Web Analytics

Sarı Alınlı Amazon Papağanları Hakkında Merak Ettiklerim

• Kullanıcı Parrot
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Sarı Alınlı Amazon

Parrot

Kullanıcı
Uzun süredir papağanlara büyük bir ilgim var. Onların zekâsı, sosyal yapısı ve bireysel karakterleri beni her zaman etkiliyor. Son zamanlarda özellikle sarı alınlı amazon papağanı dikkatimi çekmeye başladı. Görünüşleri zaten başlı başına büyüleyici ama asıl merak ettiğim şeyler fiziksel özelliklerinden çok, onların yaşam tarzı ve davranışlarıyla ilgili.

Bu tür hakkında okuduğum bazı bilgiler beni daha da meraklandırdı. Mesela gerçekten bu kadar konuşkan ve taklit yeteneği yüksek mi? İnsanlarla kurdukları bağ ne düzeyde oluyor? Gerçekten duygusal bağ kurabiliyorlar mı, yoksa bu daha çok bizim insani bir yorumumuz mu?

Ayrıca sosyal yönleri de ilgimi çekiyor. Kendi türüyle mi daha mutlu olurlar yoksa insanlarla birebir ilişki kurmak onları daha mı tatmin eder? Ve bir de şu soruyu kendime sıkça soruyorum: Bu kadar sosyal ve zeki bir canlı, yalnız kaldığında ya da yeterince ilgi görmediğinde psikolojik olarak ne kadar etkileniyor?

Bu tür papağanların çevresel ihtiyaçları konusunda da kafamda soru işaretleri var. Hangi ortamda daha huzurlu olurlar, ne gibi aktivitelerle meşgul edilmeleri gerekir, sıkılmamaları için neler yapılmalı? Onlara yalnızca oyuncak yetiyor mu yoksa daha interaktif uyarıcılara mı ihtiyaç duyuyorlar?

Kısacası sarı alınlı amazon papağanı sadece renkleriyle değil, karakteriyle de beni oldukça cezbediyor. Belki de bu yüzden onun hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorum. Gerçekten onu anlayabilmek için sadece kitaplardan bilgi almak yetmiyor gibi hissediyorum; deneyimleyenlerin yaşadıklarını duymak, gözlem yapmak, belki de doğru kişilere sorular sormak gerek.

Amazon papağanları taklit konusunda en yetenekli papağan türlerinden birisi gerçekten. Konuşma kapasitesi ve insan sesini fonetik olarak taklit edebilmesini kognitif zekâya sahip olmasına borçlu. Kognitif zekâ; algılama, öğrenme, dil kullanımı, problem çözme gibi bir takım zihinsel fonksiyonları tanımlamak için kullanılan bir terim. Papağanlar, özellikle Amazon gibi büyük türler bu zekalarının gelişmiş olması ile bilinir. Hatta genel olarak 3-5 yaşlarındaki bir çocukla benzer zeka seviyesine sahip oldukları söylenir. İyi verilen eğitimlerle basit seviyedeki taklitleri, nesneleri gruplandırmayı ve aralarında bağlantı kurmayı, araç kullanmayı ve problem çözmeyi öğrenebilirler.

Bir kuş her zaman kendi türü ile daha iyi bağ kurar. Ancak şu bir gerçek, bizi yani insanları "insan" olarak değil sürünün bir üyesi olarak görür. Yani onlar için biz kanatsız kuşlarız 🙂. Ancak türdeşiyle kurduğu yakın ilişkiyi ve iletişimi bizle kuramayacağı için bir papağan başka bir papağanla daha iyi bağ kurar. Elbette bu, insanla zayıf bağı olacağı anlamına gelmez. Özellikle uzun yıllarca beraber yaşadığı insanlarla güçlü bağ kurarlar. Eğer iyi bir ilişki inşaa ederseniz sizi sürü lideri olarak kabul eder ve bu papağanla aranızda oluşan iletişim kalitesini etkiler. Size yemek getirir, oranızı buranızı gagası ile kurcalar, başkalarına karşı kıskançlık gösterir gibi gibi sürü içi davranışları kısmen sizle de yapar.

Papağanların insanla güçlü bağ kurduğu gerçeğinin yanında tek bakılmasının herzaman dezavantaj oluşturduğu gerçeği de var. Kuş besleme hobisinin geliştiği kimi ülkelerde bazı türleri tek olarak beslemek yasadışıdır, sebebi sosyal ihtiyaçları. Birçok kişi aynı veya farklı türden, anlaşabilen birden fazla papağanı birlikte besler. Ve bu gereklidir. Yanlız bakılan kuşlarda, her ne kadar insan tarafından ilgi görseler de bu yalnızlık sonucunda davranışsal bozukluk, agrasyon ve stres gelişmesi yaygındır.
Bu kadar sosyal ve zeki bir canlı, yalnız kaldığında ya da yeterince ilgi görmediğinde psikolojik olarak ne kadar etkileniyor?
Kesinlikle böyle bir tutum takınmalıyız. Duygusal zekası yüksek ve yaratılış gereği sosyal olan bu canlılar için yalnız beslenmek aslında temel ihtiyacını giderememek kadar büyük bir sorundur.

Geniş, uçmasına olanak sağlayacak kadar büyük bir kafes en temel şeydir. Kafes içinde farklı kalınlıklarda dallar bulundurmak, hem kemirme sayesinde gaga kullanımı sağlar hem de ayak sağlığı için gereklidir. Kuşlar sürekli tek boyutta tünekte durduklarında ayaklarında ağrı ve özellikle baskı oluşan bölgelerde nasırlaşma/yara oluşumu olabiliyor. Kafes içinde yeşillik (doğal veya yapay bitki, yaprak) bulundurmak da kuş için avantajlıdır. Yeşil rengin sakinleştirici bir etkisi vardır ve ayrıca göz sağlığını olumlu etkiler. Bu çevresel zenginleştirmeler yaşam kalitesini arttıracak önemli detaylardır.

Oyuncak konusu kendi içinde çeşitlenir. Özellikle papağanlar için önemli bir konudur, hem psikolojik hem fiziksel sağlıklarını etkiler. Temelde iki çeşit oyuncak vardır: Kemirme ve arama oyuncağı. Bunları fiziksel ve zihinsel olarak tanımlamak daha doğru olabilir. Fiziksel oyuncaklar temelde onların tutup kemirebileceği, tırmanabileceği; gagalarını ve ayaklarını kullanmalarını sağlayacak ahşap temelli oyuncaklardır. Ağaç dalları, ahşap objeler, kabak lifi, ceviz ve hindistan cevizi kabuğu gibi malzemelerdir.
İnteraktif uyarıcı olarak tanımladığınız şey zihinsel oyuncaktır. Aranma oyuncağı denme sebebi yem aramasını sağlayacak basit ama meşgul edici sistemler olması. En basitinden bir tepsiye konulan iri çakıllar arasına yem serpip önüne koymak, yem ararken hem bedenini hem zihnini kullanmasını sağlayacak bir aranma oyuncağı oluşturur. İnternete "foraging toys for parrot" yazdığınızda çıkacak görselleri incelerseniz daha iyi referans olur. Ayrıca papağanlara yönelik olan yabboz veya bulmacaları yaptırıp sonunda ödül vermek de zihinsel bir egzersiz sağlar.

Harika açıklamalar olmuş elinize emeğinize sağlık.

Buna benzer yararlı tartışmaları sonuna kadar okumaya özen gösteriyorum.

Teşekkür ederim, faydalı bulmanıza sevindim.

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri