Web Analytics

Kuşum kafese yumurtluyor

• Kullanıcı FURKAN4253
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu
5,00 yıldız
1 Değerlendirme - Değerlendirenler
Muhabbet kuşunun devamlı yumurtayı kırması davranış bozukluğu değil. Petshopcu ağabeyin doğru demiş; ihtiyaç veya stresten dolayı kırıyor yumurtayı. Kalsiyum eksikliği fazladır diyeceğim ama gördüğüm kadarı ile kalamar kemiği mevcut kafes içerisinde.

Deneyimsizlikten ve meraktan da kırar yumurtayı. İlk yumurtalarında daha önce belirtmeye çalıştığım gibi kuşu fazla rahatsız etmemek gerek. Stres ve güvensizlik hissediyorsa eğer kuş, kafesi evin kuytu bir köşesine koy ve yükseğe as temizliğide olabildiğince minimuma indir. Kuşlar biraz rahat etsin.

Bu arada erkek muhabbet kuşun kızgın ve agresif ise; yukarıda hazır değilse diye bir cümle kurdum fakat eğer agresif bir erkek ise olabildiğince dişiyi yalnız bırakmaya çalış.

Bu arada sahte yumurta koyabilirsin. Neden diyeceksin? Kuş bu yumurtayı kırmaya çalıştığında başarılı olamayacak ve diğer yumurtalara dokunmayacak. Folluk içerisine yumuşak çam talaşı ekle, böylelikle birbirlerine değme olasılıklığıda gider. Ayrıca dişinin kendini güvende hissedebilmesi için folluk içini loş tutun. Buna karanlıkta huzur aramakta der birçok üretici.

Tekrar çok geçmiş olsun. Bu dediklerimi yap eğer hâlen devam ederse (edeceğini sanmıyorum) alternatif çözümler üretirim.

Muhabbet kuşunun devamlı yumurtayı kırması davranış bozukluğu değil. Petshopcu ağabeyin doğru demiş; ihtiyaç veya stresten dolayı kırıyor yumurtayı. Kalsiyum eksikliği fazladır diyeceğim ama gördüğüm kadarı ile kalamar kemiği mevcut kafes içerisinde.

Deneyimsizlikten ve meraktan da kırar yumurtayı. İlk yumurtalarında daha önce belirtmeye çalıştığım gibi kuşu fazla rahatsız etmemek gerek. Stres ve güvensizlik hissediyorsa eğer kuş, kafesi evin kuytu bir köşesine koy ve yükseğe as temizliğide olabildiğince minimuma indir. Kuşlar biraz rahat etsin.

Bu arada erkek muhabbet kuşun kızgın ve agresif ise; yukarıda hazır değilse diye bir cümle kurdum fakat eğer agresif bir erkek ise olabildiğince dişiyi yalnız bırakmaya çalış.

Bu arada sahte yumurta koyabilirsin. Neden diyeceksin? Kuş bu yumurtayı kırmaya çalıştığında başarılı olamayacak ve diğer yumurtalara dokunmayacak. Folluk içerisine yumuşak çam talaşı ekle, böylelikle birbirlerine değme olasılıklığıda gider. Ayrıca dişinin kendini güvende hissedebilmesi için folluk içini loş tutun. Buna karanlıkta huzur aramakta der birçok üretici.

Tekrar çok geçmiş olsun. Bu dediklerimi yap eğer hâlen devam ederse (edeceğini sanmıyorum) alternatif çözümler üretirim.
Abi erkeğin ciflestiklerini bile düşünmüyorum erkek rahatsız etmiyor bir üretici abi stresi geçirmek için 3 gün entrobac ver dedi kötü bakteriler olur falan birşeyler dedi bende hem erkek kizişsin hem dışı dinlensin hemde yuvayı unutsun biraz diye ayiracagim 10 gün n kadar hem dışı yuvayı tekrar hazirlarsa güveni artar belki birde probiyotik işi ne kadar doğru

Abi erkeğin ciflestiklerini bile düşünmüyorum erkek rahatsız etmiyor bir üretici abi stresi geçirmek için 3 gün entrobac ver dedi kötü bakteriler olur falan birşeyler dedi bende hem erkek kizişsin hem dışı dinlensin hemde yuvayı unutsun biraz diye ayiracagim 10 gün n kadar hem dışı yuvayı tekrar hazirlarsa güveni artar belki birde probiyotik işi ne kadar doğru
Kuşları bir ayır ama yan yana koymayı ihmal etme, erkek bu süreçte kızışır diye tahmin ediyorum.

Kuşları bir ayır ama yan yana koymayı ihmal etme, erkek bu süreçte kızışır diye tahmin ediyorum.
Şöyle üst üste kafesim var telle bağlı birbirlerine telle bağlı uste dişiyi alta erkeği koyacağım

Ekli dosyalar

• 17703149112136343979003997251387.webp
    17703149112136343979003997251387.webp
    1,1 MB · Görüntüleme: 27
Birbirlerini görebilsinler ama kafesler birbirine çok yakın olmasın. Sonuçta tekrar yan yana koyacaksın, yabancılık çekmesinler.
O zaman kafesin birisini su masanın üzerine biriside büyük kafeste(erkek)
Uygun olur mu

Ekli dosyalar

• 17703167348878356394230074204749.webp
    17703167348878356394230074204749.webp
    727,4 KB · Görüntüleme: 27
Kuşum toplam 4 yumurta yaptı ama 3tanesini kafes tabanına yumurtladi 1 tanesini yuvalı ga yaptı tünegin altında oluyor hep yumurta tunekteyken mi yumurtluyor bilmiyorum hep çatlak oluyor yuvalıga yaptığınida kendisi delmis bugün 4.yumurtayida tabana yapmış bu kırık değil yuvalıga koydum neden tabana yumurtluyor

‼ Yuvadan korkuyor desen sürekli giriyor bugün bayağı yuvada kaldı ama tabana yumurtlamis

Bende alıp yuvaya koydum
Selam,

Bu durum maalesef sık görülüyor, yalnız değilsin 👍

Yuvaya girip çıkmasına rağmen tabana yumurtlamasının birkaç net sebebi olabilir:

1️⃣ Yuva yerleşimi / konumu

Yuva çok yukarıda, çok sallanıyor ya da giriş deliği tünekle tam hizalı değilse dişi yumurtayı “güvenli an” yakaladığında bulunduğu yere bırakır. Çoğu dişi tünekteyken yumurtlar, o an yuvaya geçemiyorsa yumurta direkt altına düşer ve çatlar.

2️⃣ Yuva içi taban uygun değil

Yuvanın içi çok sert, çok kaygan ya da talaş azsa dişi içeri yumurtlamaktan vazgeçebiliyor.

→ Yuva tabanında 2–3 cm kalınlığında talaş mutlaka olsun.

3️⃣ İlk yumurtlama tecrübesizliği

İlk kuluçkalarda dişiler yumurtayı nereye yapacağını şaşırabiliyor.

Yumurtayı delmesi de genelde bu yüzden: ya dengesiz basıyor ya da yumurtayı “yabancı” hissediyor.

4️⃣ Stres / rahatsız edilme

Kafesin yeri sık değişiyorsa, çok bakılıyorsa veya yuva sık açılıp kontrol ediliyorsa dişi güven duymayıp tabana yumurtlayabiliyor.

5️⃣ Kalsiyum eksikliği

Yumurtaların çatlak olması net şekilde kalsiyum eksikliğini düşündürüyor.

→ Grit, kalamar kemiği, mineral blok şart.

📌 Senin yaptığın şey yanlış değil, tabandaki sağlam yumurtayı yuvaya koyman doğru.

Ama şunu da ekleyeyim:

Dişi bazen “sonradan konulan yumurtayı” kabul etmeyip kırabiliyor. O yüzden ellemeyi minimumda tut.

Ne yapmanı öneririm?
  • Yuvayı tüneğin hemen yanına, giriş deliği tünek hizasında olacak şekilde sabitle
  • Yuva içine yeterli talaş koy
  • Kafesi mümkün olduğunca sakin ve sabit bir yerde tut
  • Kalsiyum takviyesini artır
  • Yuvayı artık kurcalama, dişi alışsın

Büyük ihtimalle sonraki yumurtaları yuvaya yapacaktır.

Bu davranış %90 tecrübe + yerleşim kaynaklı, korkulacak bir şey değil 👍

İstersen yuva ölçüsünü, kafes tipini ve kuş türünü yaz; ona göre daha net ayar öneririm

Selam,

Bu durum maalesef sık görülüyor, yalnız değilsin 👍

Yuvaya girip çıkmasına rağmen tabana yumurtlamasının birkaç net sebebi olabilir:

1️⃣ Yuva yerleşimi / konumu

Yuva çok yukarıda, çok sallanıyor ya da giriş deliği tünekle tam hizalı değilse dişi yumurtayı “güvenli an” yakaladığında bulunduğu yere bırakır. Çoğu dişi tünekteyken yumurtlar, o an yuvaya geçemiyorsa yumurta direkt altına düşer ve çatlar.

2️⃣ Yuva içi taban uygun değil

Yuvanın içi çok sert, çok kaygan ya da talaş azsa dişi içeri yumurtlamaktan vazgeçebiliyor.

→ Yuva tabanında 2–3 cm kalınlığında talaş mutlaka olsun.

3️⃣ İlk yumurtlama tecrübesizliği

İlk kuluçkalarda dişiler yumurtayı nereye yapacağını şaşırabiliyor.

Yumurtayı delmesi de genelde bu yüzden: ya dengesiz basıyor ya da yumurtayı “yabancı” hissediyor.

4️⃣ Stres / rahatsız edilme

Kafesin yeri sık değişiyorsa, çok bakılıyorsa veya yuva sık açılıp kontrol ediliyorsa dişi güven duymayıp tabana yumurtlayabiliyor.

5️⃣ Kalsiyum eksikliği

Yumurtaların çatlak olması net şekilde kalsiyum eksikliğini düşündürüyor.

→ Grit, kalamar kemiği, mineral blok şart.

📌 Senin yaptığın şey yanlış değil, tabandaki sağlam yumurtayı yuvaya koyman doğru.

Ama şunu da ekleyeyim:

Dişi bazen “sonradan konulan yumurtayı” kabul etmeyip kırabiliyor. O yüzden ellemeyi minimumda tut.

Ne yapmanı öneririm?
  • Yuvayı tüneğin hemen yanına, giriş deliği tünek hizasında olacak şekilde sabitle
  • Yuva içine yeterli talaş koy
  • Kafesi mümkün olduğunca sakin ve sabit bir yerde tut
  • Kalsiyum takviyesini artır
  • Yuvayı artık kurcalama, dişi alışsın

Büyük ihtimalle sonraki yumurtaları yuvaya yapacaktır.

Bu davranış %90 tecrübe + yerleşim kaynaklı, korkulacak bir şey değil 👍

İstersen yuva ölçüsünü, kafes tipini ve kuş türünü yaz; ona göre daha net ayar öneririm

Abi kuş muhabbet kuşu kafesi alta ekliyorum ben granülu bol koydum ama attı sadece follugun çukurunda az birşey kaldı evet tunekten yumurtluyor hep kırılıyor bugün ayırdım yine 30 cm kadar yüksekten yumurtlsmjd kırılmış Tunekte yuva ağzında ama bilmiyorum neden elimde tünek olmadığı için ayirinca yuva ağzındaki tünegi aldım

Ekli dosyalar

• 17704083076324080792613501326291.webp
    17704083076324080792613501326291.webp
    744,7 KB · Görüntüleme: 25
  • 17704083291413133853269921447.webp
    17704083291413133853269921447.webp
    1,2 MB · Görüntüleme: 26
  • 17704083573445277023074979332544.webp
    17704083573445277023074979332544.webp
    1,2 MB · Görüntüleme: 29
Abi kuş muhabbet kuşu kafesi alta ekliyorum ben granülu bol koydum ama attı sadece follugun çukurunda az birşey kaldı evet tunekten yumurtluyor hep kırılıyor bugün ayırdım yine 30 cm kadar yüksekten yumurtlsmjd kırılmış Tunekte yuva ağzında ama bilmiyorum neden elimde tünek olmadığı için ayirinca yuva ağzındaki tünegi aldım
Abi follugun altında yuvanın malzemesinim talaslari varmış komple temizledim granül kalmadı elimde o yüzden alınca ekleyecem zaten kuşlar ayrı folluktaki granülude döktüm kafesin tabanına

Muhtemelen kızgınlık yumurtaları, hiç çiftleşirken gördün mü? Bu süreç içerisinde erkek ve dişininde hazır olması gerekiyor. Tek bir dişi kuşum vardı bundan 17 yıl önce, kızgınlık yumurtası çıkartıp duruyordu o dönem askere gittim; ulaşım biraz zordu. Kuş kızgınlık yumurtası çıkarta çıkarta ölmüştü.

Burada aynısı senin başına gelecek demiyorum, yanlış anlama. Sadece başıma gelen bir olayı anlattım. Muhtemelen erkek hazır olup çiftleştiği vakit o zaman folluktan çıkmaz. Çünkü erkek kuşunda bakıcı oluyor.
Abi normalde salı günü yumurta gelmesi lazımdı yumurtlamayi bıraktı ayrı kuşlar şuan ama tiktokta birisi o kuştan hayır gelmez dedi bu kuş kırmayı bırakır mı yoksa alışkanlık haline gelmiştir mi yani yine kırmaya devam eder mi yavrulara bakar mi ben bunu erkeğin yanına atınca tekrar yumurtlayinca bu kırmaya devam edecek mi yoksa bırakır mı stresten dolayı mı yani yoksa alışkanlık olabilir mi

Abi normalde salı günü yumurta gelmesi lazımdı yumurtlamayi bıraktı ayrı kuşlar şuan ama tiktokta birisi o kuştan hayır gelmez dedi bu kuş kırmayı bırakır mı yoksa alışkanlık haline gelmiştir mi yani yine kırmaya devam eder mi yavrulara bakar mi ben bunu erkeğin yanına atınca tekrar yumurtlayinca bu kırmaya devam edecek mi yoksa bırakır mı stresten dolayı mı yani yoksa alışkanlık olabilir mi
Eğer alışkanlık edindiyse kendine, mutlaka alternatif çiftlere bak derim.

Kırmama ihtimali ne kadar abi
Kuş muhtemelen devamlı strese giriyor ve artık o şekilde devam eder diye düşünüyorum. Dilersen bir üretici bul ve onunla takas et ya da üzerine biraz ver ingiliz ya da jumbo çift al derim.

Üretimhaneden değiştirmenin şu şekilde dezavantajı olur ama, birçok kuşun içerisinde alıp evde besleyeceğin zaman onlarında strese çok girmeleri muhtemel. Elindeki kuşları bir üreticiye sat, evde çift olarak besleyen kişiden al derim.

Kuş muhtemelen devamlı strese giriyor ve artık o şekilde devam eder diye düşünüyorum. Dilersen bir üretici bul ve onunla takas et ya da üzerine biraz ver ingiliz ya da jumbo çift al derim.

Üretimhaneden değiştirmenin şu şekilde dezavantajı olur ama, birçok kuşun içerisinde alıp evde besleyeceğin zaman onlarında strese çok girmeleri muhtemel. Elindeki kuşları bir üreticiye sat, evde çift olarak besleyen kişiden al derim.y
Yeni konuda açtım abi çifte attım ama ben yuvaya malzeme almayı unuttum yarın alacağım kuşlar 3 4 kez ciflestiler inşallah sağlıklı büyüturler yavruları

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri