadece oda sıcaklığında, temiz su yeterlidir.
  • Kışın Yıkama Meselesi: Kışın da yıkanabilirler ancak ev sıcaklığına çok dikkat etmelisin. Ortamda hava akımı (cereyan) olmamalıdır. Eğer ev soğuksa banyo yaptırmayı bahar aylarına ertelemek daha güvenli olur.
  • Kurulama Yöntemi: Kuşunu asla saç kurutma makinesiyle kurutmaya çalışma. Hem sesi onları çok korkutur hem de makineden yayılan aşırı sıcak hava ve bazı cihazlardaki teflon parçalar onlar için zehirli/zararlı olabilir. Kendi kendine, sıcak bir odada kurumasını beklemek en doğrusu.

Peki Nasıl Bir Yol İzlemelisin?

Sana iki popüler yöntem önerebilirim, hangisini seveceğine dostun karar versin:
  1. Banyoluk Yöntemi: Kafes kapısına takılan veya kafes içine konulan sığ bir banyoluk içine, kuşun sadece göğsüne kadar gelecek kadar su koy. İçine sevdiği bir parça marul veya maydanoz atarsan ilgisini çekip suya girmesini kolaylaştırabilirsin.
  2. Fısfıs (Sprey) Yöntemi: Eğer banyoluğa girmiyorsa, temiz bir sprey şişesine ılık su koyup üzerine hafifçe, yağmur yağıyormuş gibi yukarıdan sıkabilirsin. Direkt yüzüne değil, tepeden yağmur efekti verecek şekilde yapmalısın.

Küçük Bir Tavsiye

Eğer kuşun banyo yaptıktan sonra tüylerini kabartıp titriyorsa bu normaldir, enerjisini tüylerini kurutmak ve düzeltmek için harcıyordur. Ama bu süreçte mutlaka hava akımından uzak durduğundan emin ol.

Çözüm

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri