Deniz akvaryumu zor iş ya. Ben incelemiştim yok üstten dalga yapsun yok tuz oranı bilmem ne meşakkatli iş gibi gelmişti bana.
Ben de o dönem devrilmemiş Libya'nın eski lideri Kaddafi'nin devlet başkanlarını ağırlamak için kullandığı komplexte deniz akvaryumu görmüştüm. İş için gitmiştik daha boştu içi. Ama şöyleydi. Geniş bir merdiven döne döne yukarı çıkıyor. Ortasında da silindir şeklinde cam tank vardı ama çok büyüktü. Yukarı kadar 2-3 kat öyle çıkıyordu. Ekzantirik bir şeydi.
Bizim burda marmara forum mu ne avm vardı. Oranın akvaryum bölümü vardı kocaman girip gezmek için. Hatta şu videolarda dönen köpekbalığıyla yüzüp dışardan tankın çekildiği videolar falan orda çekiliyor olması lazım. Bizim arkadaşlar oranın elektrik işini almışlardı. Bu manyaklar bilmedikleri balıkları çalmışlar ordan resmen.

Olm daha balığın ne xins olduğunu bilmiyorsun çalıp da be yapacan?
Ben de aqua florya vardı orda çalışmıştım. Oranın aydınlatma yazılımını yapmıştım. Karadeniz bölgesi, akdeniz bölgesi diye ayırmışlar balıkları bölge bölge. Oranın da müşteri hikayesi komik. Ben A firmasında çalışıyorum. B firmasından iş geldi. B firması beni C firmasına yönlebdirdi ama "A firmasından geldiğini bilmesinler" dedi. C firmasına gittik D firmasına yönlendirdi "Ama B firmasından geldim deme" dedi. D firması E firmasına yine aynı teraneler. En son Müteahhite kadar gittik biz.

İçimden diyorum ben böyle böyle başbakanlığa kadar giderim.

İşle ilgili bir detay çıkıyor 5 firmayla görüşüyorum çok saçma.

Yaptığımız iş daha da saçma. Sana göstereyim sen de yaparsın. Lambalara bir adımı tanımla 2. adıma geç. Tanımla 3 adım, tanımla 4. adım böyle gidiyor. Ama ortamlarda adımız yazılımcı diye geçiyor.

Aslında bu yazılım değil de hazır web sitesine modüller eklemek gibi düşün. Çok bir nanesi yok. Ama o bürokrasi çıldırtmıştı beni. Çünkü 4-5 tip cihaz var. Bunlar en dandiği seçmişler. Öyle olunca ışık efektini manuel yazmak zorunda kalıyorum. O da çok uzun iş. Avm açılacak süre kısıtı var. Aslında direkt A firmasına gitseler cihazın abartılacak bir fiyatı yok. Ama arada 5 firmayı nasıl denk getirdilerse cihazın fiyatı olnuş astronomik. Hayır brn efekti gene yazarım sorun yok da ben gidince en ufak değişiklik yapamaz bunlar.

Öbür cihazdan olsa kolay. Bu da böyle saçma bir anım.
Bu aydınlatma işinden etimle kemiğimle tiksinme sebebim de bu zaten. Her zaman en sona bırakılan iş ve açılışa yetişecek diye bir tarafımız tutuşuyordu hep.