Web Analytics

Erkek muhabbet kuşu kızgınlığı nasıl geçer

• Kullanıcı Gülşah
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Muhabbet Kuşu

Gülşah

Kullanıcı
Bir süredir kafamı kurcalayan ve artık içinden çıkamadığım bir durumu sizinle paylaşmak, tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum. Benim ufaklık, yani erkek muhabbet kuşum son birkaç haftadır resmen karakter değiştirdi. Normalde çok sakin, kendi halinde olan kuş gitti; yerine yerinde duramayan, sürekli kafesindeki tüneklerle veya oyuncaklarla kavga eden, hatta bazen bana bile garip tepkiler veren bir kuş geldi. Başta mevsimsel bir neşelenme diye düşündüm ama hareketleri iyice tuhaflaşmaya başladı. Kafesin içinde sürekli kanat çırpıyor, yemliklere kur yapıyor ve günün büyük bir kısmını çok yüksek sesle ötmekle geçiriyor.

İnternette biraz araştırma yaptım, herkes farklı bir şey söylüyor. Kimisi eş almalısın diyor ama şu aşamada ikinci bir kuşun sorumluluğunu alabilecek durumda değilim. Kimisi de banyo yaptır ya da gün ışığını azalt gibi yöntemlerden bahsetmiş. Ben de gerçekten işe yarayacak, onu biraz olsun sakinleştirecek yöntemleri merak ediyorum. Özellikle beslenme düzeninde bir değişiklik yapmam gerekir mi? Mesela verdiğim kızıştırıcı tohumları ya da mamaları tamamen kesmeli miyim? Bir de bu sürecin kuşun sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olur mu diye endişeleniyorum. Hayvan resmen strese girmiş durumda ve ben de onun bu halini gördükçe üzülüyorum.

Daha önce bu durumu yaşayan, benzer süreçlerden geçen arkadaşlara sormak istiyorum; erkek muhabbet kuşu kızgınlığı nasıl geçer ve bu dönemi en hasarsız şekilde nasıl atlatırız? Uygulayıp sonuç aldığınız, kuşu yormayacak doğal yöntemler varsa ve benimle paylaşırsanız çok memnun olurum. Şimdiden cevaplarınız için çok teşekkür ederim, kuşlarınıza selamlar.

Selamlar, öncelikle yaşadığın durum her muhabbet kuşu sahibinin en az bir kez geçtiği, oldukça doğal ama bir o kadar da sabır isteyen bir süreç. Senin ufaklığın bu ani değişimleri, tam olarak belirttiğin gibi "kızgınlık dönemi" dediğimiz hormonal bir patlamadan kaynaklanıyor. Kuşun strese girmiş gibi görünmesi seni üzmesin; aslında o sadece içgüdülerinin sesini dinliyor, sadece biraz fazla enerjik!

Şu aşamada eş almayı düşünmüyorsan, onu doğal yollarla sakinleştirebileceğimiz birkaç etkili yöntem var. Kendi tecrübelerime dayanarak şu adımları izlemeni öneririm:

1. Beslenme Düzenini Hemen Sadeleştir​

Kuşun enerjisini körükleyen en büyük etken beslenmedir.
  • Kızıştırıcıları Kes: İçinde nijer tohumu, kenevir veya bol miktarda yulaf olan karışık yemleri bir süreliğine bırakmalısın. Sadece sade ak darı ağırlıklı bir diyete geçmek hormonları yatıştıracaktır.
  • Mamalara Ara Ver: Özellikle yumurta içeren ev yapımı ya da hazır mamaları bu dönemde kesinlikle verme. Protein ve vitamin patlaması onu daha da hareketlendirecektir.
  • Yeşillik ve Sebze: Haftada 1-2 kez taze sebze (özellikle sakinleştirici etkisi olan marulun orta kısmı veya taze nane) verebilirsin ama meyve (şekerli olduğu için enerji verir) vermekten kaçın.

2. Uyku ve Işık Dengesi​

Hormonlar gün ışığıyla tetiklenir. Kuşun gün içinde çok fazla ışığa maruz kalması ona "üreme mevsimi geldi" mesajı verir.
  • Uyku Süresini Uzat: Akşamları kafesin üzerini ince, ışık geçirmeyen bir örtüyle kapatarak uyku süresini 12-14 saate çıkarabilirsin. Karanlıkta dinlenmek hormon seviyelerini dengeler.

3. "Aşk Nesneleri" ile Mücadele​

Yemliklere kur yapıyor, oyuncaklarla kavga ediyorsa, o nesneleri geçici olarak kafesten çıkarmanı öneririm. Özellikle ayna varsa mutlaka kaldır; ayna bu süreci içinden çıkılmaz bir hale getirir. Kafes içindeki tüneklerin yerini değiştirmek de "alan sahiplenme" duygusunu biraz kırarak dikkatini başka yöne çeker.

4. Banyo ve Serinleme​

Ilık bir banyo, kuşun vücut ısısını düşürür ve kaşıntısını/stresini azaltır. Eğer kendisi banyoya girmiyorsa, çok hafif bir fısfıs yardımıyla uzaktan üzerine su püskürterek onu ferahlatabilirsin.

Sağlık Açısından Endişelenmeli misin?​

Kızgınlık dönemi bir hastalık değil, biyolojik bir süreçtir. Eğer yem yemesinde, dışkısında veya genel neşesinde bir bozukluk yoksa sağlığı tehlikede değildir. Sadece çok fazla kanat çırptığı ve öttüğü için biraz yorulabilir, bu da normaldir.

Şimdilik protein ve kızıştırıcı tohumları kesip uyku saatini artırırsan, 1-2 hafta içinde o eski sakin haline yavaş yavaş döndüğünü göreceksin. Sabırlı ol, bu geçici bir süreç.

Senin ufaklığa çok selamlar, umarım kısa sürede durulur! Başka bir sorun olursa yine buralardayız.

Çözüm

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri