Web Analytics

İlk Evcil Hayvanınız Ne Zaman Oldu?

• Kullanıcı Tevfik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Sohbetler

Tevfik

Yönetici
Çok değerli papağanlar ailesi, evet bugün sohbet tarzında bir sorum var. İlk evcil hayvanınız ne zaman oldu ve hangi türde bir hayvandı? Ben o günü çok iyi hatırlıyorum, 8 yaşındaydım ve babam 2 çift (eşli) muhabbet kuşu getirmişti. Hâlen renkleri aklımdadır kuşların (yeşil ve mavi).

O dönemde birçok kişi hatırlar televizyonu çekmeceli kitaplık rafına koyarlardı. Öyle bir dolabın üzerine koymuştu muhabbet kuşlarımızı kimse erişip rahatsız etmesin, kuşlar strese girmesin diye. Kuşları çok net hatırlıyorum ama neden kaybettiğimizi hatırlamıyorum.

Ardından lise yıllarımda japon balığı ve muhabbet kuşu besledim. Sonrasında kanarya, jumbo muhabbet kuşu, tavşan, sultan papağanı, bahçemde baktığım kedilerim (hâlen bakıyorum), bir de golden köpeğim vardı. 8 yıl önce akvaryum hobisine veda etmiştim 300 litre tankım vardı, içerisinde de tropheus kriza goldlar mevcuttu. Şimdi yeniden başladım. Oranda japon balıklarım var :) hatta güncel olarak bir tanesini paylaşayım sizlerle :)

oranda-japon-baligi.webp

Ben ilkokula giderken annem ve babamın ellerinde henüz gözü kapalı yavru bir kediyle geldiklerini hatırlıyorum. Annesi ölmüş, bu yüzden biz beslemeye başlamıştık. Bununla birlikte birkaç sene boyunca sürekli evimizde kedi oldu ve benim ilk evcil hayvan deneyimim buydu. Ortaokula giderken kuşlara merak sarmıştım. Hatta özellikle sultan papağanı ve sevda papağanı arasında kalmış, WF sultanları görünce bundan beslemeye karar vermiştim. Ama bu kararıma ilk sultan papağanımı almam arasında 2 yıl kadar bir zaman var. O zaman aldığım kuşumu hala besliyorum, şuan 6 yaşına yaklaştı. Hatta o, eşi ve yavruları ile birlikte şuan kalabalık bir nüfusa sahibiz 😄. İlk kuşumu aldığım süreçten beri, uzun veya kısa şekilde birkaç tane farklı kuş türü bakma fırsatım oldu. Zebra ispinozu, rozella papağanı, pakistan papağanı, muhabbet kuşu... Ama benim gözümde sultan papağanının yeri ayrıdır, belki de ilk heves ettiğim tür olduğu içindir. Yine de, nasip olursa bakmak istediğim çok tür var. Genel olarak en büyük ilgim papağanlar üzerinde olsa da bazı egzotik kuş türlerini de yakından gözlemlemek, besleyip bakımlarını yapmak benim için heyecan verici bir deneyim olurdu.

Bu da bahsettiğim ilk papağanımın fotoğrafı. Eşi kadrajda değil ama arkadaki çirkin onun ilk yavrusu. Bir yılda 20'ye yakın kızgınlık yumurtası yapana kadar eşi yoktu. Bu yüzden ilk yavrusunu 4 yaşından sonra büyüttü.
IMG_20240928_233046.webp

Son düzenleme:
@Nur maşallah çok tatlı, muhtemelen ben diğer projemi kurduğum zamanlar yeni yeni alışıyordu o dönemleri iyi biliyorum :)

Gözüme çarpan arkadaki yavrunun meraklı bakışı, o kadar güzel bakıyor ki hayran kaldım😂 tüyleri kadar ömürleri olsun çok güzel duruyorlar, bir ara papağanımı tanıtıyorum kategorisine bu aileyi tanıtırsan çok mutlu olurum, hepsini görmek isteriz😍

@Nur maşallah çok tatlı, muhtemelen ben diğer projemi kurduğum zamanlar yeni yeni alışıyordu o dönemleri iyi biliyorum :)
Evet kesinlikle, hatırlıyorum o sırada aklımdaki soruları. Şimdi dönüp baktığımda ne kadar cahilmişim diyorum 😄. Ama muhtemelen bi 2-3 yıl sonradan şimdiye baksam yine aynı şeyi derim.

Gözüme çarpan arkadaki yavrunun meraklı bakışı, o kadar güzel bakıyor ki hayran kaldım😂 tüyleri kadar ömürleri olsun çok güzel duruyorlar, bir ara papağanımı tanıtıyorum kategorisine bu aileyi tanıtırsan çok mutlu olurum, hepsini görmek isteriz😍
Yavruyken bakışlarında gerçekten bir merak oluyor. Fırsat bulunca mutlaka tanıyacağım. Henüz torun görmedik ama çoluk çocukla çekirdek aileyi aştık sayılır.

Öyle deme bence, o dönemde de çok fazla insana araştırarak yardımcı oluyordun bizzat ben şahitim :) insanın kendini her daim yetiştiriyor olabilmesi muhteşem bir özellik, işte burada da senin bilgine ve deneyimine ihtiyacımız var🙏🏻

Ne olursa olsun, her öğrenilen yeni bilgi beraberinde yeni bir bakış açısı getiriyor. Belki de bu yüzden dönüp eskiye bakınca yadırgıyor olmak doğaldır. Aslında her yeni bilgi, öğrenecek daha çok şey olduğu düşüncesini beraberinde getiriyor. Bu beni heyecanlandırmıyor değil. İnşAllah buradakilerle oluşacak bilgi alışverişine benim de katkım olur.

Ben ilk 6 ya da 7 yaşında yavru kedi getirmiştim eve. Tabii ki ertesi gün yoktu kedi. Valide gitti falan diye kandırmış beni. 😂

Sonra 9-10 yaşlar peder bey muhabbet kuşu getirmişti. Hakimm bey görse canavarca kuş beslemekten içeri atardı beni. 😂 Çocuktuk bilmiyoruz ki. Hayvanı orfan oraya çok kovaladım Allah affetsin. Sonra bizim valide balkonda marul mu ne veriyırmuş kaçtıydı. Sonraları yine muhabbet aldım. 13-14 yaşında harçlıkla bile gidip kuş alabiliyordun çok net hatırlıyorum. Ya da petshoplar bana dandik kuş kakalıyordu diyeceğim ama kendim seçiyordum. Baya baya alınıyodu yani. o kuş iyiydi onu seviyordum ama yanına aldığım eş öldü. 2 gün sonra da bendeki beslediğim ölmüştü. Bir sonrakini de kardeşim korkup fırlatmış. Yıllar sonra söylediler.

Bir ara Sultan papağanım vardı 3 tane. Baya baktım onlara ben. Fakat Bizim peder ölünce tadım tuzum kaçmıştı. Bir depresyon atlattım o ara. Bizim valide ben bakmayınca satmış petshopa.

Sonraları yine muhabbet besledim. Bizim bir çift kuş oldu 8 tane. Fazla olunca sahiplendirdim onları mahallenin gençlerine. Elimde 1 çift vardı ama sonradan benim yurtdışı projeler başlayınca onu da verdim epey zaman bakmadım. Şu ankileri biliyırsunuz zaten ezberledi millet. 😂😂

Aralarda arkadaşın dalmaçyalı yavrusu diye söz verip kangal kırması bir köpek yavrusu getirme olayı var ki evlere şenlik. Biraz büyüyene kadar baktım ama apartman dairesi o köpek imlansız gibi duruyordu. Gecekondusu olan bir komşuya verdik. Baya güzel baktılar hayvana.

Bizim valide tavşan hastası. Fakat ben petshopta gittim kahverengi olanı
aldım. valide beğenmedi. Hayvan dişi, sürekli yalancı hamilelik mi ne yaşıyordu. Valide parkta birine satmış. Adam kesip yemiş. Valide baştan beri düşmandı zaten o tavşana. 😂😂

Akvaryum vardı bir ara. Onu da her şeyi bedavaya geldi diye kurmuştum. Bir arkadaş tankını verdi. Kız arkadaşım lepistes verdi. Ben de gittim bunlara canlı bitki aldım. Sonra işin rengi değişti. Bitkilere balıklardan daha çok önem veriyordum. 😂😂co2 falan hazırlıyordum 5 litrelik şaşalda. Hiç bilmiyorum ya ben aklıma gelen balığı atardım bunun içine. O konuda günahım çok. Pangasus yanına melek balığı falan koyardım. Yablış hatırlıyor olabilirim köpek balığının otçul olanıydı koyduğum. Unuttum şimdi pangasus mu otçuldu challenger mı otçuldu. Sahi o köpekbalığı niye atladıysa akvaryumdan atlamış ölmüş gitmişti. Lepistes vardı ağırlıklı.

Babamın eve getirdiği bir çift kuşu hiç unutmam, giderdim folluğuna bakardım yumurta var mı diye çok büyük heyecanlanmıştım. Ardından amatör bir şekilde bakmalarından dolayı maalesef kuşları çok kısa zaman içerisinde kaybetmiştik. Yukarıda neden kaybettiğimizi hatırlamıyorum yazmıştım fakat gözümün önüne gelip o yıllar canlanınca şimdi daha iyi anlıyorum :)

Babamın eve getirdiği bir çift kuşu hiç unutmam, giderdim folluğuna bakardım yumurta var mı diye çok büyük heyecanlanmıştım. Ardından amatör bir şekilde bakmalarından dolayı maalesef kuşları çok kısa zaman içerisinde kaybetmiştik. Yukarıda neden kaybettiğimizi hatırlamıyorum yazmıştım fakat gözümün önüne gelip o yıllar canlanınca şimdi daha iyi anlıyorum :)
Benim yeğenin merakı gitsin diye bakarken 2 yumurtayı yere düşürüp kırmıştık. 2020 yılıydı galiba. Pandemi zamanları. O zamanlar 8 yaşındaydı ufaklık. Dedim merakı gitsin. Yoksa çocuk işte açar durur o folluğu. Hatta açmış galiba daha önce. Çünkü fişi yumurtaları kuluçkanın birinde atmıştı aşağı. 😂

Benim yeğenin merakı gitsin diye bakarken 2 yumurtayı yere düşürüp kırmıştık. 2020 yılıydı galiba. Pandemi zamanları. O zamanlar 8 yaşındaydı ufaklık. Dedim merakı gitsin. Yoksa çocuk işte açar durur o folluğu. Hatta açmış galiba daha önce. Çünkü fişi yumurtaları kuluçkanın birinde atmıştı aşağı. 😂
Benim en küçük yeğende yaz günü kapıyı açıyor, pencerelerde açık ve o malûm olay gerçekleşiyor; kaybediyoruz :(

Benim en küçük yeğende yaz günü kapıyı açıyor, pencerelerde açık ve o malûm olay gerçekleşiyor; kaybediyoruz :(

Evde çocuk olduğunda maalesef kayıplarımız olabiliyor. Çocuk sonuçta ona kızılmaz da benim sultanlar kaçmıştı. Bu akıllılar kafesin kapısını yukarı itebiliyormuş. Daha doğrusu erkek olan yukarı itiyor, birinci dişi araya giriyor, sonra erkek ile 2. dişi kaçınca 1 dişi de kaçıyor. Baya baya organize kaçış yani. Biz tabi bilmiyoruz bunu. Valide kafesi balkona koymuş. Bunlar da kaçmış. Benim de kuşlara düşkünlüğüm herkes tarafından bilinir. Babam koştur koştur geldi dedi şahin kuşlar kaçtı. Ama adam korkmuş kızacağım diye. O kadar da değil ama kuşlara çok düşkün olarak biliniyorum.

Neyse kafamı kaldırdım bunların biri çatıda, biri karşı apartmanda, biri aşağıda ağaçta. 😂 Dişileri yakalamak çok kolay oldu. Onlar zaten oldum olası sakinlerdi. Hatta omzuma koyup gezebiliyormuşum, almaya gittiğimde öğrendik onu da. 😂 Ama erkek ne fena çıktı. Arkadaşım sen ev kuşusun tık nefes falan olman lazım. Yok hayvan mahalle falan değiştirdi, 4 ev gezdirdi beni. Yalnız ziyaaa diye bağırınca geldi ya hayvan o kadar uzaktan. Hayvan kaçmıyor aslında oyun oynuyor fakat oyun alanımız mahalle olunca yordu tabi. 😂😂 Karganın biri musallat oldu buna. Sultan papağanları kargadan kaçabiliyormuş onu öğrendim. Hani papağanların ani şekilde bir dönüş manevrası vardır onu yaptı. Karga dönemedi kurtuldu. Demek ki doğada falan böyle kurtuluyorlar ani dönüşlerle. Sonro korkudan bizimki kafese görünce kafese geldi. Riske atmamak için üzerine havluyu atıp kafese loydum artık. Baya macera oldu o gün mahallede çünkü bir tek ben değil 10-15 genç, çoluk çocuk seferber olmuştuk. 😂😂 Yürüyün lan dedim kaaveye çay ısmarlıyorum. 😂

Evde çocuk olduğunda maalesef kayıplarımız olabiliyor. Çocuk sonuçta ona kızılmaz da benim sultanlar kaçmıştı. Bu akıllılar kafesin kapısını yukarı itebiliyormuş. Daha doğrusu erkek olan yukarı itiyor, birinci dişi araya giriyor, sonra erkek ile 2. dişi kaçınca 1 dişi de kaçıyor. Baya baya organize kaçış yani. Biz tabi bilmiyoruz bunu. Valide kafesi balkona koymuş. Bunlar da kaçmış. Benim de kuşlara düşkünlüğüm herkes tarafından bilinir. Babam koştur koştur geldi dedi şahin kuşlar kaçtı. Ama adam korkmuş kızacağım diye. O kadar da değil ama kuşlara çok düşkün olarak biliniyorum.

Neyse kafamı kaldırdım bunların biri çatıda, biri karşı apartmanda, biri aşağıda ağaçta. 😂 Dişileri yakalamak çok kolay oldu. Onlar zaten oldum olası sakinlerdi. Hatta omzuma koyup gezebiliyormuşum, almaya gittiğimde öğrendik onu da. 😂 Ama erkek ne fena çıktı. Arkadaşım sen ev kuşusun tık nefes falan olman lazım. Yok hayvan mahalle falan değiştirdi, 4 ev gezdirdi beni. Yalnız ziyaaa diye bağırınca geldi ya hayvan o kadar uzaktan. Hayvan kaçmıyor aslında oyun oynuyor fakat oyun alanımız mahalle olunca yordu tabi. 😂😂 Karganın biri musallat oldu buna. Sultan papağanları kargadan kaçabiliyormuş onu öğrendim. Hani papağanların ani şekilde bir dönüş manevrası vardır onu yaptı. Karga dönemedi kurtuldu. Demek ki doğada falan böyle kurtuluyorlar ani dönüşlerle. Sonro korkudan bizimki kafese görünce kafese geldi. Riske atmamak için üzerine havluyu atıp kafese loydum artık. Baya macera oldu o gün mahallede çünkü bir tek ben değil 10-15 genç, çoluk çocuk seferber olmuştuk. 😂😂 Yürüyün lan dedim kaaveye çay ısmarlıyorum. 😂
Terlemişlerdir bayağı soğuk gazlı içecek ısmarlasaydın :D Ben kovalasaydım öyle birşeyde mahalledeki kediler hepimizden önce yakalardı, kapıdan çıktığım vakit arkama 10-15 kedi geliyor zaten, bir de kuş kovaladığımı düşünsene :D

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri