Web Analytics

Kuşlarda obeziteyi engellemek

sahin_tutus

Kullanıcı
Kuşlarımızda nadiren genetik ve hastalıklar sebebiyle obezite olmakla birlikte çoğu durumlar direkt bakımla ilgilidir.

İlk sorun faydalı diye aşırı beslemedir. Sözgelimi yavru bakmayan kuşlara hergün haşlanmış yumurta maması vermek, karbonhidrat bakımından oldukça zengin yulaf, aspur, nijer, keten gibi tohumları kontrolsüzce vermektir.

İkinci sorun yetersiz egzersizdir. Kuşlarımız yetersiz egzersiz sebebiyle aldığı enerjiyi atamadığında kolaylıkla kilo alabilmektedir. Özellikle küçük kafeslerde hareket etme imkanı bulamayan kuşlar maalesef hem kas gelişim probleri hem de obeziteye açık hale gelmektedir. Bu yüzden özellikle yer problemi, bütçe kısıtı gibi problemlerle kafes küçükse günlük egzersiz verilmeli, kuşlar kontrollü bir şekilde odada serbest gezmelidir.

Üçüncü sorun etkinlik eksikliğidir. Sadece muhabbet kuşu değil papağangilller familyasının büyük bir çoğunluğu sosyal kuşlardır. Etrafındaki bireylerle sürekli etkileşim halinde olmak isterler. Ayrıca doğada sürekli yem arayışındadırlar. Bu yüzden özellikle sabah işe gidip akşam eve geliyorsanız önünüzde 2 yol vardır. Ya ona bir eş alacaksınız ya da onun kafeste beyin egzersizi yapmasını sağlayacak oyuncaklar veya aktiviteler bulunduracaksınız. Bunlar kafese karmaşık (simetrik olmayan) oyuncaklar, sterilize olduğundan emin olduğumuz dal parçaları olabilir. Kafese ara ara ölçülü yeşillikler koymak da bir alternatiftir. Bunun yanısıra kafese yiyebilmesi için uğraşıp açması gereken yemler asmak da beyin egzersizi açısından faydalıdır. Yapabileceğimiz alternatifler arasında suluk ve yemliklerin yerini arasıra değiştirmek, Oyuncakları dönüşümlü olarak değiştirmek de olabilir.
Bunları yapmadığımızda oluşabilecek en büyük sıkıntı kuşlarımızın (özellikle tek olanlar) kafeste yapabildiği tek şey olan yemlere yönelmesi olacaktır. Kuşumuz bunu alışkanlık edindiğinde geri dönüşü de zor olmaktadır. Çünkü kuşlar alışkanlıklarına çok bağlıdır. Ayrıca eşik aşıldığı zaman kuşlar kendisini az yem yediğinde doymuş hissetmediği için bağırma problemleri ortaya çıkabilmekte. Bakıcı çoğunlukla bu ağlama sesine dayanamayıp yemliği geri koymakta bu da zamanla kuşun hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Kuş hayatını kaybetmese dahi aşırı karaciğer yağlanmaları dahil birçok sorun ortaya çıkmaktadır.

Burada çok faydalı olduğunu gördüğüm kemirilmeye müsait oyuncakların sorunları büyük aşamada daha oluşmadan önüne geçtiğini belirtmek isterim.

Ağabey selamlar, eline emeğine sağlık. O kadar güzel ve net bir şekilde özetlemişsin ki, altına imzamı atarım. Bu konu, kuş besleyen herkesin aslında ilk okuması gereken şey.

Şu "faydalı diye abartma" olayı o kadar doğru ki... Özellikle yavrusu olmayan kuşa her gün mamayı, yulafı dayamak resmen hayvana iyilik değil kötülük yapmak oluyor.

Can sıkıntısı meselesi de en önemli nokta bence. Dediğin gibi, kafeste tek başına yapacak hiçbir şeyi olmayan hayvan ne yapsın? Mecburen kendini yeme veriyor. Senin de vurguladığın gibi kemirmesi için dallar, oyuncaklar koymak bu yüzden hayati önem taşıyor. Hayvan hem gagasını törpülüyor hem de canı sıkılmamış oluyor.

Gerçekten çok faydalı bir başlık olmuş, yeni başlayan arkadaşlar için harika bir rehber. Tekrar teşekkürler ağabey, hayırlı forumlar.

Ağabey selamlar, eline emeğine sağlık. O kadar güzel ve net bir şekilde özetlemişsin ki, altına imzamı atarım. Bu konu, kuş besleyen herkesin aslında ilk okuması gereken şey.

Şu "faydalı diye abartma" olayı o kadar doğru ki... Özellikle yavrusu olmayan kuşa her gün mamayı, yulafı dayamak resmen hayvana iyilik değil kötülük yapmak oluyor.

Can sıkıntısı meselesi de en önemli nokta bence. Dediğin gibi, kafeste tek başına yapacak hiçbir şeyi olmayan hayvan ne yapsın? Mecburen kendini yeme veriyor. Senin de vurguladığın gibi kemirmesi için dallar, oyuncaklar koymak bu yüzden hayati önem taşıyor. Hayvan hem gagasını törpülüyor hem de canı sıkılmamış oluyor.

Gerçekten çok faydalı bir başlık olmuş, yeni başlayan arkadaşlar için harika bir rehber. Tekrar teşekkürler ağabey, hayırlı forumlar.

Bugün bütçe düşmanı kuşlarımın hepsinin yem yemeyle uğraşmasını görünce aklıma geldi. Ben de aklımca dur şunları biraz trolleyeyim diye yeşillik koydum kafese. 😂 Kalabalık kuş grubu olan kafeste biri yeme dadanınca herkes dadanıyor.

Tabii ki yem kıskanmıyorum fakat obezite de ayrı bir tehlike. Bu yüzden kafeste akıllım yemliği çok ayak altına koymuyorum normalde. Gerçekten aç hissettiğinde gitsin yesinler. Tabii ki şu anda özel bir durum var. Kafesteki yavruların 2-3 tanesi akıllı yemliğe ulaşamıyor. O yüzden tabanda yem su var.

Kafes macerası olarak kaba koyduğum kolay kırılan aspuru büyükler silip süpürüyor. Oradan aklıma geldi obezite muhabbeti.

Bir kuşum vardı yıllar evvel. O dönemler petshoplarda ucuza hasta kuş bulup iyileştirip sahiplendirme huyum vardı. Mantar olmuş kuşlar, zayıf halsizler, tüyü yolunup dışlanmışlar gibi gibi. Bu obezi aldım fakat kurtaramamıştım. Ben yemi az veririm zayıflar demiştim ama hayvan yem olmayınca bildiğin bağırıyordu. İnsanın da içi acıyıp veriyor yemi. Yem yiyor ama öyle böyle bir yem yeme değil. Ben ömrümde hiç saatlerce iştahla, kıtlıktan çıkmış gibi yem yiyen bir kuş görmemiştim. Uçamıyordu zaten. Kuşu salıyorsun yerde yem kabının önüne durup ağlıyor. 😂 Ama öldü o kuş kurtaramadım. Keşke ağlasa da yem vermeseymişim diyorum şimdi.

Ağabey güzel bir konuya değindiğini tekrar dile getirmek isterim. Aslında muhabbet kuşlarına değil sadece evimizde beslediğimiz tüm kanatlı dostlarımıza antrenman yaptırmamız gerekiyor günün belirli saatlerinde, devamlı kafeste durduğu zaman bu sefer yağlanıp şişiyorlar :)

Ben işten gelir, kuşu kafesinden çıkartıp eve bırakırdım gece yatana kadar. Annem de ben işten gelene kadar kuşu zaten uçururmuş, devamlı oynarmış. :) Diyorum bu kuş neden hantal değil, demek ki iyi eğitim veriyorum diyordum kendi kendime. Meğer annem antrenman yaptırıp üçgen vücut olmasına sebep oluyormuş :D

Ağabey güzel bir konuya değindiğini tekrar dile getirmek isterim. Aslında muhabbet kuşlarına değil sadece evimizde beslediğimiz tüm kanatlı dostlarımıza antrenman yaptırmamız gerekiyor günün belirli saatlerinde, devamlı kafeste durduğu zaman bu sefer yağlanıp şişiyorlar :)

Ben işten gelir, kuşu kafesinden çıkartıp eve bırakırdım gece yatana kadar. Annem de ben işten gelene kadar kuşu zaten uçururmuş, devamlı oynarmış. :) Diyorum bu kuş neden hantal değil, demek ki iyi eğitim veriyorum diyordum kendi kendime. Meğer annem antrenman yaptırıp üçgen vücut olmasına sebep oluyormuş :D

Maşallah sağlıklı olmuş işte ne güzel. 😀 anneler bizden iyi bakıyorlar valla isteyince. 😂

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri