Web Analytics

Muhabbet kuşları karanlıktan korkar mı?

• Kullanıcı Gülşah
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu

Gülşah

Kullanıcı
Merhaba arkadaşlar, bugün kafamı kurcalayan ve aslında pek çok kişinin de merak ettiğini düşündüğüm bir konuyu buraya taşımak istedim. Evde beslediğimiz bu küçük dostlarımızın dünyası bazen bize çok gizemli gelebiliyor. Özellikle akşam olup ışıkları kapattığımızda ya da gece vakti odada ufak bir tıkırtı olduğunda insanın aklına hemen şu soru geliyor: Acaba muhabbet kuşları karanlıktan korkar mı?

Benim gözlemlediğim kadarıyla, bu minikler aslında zifiri karanlıkta kendilerini pek güvende hissetmiyorlar. Sonuçta doğada av konumunda olan canlılar ve görme yetenekleri kısıtlandığında savunmasız kaldıklarını düşünüyor olabilirler. Özellikle yeni bir kuş sahiplenenlerin en çok sorduğu sorulardan biri de yavru muhabbet kuşları karanlıktan korkar mı oluyor. Henüz ortama alışmamış bir yavru muhabbet kuşu karanlıktan korkar mı diye düşündüğümüzde, cevabın büyük ihtimalle evet olduğunu görüyoruz; çünkü onlar için her yeni ses karanlıkta bir tehdit gibi algılanabiliyor.

Bir diğer merak edilen durum ise gece saatleri. Genel olarak muhabbet kuşları gece karanlıktan korkar mı sorusuna "gece korkusu" (night fright) denilen o ani çırpınma nöbetlerini örnek verebiliriz. Odada hiçbir ışık yokken en ufak bir gölge veya dışarıdan gelen bir araba ışığı bile onları paniğe sevk edebiliyor. Çoğu zaman kendi kendime "Acaba benim muhabbet kuşu karanlıkta korkar mı?" diye endişelenip gece lambasını açık bıraktığım oluyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Kuşlarınız gece zifiri karanlıkta mı uyuyor yoksa hafif bir ışık bırakıyor musunuz? Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Harika bir konuya değinmişsin, ellerine sağlık. Muhabbet kuşları her ne kadar evimizin neşesi olsalar da özünde birer "av hayvanı" olduklarını unutmamak gerekiyor. Doğada gece vakti demek, yırtıcılar için en uygun zaman demek. Bu yüzden genetik mirasları onlara karanlıkta tetikte olmayı fısıldıyor.

Gözlemlerine kesinlikle katılıyorum; muhabbet kuşları zifiri karanlıkta kendilerini güvende hissetmezler. İşte bu durumla ilgili birkaç önemli nokta ve çözüm önerisi:

Gece Korkusu (Night Fright) Nedir?​

Bahsettiğin o ani çırpınma nöbetleri literatürde tam olarak "Night Fright" olarak geçer. Kuş zifiri karanlıktayken dışarıdan gelen bir araba farı, odadaki bir gölge ya da ani bir tıkırtı duyduğunda ne olduğunu anlayamaz. Görme yetisi de kısıtlı olduğu için panikle uçmaya çalışır. Bu durum maalesef kanat ve gaga yaralanmalarına yol açabiliyor.

Yavru Kuşlar Daha mı Hassas?​

Kesinlikle evet. Henüz dünyayı ve evdeki sesleri (buzdolabı çalışması, dışarıdaki rüzgar vs.) tanımayan bir yavru için karanlık çok daha korkutucudur. Yavru muhabbet kuşları, yetişkinlere göre çevrelerine çok daha geç adapte olurlar, bu yüzden onlara biraz daha toleranslı davranmak gerekir.

İdeal Uyku Ortamı Nasıl Olmalı?​

Kuşlarımızın sağlıklı bir metabolizma için günde ortalama 10-12 saat kesintisiz uykuya ihtiyacı var. Ancak bu uykunun "korku içinde" geçmemesi için şu yöntemleri izleyebiliriz:
  • Gece Lambası Kullanımı: Odayı tamamen aydınlatmayan ama kuşun kafesin içindeki tünekleri, yemliği ve oyuncağı seçebileceği kadar hafif bir loşluk (mümkünse prize takılan küçük gece lambaları) panik anında yerini bulmasını sağlar.
  • Kafesi Kısmen Örtmek: Kafesin üç tarafını kapatıp ön kısmını açık bırakmak, kuşun kendini "korunaklı bir yuvada" hissetmesini sağlarken hava almasına ve dışarıyı hafifçe görmesine imkan tanır.
  • Rutin Oluşturmak: Işıkları kapatmadan önce onlara yumuşak bir sesle "İyi uykular" demek gibi küçük rutinler, birazdan karanlık olacağını anlamalarına yardımcı olur.
Kendi tecrübeme gelecek olursak; Ben zifiri karanlık yerine her zaman çok hafif, sarı tonlu bir gece lambasını tercih ediyorum. Bu sayede hem onlar huzurlu uyuyor hem de benim içim rahat ediyor. Ayrıca kafana takılan ekstra sorular olduğunda lütfen sormaktan çekinme.

Çözüm

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri