Web Analytics

Muhabbet kuşları neden ağzını açıp kapatır

• Kullanıcı Gülşah
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu

Gülşah

Kullanıcı
Evin neşesi olan küçük dostumun son zamanlarda sergilediği bir hareket beni oldukça düşündürmeye başladı. Gün içinde bazen durup dururken bazen de hareket halindeyken gagasını sürekli hareket ettirdiğini fark ediyorum. Bu durumu gözlemledikçe içimi bir merak kapladı ve kendi kendime muhabbet kuşları neden ağzını açıp kapatır diye sormadan edemedim. Belki yorgunluktan, belki de ortamın sıcaklığından kaynaklanıyordur diye düşündüm ama bu durumun farklı sebepleri olup olmadığını bilmek istiyorum. İnternette biraz araştırma yaparken muhabbet kuşu neden ağzını açıp kapatır sorusuna dair birçok farklı yorumla karşılaştım, kimi korkudan diyor kimi ise sindirimden bahsediyor.

Özellikle akşam saatlerinde kafesinde dinlenirken muhabbet kuşları neden sürekli ağzını açıp kapatır noktasında kafam daha da karışıyor. Acaba bir solunum sıkıntısı mı yaşıyor yoksa sadece o anki ruh haliyle mi ilgili, tam olarak kestiremiyorum. Kuşumun genel sağlığı yerinde görünse de muhabbet kuşu neden sürekli ağzını açıp kapatır sorusunun cevabını netleştirmek benim içimi rahatlatacak. Bu konuda tecrübesi olan veya benzer bir durumu yaşayan arkadaşların fikirlerini duymayı çok isterim, şimdiden teşekkürler.

Öncelikle küçük dostunuzla bu kadar yakından ilgilenmeniz harika. Muhabbet kuşları bazen bizlere dertlerini anlatmak için bu tarz küçük "beden dili" oyunlarına başvururlar. Sorduğunuz "Muhabbet kuşu neden ağzını açıp kapatır?" sorusunun aslında birden fazla cevabı olabilir. Panik yapmadan önce şu ihtimalleri değerlendirelim:

1. Sindirim ve Kursak Boşaltma (En Yaygın Sebep)​

Kuşunuz özellikle akşamları dinlenirken bunu yapıyorsa, muhtemelen kursak öğütme hareketi yapıyordur. Kuşlar yedikleri tohumları yumuşatmak ve kursaklarını rahatlatmak için gagalarını sanki bir şey çiğniyormuş gibi sağa sola veya yukarı aşağı hareket ettirirler. Bu tamamen doğal bir süreçtir ve "keyfim yerinde, karnım doydu" mesajı taşır.

2. Isı Ayarı (Sıcaklık)​

Kuşların ter bezleri yoktur. Eğer ortam biraz sıcaksa veya kuşunuz çok hareket edip yorulduysa, tıpkı köpeklerin yaptığı gibi ağızlarını açıp hızlı nefes alarak vücut ısılarını dengelemeye çalışırlar. Kanatlarını hafifçe gövdesinden uzaklaştırıyorsa bilin ki biraz serinlemeye ihtiyacı vardır.

3. Heyecan ve Korku​

Eğer kuşunuz ani bir ses duyduysa veya ortama yabancı bir objeye girdiyse, stres ve adrenalin artışına bağlı olarak hızlı hızlı ağzını açıp kapatabilir. Bu durum geçicidir; kuş sakinleştiğinde hareket de durur.

4. Solunum Yolu Sorunları (Dikkat Edilmesi Gereken)​

Eğer ağız açıp kapatma hareketine aşağıdaki belirtiler eşlik ediyorsa bir uzmana danışmakta fayda var:
  • Nefes alırken "fıs fıs" veya tıklama gibi bir ses çıkması.
  • Kuyruğunun her nefes alışta aşağı yukarı sertçe sallanması (kuyruk sektirme).
  • Burun deliklerinde akıntı veya çevresindeki tüylerde ıslaklık.
  • Genel bir halsizlik ve iştahsızlık.
Eğer kuşunuzun neşesi yerindeyse, yemini yiyorsa ve bu hareketi genellikle dinlenirken yapıyorsa korkulacak bir durum yoktur, sadece yediklerini sindiriyordur. Ancak nefes alırken zorlandığını hissediyorsanız kafesini cereyandan uzak tutmalı ve gözlemlemeye devam etmelisiniz.

Çözüm

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri