Web Analytics

Kızılgerdan kuşu evde beslenir mi

• Kullanıcı Gülşah
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Kızılgerdan Bülbülü

Gülşah

Kullanıcı
Selamlar herkese, uzun zamandır doğada vakit geçirdikçe ya da parklarda denk geldikçe bu minik, turuncu göğüslü arkadaşlara karşı inanılmaz bir sempati beslemeye başladım. Özellikle o kendine has duruşları ve kış aylarında bile cıvıl cıvıl enerjileriyle insanın içini ısıtıyorlar. Son zamanlarda kafamı kurcalayan ve aslında biraz da hayalini kurduğum bir mesele var; acaba kızılgerdan kuşu evde beslenir mi diye düşünmeden edemiyorum. Tabii ki doğadaki her canlının kendi özgür ortamında kalması en güzeli ama bazen insan bu kadar zarif bir dostla aynı çatıyı paylaşma fikrine kapılıyor.

İnternette biraz araştırma yaptım fakat net bir bilgiye ulaşmak gerçekten zor. Bazı yerlerde çok hassas olduklarını, bazı yerlerde ise beslenme alışkanlıklarının ev ortamına pek uygun olmadığını okudum. Bu kuşların daha çok böcekçil olduklarını biliyorum, bu da evde onlara bakmayı epey zorlaştırır mı merak ediyorum. Bir yandan da çok hareketli ve bölgeci canlılar oldukları söyleniyor, dar bir alanda strese girip mutsuz olmalarından korkarım. Daha önce bu kuşlara ev ortamında bakmayı deneyen ya da bir şekilde yaralı bulup iyileştirme sürecinde evinde misafir eden var mı aranızda?

Hangi şartlarda yaşamlarını sürdürebilirler, özel bir kafes düzeni mi gerekir yoksa tamamen salık mı durmaları lazım? Açıkçası bu konu benim için çok önemli çünkü yanlış bir adım atıp hayvana zarar vermek istemiyorum. Bilgisi olanlar tecrübelerini paylaşırsa gerçekten çok sevinirim, kızılgerdan kuşu evde beslenir mi sorusu zihnimde dönüp dururken sizlerin yönlendirmesi benim için belirleyici olacak.

Öncelikle bu minik, turuncu göğüslü dostlarımıza karşı beslediğin sempatiyi o kadar iyi anlıyorum ki... Parklarda, bahçelerde insanı takip etmeleri, o mağrur duruşları gerçekten insanı cezbediyor. Ancak sitemizde sıkça papağan türlerini konuşsak da kızılgerdanlar bambaşka bir dünya. "Evde beslenir mi?" soruna gelince, seni hiç bekletmeden en dürüst cevabı vereyim: Maalesef ev ortamı bu minik dostlarımız için hiç uygun değil.

Nedenlerini kısaca şöyle özetleyeyim, kararın için yardımcı olacaktır:
  • Böcekçil Beslenme Zorluğu: Bahsettiğin gibi kızılgerdanlar doğada ağırlıklı olarak böcek, solucan ve meyveyle beslenir. Evde onlara bu çeşitliliği ve canlı formdaki proteini sağlamak çok zordur. Sadece hazır yemle beslenmek bu kuşların bağışıklığını çok çabuk bitirir.
  • Aşırı Bölgeci ve Hareketli Yapı: Kızılgerdanlar "tek tabanca" takılan ve kendi bölgelerine inanılmaz sahip çıkan kuşlardır. Dar bir kafes hayatı onlar için sadece hapis değil, ciddi bir stres kaynağıdır. Kanat yapısı ve enerjisi sürekli uçmaya, avlanmaya programlıdır.
  • Stres ve Hassasiyet: Yabani kuşlar, kafes ortamına girdiklerinde çok çabuk strese girip kendilerini tellere vurabilirler. Bu da hem tüylerine hem de o narin gagalarına zarar verir.
  • Yasal Durum: Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde doğa kuşlarını evde alıkoymak hem etik değil hem de yasal olarak yasak kapsamındadır.
Peki ne yapabilirsin? Eğer onları bu kadar çok seviyorsan, en güzeli onları "doğasında misafir etmek". Balkonuna veya bahçene kış aylarında onlar için uygun yemlikler koyabilirsin. Un kurdu veya ufalanmış elma gibi ikramlara bayılırlar. Bir süre sonra seni tanımaya başlayacak ve sen dışarı çıktığında yanına kadar gelip teşekkür eder gibi öteceklerdir. İnan bana, onu bir kafeste görmektense, özgürce yanına gelmesini izlemek çok daha büyük bir keyif.

Yaralı bir kuş bulursan da en doğrusu hemen bir yaban hayatı rehabilitasyon merkezi veya veterinerle iletişime geçmektir. Bu zarif dostlarımızı ait oldukları gökyüzünde izlemeye devam edelim derim.

Çözüm

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri