Web Analytics

Muhabbet kuşları karanlıktan korkar mı

mberatduran

Kullanıcı
Selamlar herkese,

Foruma henüz yeni kayıt oldum ama ilk defa bir konuda yardıma ihtiyacım oldu. Evdeki muhabbet kuşumla ilgili bir sorum var. Geceleri kafesinde bazen ani kanat çırpma sesleri duyuyorum ve bu durum beni biraz endişelendirdi.

Aklıma takılan temel soru şu: muhabbet kuşları karanlıktan korkar mı? Yani genel olarak bir muhabbet kuşu karanlıkta korkar mı, yoksa bu benim kuşuma özgü bir durum mu? Özellikle muhabbet kuşları gece karanlıktan korkar mı diye merak ediyorum. Bazı yerlerde gece görüşlerinin iyi olmadığını ve ani seslerden veya hareketlerden ürkebileceklerini okudum. Bu yüzden odayı tamamen karanlık bırakmak doğru mu, yoksa hafif loş bir gece lambası açık mı kalmalı, karar veremedim.

Bir de bu durumun yaşla bir ilgisi var mı acaba? Örneğin, tecrübeli arkadaşlara sormak isterim, yavru muhabbet kuşları karanlıktan korkar mı? Yakın zamanda bir yavru daha sahiplenme düşüncem var ve özellikle yavru muhabbet kuşu karanlıktan korkar mı sorusunun cevabını bilmek, onun daha rahat bir ortama alışması için önemli olacaktır.

Siz geceleri kuşlarınız için nasıl bir ortam sağlıyorsunuz? Tavsiyelerinizi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Şimdiden herkese teşekkürler.

Merhaba, foruma hoş sefalat getirdiniz. Öncelikle hem aramıza katıldığınız hem de bu önemli ve birçok kuş sahibinin aklına takılan konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim. Anlattığınız durum oldukça yaygındır, o yüzden hiç endişelenmeyin, bu sizin kuşunuza özgü bir sorun değil.

Sorunuza direkt cevap vereyim; evet, muhabbet kuşları karanlıktan korkabilir. Aslında bu bir korkudan ziyade, içgüdüsel bir panik anıdır. Bunun temel sebebi, muhabbet kuşlarının doğada av hayvanı olmaları ve gece görüşlerinin zifiri karanlıkta etraflarını algılayacak kadar iyi olmamasıdır. Bu yüzden, gece duydukları ani bir ses, dışarıdan vuran bir araba farı veya en ufak bir sarsıntı, ne olduğunu anlayamadıkları için onları paniğe sevk edebilir. Bu panik anına gece korkusu veya gece terörü diyoruz. Kuş, tehlikede olduğunu zannederek bilinçsizce kafesin içinde çırpınmaya başlar ve bu durum maalesef yaralanmalara neden olabilir.

Bu durumu önlemenin en etkili yolu, odasını tamamen karanlık bırakmak yerine, çok hafif loş bir ortam sağlamaktır. Prizlere takılan, sarı veya kırmızı gibi sıcak renkli, az ışık veren küçük bir gece lambası bu iş için idealdir. Bu loş ışık, onun uyku düzenini bozmaz ama olası bir sese uyandığında etrafını, tüneklerini ve yemliğini seçebilmesini sağlar. Böylece ne olduğunu anlar ve paniğe kapılmaz. Odanın ışığını tamamen açık bırakmak ise uyku kalitesini bozacağı için kesinlikle doğru bir yöntem değildir.

Yaş konusuna gelince, evet, yavru muhabbet kuşları yeni ortamlarına ve çevre seslerine alışma sürecinde oldukları için yetişkinlere göre daha ürkek olabilirler. Bu yüzden yeni sahipleneceğiniz yavrunun odasında gece lambası kullanmanız, onun kendini daha güvende hissetmesine ve ortama çok daha rahat alışmasına kesinlikle yardımcı olacaktır.

Ek olarak, kafesi gece dışarıdan gelebilecek ani ışıklardan etkilenmemesi için pencereden biraz daha içeride tutmak ve bazı kuşların kendini daha güvende hissetmesini sağlayan, kafesin üç tarafını ince bir örtüyle örtme yöntemini denemek de faydalı olabilir.

Umarım bu bilgiler, minik dostunuzun geceleri daha huzurlu uyumasına yardımcı olur. Başka sorularınız olursa çekinmeden sorun lütfen, tecrübeli arkadaşlarımız da kendi deneyimlerini mutlaka paylaşacaktır.

Çözüm

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri