Web Analytics

Kuşa eş almak şart mı, tek kalsa ölür mü?

• Kullanıcı okutan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu
5,00 yıldız
1 Değerlendirme - Değerlendirenler

okutan

Kullanıcı
Taraf 1: "Tek beslemek hayvana işkencedir, doğasına aykırı, yanına mutlaka eş lazım."

• Taraf 2: "Eş alınca yabani oluyor, bana alışmıyor. Ben ona yetiyorum, gayet de mutlu."

Kısa ve net soru: Sizce kuşun mutluluğu mu, yoksa sahibine alışması mı?

Kuşa tek baktığım zaman dahi yalnız kalmıyor, her daim yanımızda. İnan yemeğini dahi dışarıda yiyor, önemli olan nasıl tek baktığın. Birçok kişi kuşu alıyor ve kafese terk ediyor, ben bu duruma açıkçası karşıyım. Hatta birçok kişi çift olan muhabbet kuşlarına hiç önem vermiyor sadece yumurtlasın ve çoğalsın yeter.

Tek kalan muhabbet kuşlarında en zor durum çiftleşme zamanlarında, kızgınlık olduğunda kuş için tam bir işkenceye dönüşüyor durum. Elbette bir eş olması çok iyi onun içinde fakat tek baktığın kuşa güzel bakıyorsan eğer ben tek besleme taraftarıyım. Üretici birisine karşı değilim, dileyen dilediği gibi besleyebilir ama benim tarzım tek beslemek :)

Kesinlikle katılıyorum, olay kafes sayısı değil ilgi saati. Akşama kadar kafeste hapis kalan çift kuşlardansa, sofrada aileyle yemek yiyen, sürekli omuzda gezen tek bir kuş çok daha mutlu bir hayat sürer.

Ama asıl mesele şu: Biz ne kadar yanında olsak da, o 'kızgınlık' dönemindeki hormonal baskıyı biz gideremiyoruz. Sen her ne kadar harika baksan da, hayvan o dönemde aynalara veya objelere kur yapmaya başladığında vicdanın sızlamıyor mu? Yoksa 'Benim sevgim onun o ihtiyacını da unutturur' mu diyorsun?

Kesinlikle katılıyorum, olay kafes sayısı değil ilgi saati. Akşama kadar kafeste hapis kalan çift kuşlardansa, sofrada aileyle yemek yiyen, sürekli omuzda gezen tek bir kuş çok daha mutlu bir hayat sürer.

Ama asıl mesele şu: Biz ne kadar yanında olsak da, o 'kızgınlık' dönemindeki hormonal baskıyı biz gideremiyoruz. Sen her ne kadar harika baksan da, hayvan o dönemde aynalara veya objelere kur yapmaya başladığında vicdanın sızlamıyor mu? Yoksa 'Benim sevgim onun o ihtiyacını da unutturur' mu diyorsun?
Tek baktığım papağan türü kuşlarımdan kesinlikle aynayı uzak tutarım. Eğer eğitim veriyorsam ayna gibi objeler hiç iyi değil. Bu arada kızgınlık döneminde birçok obje ile çiftleşmeye çalışıyor :) ben çift muhabbet kuşuna evimden dolayı bakamam, çok fazla ses çıkıyor maalesef ve evim buna uygun değil. İlerleyen zamanlarda güzel bir hobihane kurmayı planlıyorum.

Eğer bu planımı hayata geçirirsem buradan da herkesi gönül rahatlığıyla davet edebilirim. :)

Taraf 1: "Tek beslemek hayvana işkencedir, doğasına aykırı, yanına mutlaka eş lazım."

• Taraf 2: "Eş alınca yabani oluyor, bana alışmıyor. Ben ona yetiyorum, gayet de mutlu."

Kısa ve net soru: Sizce kuşun mutluluğu mu, yoksa sahibine alışması mı?

Bence kimse "ben ona yeterim, eşe gerek yok" sözü ile kendini kandırmamalı. Tüm kuş türleri aktif türdeş ilişkisi, sosyal bağ ve sürü yapısına ihtiyaç duyarlar. Tek kuş her zaman birden fazla bakılan kuşa göre daha dezavantajlıdır.

Üreme döneminde gelecek olan agrasif tutum bir yana, iyi eğitimli bir kuş yanına aynı şekilde iyi eğitilip alıştırmak şartıyla eş getirilirse sahibinden soğumaz aslında. Ama dediğim gibi, üreme zamanında (kuluçka - yavru bakımı süreçlerinde) yuva koruma iç güdüsü ile kuşlar agrasif tavır sergiler genelde. Bu dönemsel bir davranış şekli. Muhtemelen "kuş sahibinden uzaklaştı" yargısıyla bu kastedilmiyordur.

Taraf 3 - bunu da ben ekleyeyim 🙂: Eş olarak bir kuş değil de aynı cinsiyette arkadaş alma

@Nur Nevra çok güzel açıklamışın eline sağlık :) ben çift kuşlara bakamıyorum yalan yok, bunun bilincinde olmakta ayrıca güzel diye düşünüyorum. Geçmiş zamanda hobihanem vardı ama şu an evde çift kuşa pek bakmam.

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri