Web Analytics

Kısa kısa kuş bakımında kullanılan ürünler

• Kullanıcı sahin_tutus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu
5,00 yıldız
1 Değerlendirme - Değerlendirenler

sahin_tutus

Kullanıcı
Kuş bakımında ne kullanılır demenin çok kolay bir yolu yok. Hepimizin fikri var, hepimizin kuşları çok değerli. Bütçesi olan var olmayan var. Gerekli ürün var abartılmış ürün var. Bu yüzden aşağıya yazdıklarımı kesinlikle kullanın, olmazsa olmaz demek yanlış olur. Sonuçta yem, su, gaga taşı ile 8 yıl yaşayan kuşlarım da oldu. Böyle düşününce e niye var o zaman bu kadar takviye sorusu hemen gündeme geliyor tabii ki.

Çünkü her kuş farklı. Amaçlarımız farklı, bakım koşullarımız farklı, ayırabileceğimiz vakit bile farklı. Örneğin benim dişi kuşum nedenini bilmediğim bir şekilde biraz fazla haşlanmış yumurta tüketmesi, birazcık buğday filizi tüketmesi beyaz dışkılar üretmesi için yeterli. Bu yüzden karaciğer koruyucu veriyorum. Kiminin papağanı ishal olmaya yatkın gibi gibi. Bu yüzden kısa kısa aşağıdaki ürünleri yazıyorum fakat kesinlikle olması gerekli diyemem.

Kuş toprağı: Kuşlarda dışkıyı toparlar, toksinleri bağlayarak atılmasını sağlar. Bence hem ucuz hem de birçok sorumu halleden bir şey. Mucize demiyorum fakat faydasını görüyorum. Normal topraktan farkı sterilize edilmiş olması ve içinde iz elementler bulunması. Haftada 1-2 defa veriyorum. Ya mamaya katarak ya da ayrı yemlikte veriyorum.

Kuş kumu: Bu konu biraz tartışmalı. Yıllar evvel kuş kumu bilinmezdi bile. Sonra olmazsa olmaz olarak görüldü. Şimdi de uluslararası makalelerde kıvrık gagalıların (papağanların) zaten tohumu kabuğundan ayrıp yediği için gerekli olmadığı söyleniyor. Hatta taşlıkta birikip tıkanma yaptığını bile söyleyen var. Ben ayda 1 hafta falan vermeyi tercih ediyorum bu yüzden genelde. Özellikle erkek kuş içine düşüyor sürekli verirsem. Grit kumun iyi olduğunu söylerler.

Multivitamin: Kuş beslemek deyince ilk akla gelen şey sanırım. Piyasada da çeşit çeşit multivitamin var. Kullanım olarak haftada bir olarak tavsiye edilir fakat ben Ayda bir hafta hiç kullanmama taraftarıyım. Tek bilimsel dayanağım vitaminlerin eksik olduğunda sorun olması kadar fazla olduğunda da sorun olduğunu da bilmem. C vitamini gibi vitaminler sürekli tamamlanması gerekli olan bir şey ama E vitamini o kadar da kolay eksilmiyor vücuttan. O yüzden karaciğer şu bu fazla yormamak için ara dönemlerde hiç vermiyorum. Marka olarak Röhnfreid'in Gerwit W ürününü kullanıyorum. 18 tane vitamin ve bunların sentezlenebilmesi için aminoasit var içinde.

Probiyotik: Bağırsakta alınan gıdayı parçalayan canlı bakterilerdir. Lactobaailus denilen bakteriler bunlar. Fakat kuşseverler arasında bazen mucizevi olarak görülüyor, bunu da yanlış buluyorum. Faydası çok mu? Evet. Ve fakat yine es geçilen durum probiyotik kullanımı kadar prebiyotik de önemli. Prebiyotik ise canlı bakterilerin besinleri. Tam tahıllı gıdalar, muz, kuşkonmaz, fasulye gibi gıdalar iyi bir prebiyotik olarak geçiyor.
Aynı zamanda probiyotikler ishal kuşlarda dışkıyı toparlar, daha katı hale getirir. Fakat fazla probiyotik vermenin bu sefer de tam tersi ishal yaptığını düşünüyorum. Genelde haftada bir pirinç tanesi kadar denilir. Ben Entrobac kullanıyorum. Toz bir probiyotik. Fakat activebird olması lazım adı sıvı probiyotikler de var. Piyasada sıvı probiyotikler daha faydalı görünüyor. Sebebi karmaşık olsa da Biyolog Tamer Kılıç'a göre toz probiyotiklerin canlı kalabilmesi için üzerinin kaplanmasının faydayı azalttığını düşünüyor. O'na göre Sıvı probiyotik daha çabuk son kullanma tarihi geçiyor ama bakteri sıvı içindende yüzdüğü için daha faydalı.

E vitamini: Piyasada özellikle erkekleri kızıştırmak için ve yumurta sayısını arttırmak, dolu yumurta sayısını arttırmak için kullanılıyor. Fakat yerli bir kuşunuz varsa, yumurta sayısı ile ilgili fazla olsun kaygınız yoksa çok da gerek yok kızıştırmaya kuşları. Bende de var ayda 2 gün falan kullanıyorum. Bendeki Röhbfreid taubenfit e50. Bu selenyum katkılı. Selenyumun döl verimini arttırdığı söylenir. Fakat buğday filizi de selenyum açısından zengindir. Hatta bayağı cömerttir.
Üretim konusu ile ilgili arrı bir parantez açmak istiyorum. Belki evet e vitamini ile kalsiyum ile kuşları kızıştırıp çiftleştirirsiniz ama kuşların sadece bunları ihtiyacı yok. Üreme dediğimiz kavram kurlaşma ile başlayıp son yavrunun ayrı kafese alınmasıyla bitrn komple bir süreç. E vitamini sadece çiftleşme sorununu çözer. Fakat siz kuşların diğer gereksinimlerini tamamlamadıysanız çiftleşme gerçekleşse bile üretimin diğer aşamalarında sorun yaşarsınız. Bunlar en basitinden vitamin eksikliğinden ebrveynlerin yavruların tüylerini yolması olabilir. Bunu kuşlardan hemen yavru almak isteyen aceleciler için anlattım. Gerekirse 2-3 ay daha sabırlı olun süreç sağlıklı yürüsün.

Mama yapımı: Bazı arkadaşlarda sanki yavru almak istemiyorsanız mamaya gerek yok gibi düşünülüyor fakat ben öyle düşünmüyorum. Tek bile besliyorsanız haftada bir kez vereceğiz haşlanmış yumurta ve sebzeler onun gereksinimlerine epey katkıda bulunacaktır. En basit mama 1 adet yumurtanın 13-15 dakika arası pişirilip rendelenmesidir. Hala internette görebileceğiniz cicibebe katma olayı artık önerilmiyor. Sebebi kursak mantarına yol açtığı söylenmesi. Ben artık kullanmayan taraftayım. Hatta içine hep önerilen sebzeleri falan da katmıyorum. Havuç, pancar, brokoli gibi sebzeleri ayrıca veriyorum. Sebebi 1 çift kuş herşeyi tüketemiyor fazla geliyor. Gerçi şimdi yavrularla birlikte 7 kuş edecek toplam. Artık yapabilirim sanırım hepsi yeme düşünce.
Haşlanmış yumurtalar çabuk zararlı hale gelebilen şeyler. O yüzden kafeste fazla tutmayın. 2-3 saat hatta yazım daha kısa süre sonra kafesten tüketilse de tüketmese de kafesten alın.

Kalamar kemiği: Kuş beslemek denince yine akla ilk gelenlerdendir. Sebebi kalsiyum kaynağı olması. Fakat üreticiler arasında hem maliyeti bir noktadan sonra fazla gelmesi ve kalamar kemiğinin bakteri içeriyor diye sebep gösterilmesi yüzünden artık piyasada kalsiyum bombası diye satılan yapay ürünler gittikçe yaygınlaşıyor. Evde 1-2 kuş besliyorsanız kalamar kemiği bence yeterli.

B vitamini kompleksleri: B vitamininin tüy ve tırnaklar için özel bir anlamı var. Bu yüzden ayrıca verenler çoktur. Genel öneri normalde haftada bir, tüy dökümlerinde Haftada iki defadır. Ben Bt amin forte kullanıyorum memnunum.

Son düzenleme:
Harika bir yazı olmuş eline emeğine sağlık ağabey, tecrübelerini direkt aktarman harika. Şu an benim çiftlerde de kuş kumu var çıkartıp aylık bir haftaya düşüreyim.

Geçmiş yıllarda çok güzel mamalar hazırlardım, aklıma geldikçe not alayım onlarla ilgili bir yazı hazırlayayım ben de :)

Harika bir yazı olmuş eline emeğine sağlık ağabey, tecrübelerini direkt aktarman harika. Şu an benim çiftlerde de kuş kumu var çıkartıp aylık bir haftaya düşüreyim.

Geçmiş yıllarda çok güzel mamalar hazırlardım, aklıma geldikçe not alayım onlarla ilgili bir yazı hazırlayayım ben de :)
Tabi bütün yazdıklarımı doğru yapmaz. Ki bunu da belirttim. Kuş kumu tartışmalı mesela. Oraya daha bir sürü ürün eklerim fakat on off olmadığı için koyup koymamakta tereddüt ettim. Örneğin sedochol var karaciğer koruyucu diye geçiyor. Ben bunu şu mantıkla kullanıyorum. Kuşlara aman hiçbir şeyi eksik olmasın diye birsürü şey veriyorum. Fakat bir yandan da karaciğeri yıruyor muyum acaba diye kullandığım bir şey. Bu benim için de deneme yanılma gibi duruyor ama benim dişi kuştaki fazla beslenirse beyaz dışkı probleminde sanki işe yarıyor. Ama emin de değilim.

Mama işi bir sanat. Yukarıda yazdığım tek bir haşlanmış yumurta. Onu daha acrmiler için öyle yazdım. Çünkü benim fikrime göre bir kuşa özellikle ilk defa mama hazırlanıyorsa zengin bir mama zararlı olur. Bu biraz şey gibi. Hani bir hintlinin yemeğini yiyince hastanelik oluyoruz ya da bir japon Türrkiye'de kebap tüketince adam mide krampları geçiriyor ya da yurtdışında batı ülkelerde et tüketince az pişirdikleri için bize gelmiyor. Bu örnekler gibi kuşun alışık olmadığı zengin diyet kuşa bir anda dokunabilir. Hatta buna yetişkin kuş yavru kuş ayrımı bile yapılabilir. Türkiye'de bence en çok atlanan bir konu bu. Hani mesela ne diyoruz, dişi muhabbet kuşlarını en az 9 aylık-1 yıllık olmadan çiftleştirmeyin diyoruz. Ben buna beslenmenin de dahil olduğunu düşünüyorum. Kanıtın var mı dersen yok. O da ayrı bir dilemma. 😂 Bu yüzden eve gelen yeni kuşta mamaya sadece haşlanmış yumurta ile başlayıp her hafta başka bir gıda ekleyerek gidiyorum. Bunun bir sebebi de eğer ona dokunan bir malzeme varsa bunun tespiti daha kolay oluyor. Mesela biz insanlarda da atıyorum adamın fustık alerjisi var ama birçok kişinin yok. Yani genel olarak kuşlara daha bireysel olarak dikkat etmeye çalışıyorum.

Oraya yazmadıklarımdan bir de k+k 3000 adında k vitamini artı hayvansal protein bulunan röhnfreid'in bir ürünü var. K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlayan, yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlayan, kemik sağlığı için faydalı bir ürün. Fakat kafamda niye k vitamini + hayvansal protein bileşiği kısmını çözemedim. Muhtemelen ikisi beraber daha faydalı ya da k vitaminin sentezlenmesi için gerekli aminoasitlerden dolayı. Fakat ürünü almaya gittiğimde orada bir kuşçu daha vardı. Akyol Kardeşleri arkadaş Röhnfreid'in mumm adında bir ürününü tavsiye etti protein olarak. Benim çalışma pratiğim de önce araştırma üzerine kurulu olunca ben mumm ürünü almayı tercih etmedim. İkisini de çıkaran aynı firma. Aralarında bir fark var ki ayrı ayrı ürünler. Benim alma sebebim yavrulara hem k vitamini hem hayvansal protein ile büyümelerine katkı sağlamak. Yine burada belirteyim hayvansal proteinin başka yolları da var. İlla takviye almak şart değil. Örneğin un kurdu revaçta kafes kuşları.com'da. Bir de karides katkılı mamalar var benim nette gördüğüm ama hiç kullanmadım.

Bunca çaba aslında tek bir şey için. Yavruların ömür boyu sağlığı için yumurtadan çıkıp 35 günlük olup ayrı kafese alınmasına kadar geçen sürede gereken her gıdayı verebilmek.

Bu arada yukardaki yazıya b vitamini kompleksini yazmadığımı farkettim. Kafamı toplayınca ekleyeyim.

Aslında kuşları devamlı çiftleştirmekte bana mantıklı gelmiyor, üretimhanelerde profesyonel olanlar çiftleştirme konusunda kuşlarını dinlendiriyor; kuluçka makinesi olarak kullanmıyor. Bazıları ise satabilmek için kuşa dayıyorlar nijeri, sonuç? Yaşamları çok kısa kalıyor maalesef.

Aslında kuşları devamlı çiftleştirmekte bana mantıklı gelmiyor, üretimhanelerde profesyonel olanlar çiftleştirme konusunda kuşlarını dinlendiriyor; kuluçka makinesi olarak kullanmıyor. Bazıları ise satabilmek için kuşa dayıyorlar nijeri, sonuç? Yaşamları çok kısa kalıyor maalesef.

Üretimhaneler de seve seve dinlendirmek zorunda. Çünkü atıyorum ilk kuluçkada 8 yumurta veren kuş ikincide 5, üçüncüde 3 yumurta veriyor. Sonuçta bunlar da can. Sınırı var. Verim alamazlar. Anaçlar bıkıyormuş bir de artık sürekli yavru bakmaktan.

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri